Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Numărul turiştilor este în urcare

Ziarul de Vrancea
1 sep 2014 744 vizualizări
Peste 4,5 milioane de turişti romani şi străini au fost în primele 7 luni în Romania, în creştere cu 4,8%

Peste 4,5 milioane de turişti romani şi străini au înnoptat în primele şapte luni ale acestui an în structurile de cazare din întreaga ţară, în creştere cu 4,8%, iar numărul de nopţi de cazare s-a majorat cu 5,8%, la peste 10,5 milioane, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Din numărul total de turişti, romanii au reprezentat 76,9%, restul de 23,1% fiind străini, ponderi apropiate de cele din perioada similară a anului trecut. Cea mai mare pondere din numărul turiştilor străini au deţinut-o cei din Europa (77,7% din total), iar dintre aceştia, 85,4% au fost din ţările aparţinand Uniunii Europene. Sosirile în hoteluri deţin în întervalul ianuarie-iulie o pondere de 75,2% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de perioada similară a anului trecut, sosirile în hoteluri sunt în creştere cu 5,2%. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică, în aceeaşi perioadă, au însumat 10,56 milioane de nopţi, în creştere cu 5,8%. Din numărul total de înnoptări, 80,3% reprezintă înnoptările turiştilor romani. Durata medie a şederii a fost de 2,4 zile la turiştii romani, iar la turiştii străini a fost de 2 zile. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 24% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de perioada similară a anului trecut. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (30,1%) şi la vile turistice (17,7%)  Sosirile vizitatorilor străini în Romania, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada ianuarie-iulie de 4,58 milioane, în creştere cu 2,2%. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări europene (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în Romania 60,2% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria (30,2%), Bulgaria ( 23,9%), Germania ( 9,4%), Italia ( 7,2%), Polonia (5,9%) şi Austria (4,2%).  Plecările vizitatorilor romani în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele şapte luni de 6,8 milioane, în creştere cu 4,7%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii romani pentru plecările în străinătate, reprezentand 74,5% din numărul total de plecări. În luna iulie 2014, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, au înregistrat creşteri cu 3,7 % , respectiv cu 4,1 %. Comparativ cu luna iulie 2013, în luna iulie 2014 la punctele de frontieră s-a înregistrat o scădere la sosirile vizitatorilor străini (-1,9%), iar la plecările în străinătate ale vizitatorilor romani s-a înregistrat o creştere cu 1,6 %.

Sectorul asigurărilor intră în examene

Evaluarea sectorului de asigurări din Romania va include o analiză de bilanţ şi un test de stres

Comisia Europeană, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au agreat elementele cheie pentru evaluarea de către organisme independente a sectorului de asigurări din Romania, care va include o analiză de bilanţ şi un test de stres. "Exerciţiul vine în urma misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene, care s-a desfăşurat în Bucureşti în luna iunie (MEMO/14/420), şi care a avut loc în contextul celei de-a treia evaluări a aranjamentului stand-by încheiat cu FMI şi a primei evaluări din programul preventiv de balanţă de plăţi încheiat între Romania şi Uniunea Europeană", se arată într-o declaraţie comună a celor trei entităţi şi transmisă presei. O evaluare a activelor şi pasivelor asigurătorilor, care include nivelul provizioanelor tehnice, aspecte legate de guvernanţă şi teste de stres individuale sunt parte din exerciţiu. Asigurătorii care participă la evaluarea independentă vor reprezenta cel puţin 80% din piaţa din Romania, se mai precizează în declaraţie. "Testarea la stres sau rezistenţa la şocuri a sectorului de asigurări va fi efectuată folosind standardele stabilite în legislaţia Solvency II şi va oferi un exerciţiu relevant atat pentru asigurători, cat şi pentru supraveghetor, în vederea implementării legislaţiei de la 1 ianuarie 2016", se mai spune în document. Exerciţiul va fi realizat de către consultanţi independenţi, care vor fi coordonaţi şi supravegheaţi de către un comitet responsabil pentru stabilitarea şi implementarea agendei exerciţului (steering comittee). Evaluarea independentă este programată a se încheia pană la 30 iunie 2015. În cursul anului 2013, potrivit datelor ASF, un număr de 38 de societăţi au desfăşurat activităţi de subscriere în domeniul asigurărilor. Capitalul social al asigurătorilor se ridica la 3,47 miliarde de lei la finele anului trecut, în creştere cu 16,1% faţă de 2012, iar activele totale au scăzut cu 3,2%, la 18,36 miliarde de lei. Subscrierile asigurătorilor au scăzut în 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenţa dintre suma profiturilor şi cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai ridicat decat în 2012.

Acţiunile de la bursă sunt în scădere generalizată

Bursa a scăzut pe medie cu pană la 0,5% la mijlocul şedinţei de tranzacţionare, într-o piaţă cu un rulaj la mai puţin de jumătate faţă de cel de vineri, de numai 15 milioane lei, şi unde au consemnat creşteri doar SIF-urile şi Fondul Proprietatea, titluri care au fost şi cele mai lichide. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi BET - Plus (cele mai lichide 37 de titluri cu excepţia SIF şi acţiunilor străine) au scăzut pană la jumătatea zilei cu aproape 0,5%, o scădere similară înregistrand şi indicele BET-NG, al companiilor din energie, care au avut cele mai importante scăderi. Fondul Proprietatea se menţine pe prima poziţie ca lichiditate, cu tranzacţii de peste 8 milioane lei, iar preţul acţiunilor se plasează la nivelul de la închiderea precedentă, după o încercare de creştere la debutul şedinţei. De altfel, mai multe acţiuni au deschis în uşoară creştere, dar, cu excepţia SIF-urilor, s-au întors chiar din prima oră pe minus, după care cotaţiile s-au menţinut constante. Pe poziţia a doua ca lichiditate se plasează SIF Moldova, cu transferuri de 2,6 milioane lei. Acţiunea SIF 2 a atins la deschidere un maxim de 1,5060 lei, dar a revenit ulterior sub 1,5000 lei, consemnand totuşi un avans de 0,3% faţă de închiderea precedentă. Pe o uşoară creştere s-au menţinut de-a lungul zilei şi celelalte SIF-uri, mai puţin SIF Banat Crişana, care a pierdut peste 0,5%, pe un rulaj foarte mic. Titlurile din energie au fost cele mai afectate din şedinţa de luni, dar pe o lichiditate nu foarte ridicată, Electrica şi Romgaz fiind cele mai vizate acţiuni. Deşi în deschidere s-a forţat un nou val de creştere, şi chiar s-a atins un maximul istoric stabilit vineri, de 11,65 lei, acţiunea Electrica a coborat apoi mai agresiv, chiar sub 11,5 lei/acţiune, minimul zilei fiind de 11,45 lei/acţiune. Cu titlurile Electrica s-au operat tranzacţii de aproape 800.000 de lei. O evoluţie similară a avut Romgaz, care a deschis sus, a coborat cu aproape 1% în prima oră de tranzacţionare, dar a mai recuperat ulteriorr, revenind de la 36,000 lei, minimul zilei, la 36,240 lei

Iordania a interzis importul de animale din Romania

Ministerul Agriculturii din Iordania a interzis importul de ovine şi bovine din Romania, după ce Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a anunţat că a depistat mai multe cazuri de îmbolnăvire a acestora cu boala limbii albastre, potrivit agenţiei de ştiri iordaniene Petra. Un oficial din ministerul iordanian al Agriculturii, Munther Rifai, a declarat că OIE a raportat mai multe cazuri de boala limbii albastre depistate la animalele din Romania. Acesta a precizat că Romania este al doilea mare exportator de carne către Iordania, după Australia, Regatul importand anual din Romania între 300.000 şi 400.000 de ovine şi bovine. Alţi exportatori importanţi pentru Iordania sunt Moldova, Georgia, Azerbaidjan şi Sudan. Boala limbii albastre nu afectează omul. Aceasta este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, dar poate ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv. Ultimele cazuri de îmbolnăvire a animalelor cu boala limbii albastre au fost confirmate în Romania vineri, cand patru noi focare au fost depistate în gospodării din Prahova.

Vodafone Romania extinde serviciile de roaming 4G

Vodafone Romania extinde aria de acoperire a serviciilor de roaming 4G cu 11 ţări, respectiv Austria, Belgia, Coreea de Sud, Elveţia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Noua Zeelanda, Olanda şi Taiwan, după ce, în noiembrie, a introdus serviciul pentru Portugalia, Spania, Grecia şi Italia. Clienţii Vodafone au acces la serviciile de roaming 4G în cele 11 ţări începand de luni, fără costuri suplimentare faţă de tarifele curente de roaming, se arată într-un comunicat al operatorului de telefonie. Compania anunţă că va continua să extindă, într-un ritm susţinut, lista ţărilor în care oferă servicii de roaming 4G. "De acum, utilizatorii Vodafone Romania care călătoresc în 15 ţări din lume beneficiază, în străinătate, de servicii de roaming 4G fără costuri suplimentare, pentru a se putea bucura de conexiuni de mare viteza pentru streaming video, muzică, navigare online şi multe altele, oriunde s-ar afla", a declarat Giovanni Chiarelli, Chief Technology Officer al Vodafone Romania. În Romania, Vodafone are acoperire 4G în mai multe oraşe, printre care Bucureşti, Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi, Timişoara, Baia Mare, Botoşani, Buzău, Brăila, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu şi Targu Mureş. Vodafone avea la sfarşitul lunii iunie 8,568 milioane de clienţi în Romania, dintre care 7,986 milioane utilizatori ai serviciilor mobile şi 55.586 utilizatori ai serviciilor de broadband fix. Compania este o divizie a grupului britanic Vodafone, care are aproximativ 435 de milioane de clienţi la nivel mondial.

Începe exportul de vaci în China

Societatea mixtă romano-chineză Cattle Ferma de Bovine SRL vrea să înceapă în această toamnă exportul de bovine vii în China cu un prim lot de 5.000 de vaci, obiectivul companiei fiind de a exporta din Romania către China cel puţin 20.000 de capete anual. Liu Dong, preşedinte al societăţii romano-chineze, a anunţat, luni, cu prilejul întlanirii premierului Victor Ponta cu oamenii de afaceri din China, că firma cu sediul în Braşov va începe în perioada septembrie-octombrie primul export de vaci, cu un lot de 5.000 de capete. "Obiectivul companiei noastre este de a exporta cel puţin 20.000 de capete anual, din rasele Holstein şi Bălţata", a spus Liu Dong. Guvernele roman şi chinez au semnat în noiembrie anul trecut un acord pentru exportul de bovine vii şi carne de porc, dar pană în prezent aceste exporturi nu s-au materializat. Liu Dong a precizat că, în ce priveşte compania pe care o reprezintă, au durat foarte mult procedurile şi autorizările veterinare, în ciuda eforturilor autorităţilor romane. Investitorul chinez a subliniat că recentele cazuri de boală a "limbii albastre" înregistrate la bovinele din Romania nu constituie o problemă pentru export.

Utilizatorii iPhone 6 vor putea efectua plăţi direct de pe telefon

Apple plănuieşte să transforme noul iPhone, pe care îl va lansa în 9 septembrie, într-un portofel mobil, datorită unui parteneriat cu cele mai importante bănci şi reţele de plată din lume, printre care Visa şi MasterCard, relatează Bloomberg. Înţelegerea urmează să fie făcută publică odată cu lansarea iPhone 6, potrivit surselor Bloomberg.  Clienţii vor putea plăti direct de pe telefonul mobil în magazine, doar cu o atingere a ecranului telefonului. Noul model de smartphone al Apple va include şi un cip pentru comunicarea în camp apropiat ("near-field communication"). Acest avans, împreună cu tehnologia Touch ID, care permite recunoaşterea amprentei utilizatorului iPhone-ului, vor asigura clienţilor efectuarea de plăţi în siguranţă. Cu toate că şi alte companii americane, precum Google, au investit în crearea unor modalităţi de plată direct de pe telefon, retailerii din Statele Unite nu au fost foarte receptivi în legătură cu noua tehnologie, limitand astfel posibilitatea cumpărătorilor de a utiliza această inovaţie, a explicat Ben Bajarin, analist al Creative Strategies.

Un singur furnizor de energie pentru sectorul feroviar

Electrificare CFR, filială a CFR SA, asigură începand de ieri, 1 septembrie, furnizarea şi gestionarea energiei electrice de tracţiune pentru sectorul feroviar pe toate zonele geografice deţinute de E.ON Energie Romania, Enel Energie, CEZ Vanzare şi Electrica Furnizare. Transferul acestor activităţi de la CFR SA către Electrificare CFR se realizează în conformitate cu prevederile Legii 211/2006 privind ratificarea acordului de împrumut dintre Romania şi BERD pentru finanţarea proiectului de modernizare a reţelei energetice Feroviare (2005) şi prin respectarea unui acordul de împrumut BERD din 2012 privind restructurarea financiară a CFR SA, conform căruia cumpărarea întregii cantităţi de energie electrică necesară sistemului feroviar va fi realizată prin intermediul Electrificare CFR, de pe piaţa OPCOM, se arată într-un comunicat transmis de CFR SA. "Această măsură operaţională care are drept scop reducerea costurilor pentru energia de tracţiune va contribui în mod direct la îmbunătăţirea activităţii de transport feroviar de marfă şi de călători, în contextul în care consumul de energie de tracţiune depăşeşte 80% din consumul total înregistrat pe întreaga reţea feroviară", a declarat directorul general al CFR SA, Macarie Moldovan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.