Economic

Şeful Fiscului vrancean: “ENET-ul este cel mai mare datornic în viaţă”

Ziarul de Vrancea
28 aug 2014 2053 vizualizări
Salariaţii ENET se tem pentru locurile de muncă u de partea cealaltă, directorul Manole Merchea spune că majoritatea problemelor s-au rezolvat, ANAF fiind singura ameninţare în momentul de faţă u Marian Lungu, şeful Finanţelor din Vrancea, a atras atenţia că “ENET-ul este cel mai mare datornic în viaţă” în condiţiile în care societatea are datorii de 6,5 milioane de lei către bugetul integrat

Manole Merchea, “în război” cu ANAF! Problema ENET SA, societatea de termoficare a oraşului, care a reuşit să strangă datorii către stat de 6,5 milioane de lei, a fost luată ieri în discuţie la Prefectura Vrancea în cadrul Comisiei de Dialog Social. Liderul sindical Dumitru Adam, de la Blocul Naţional Sindical (BNS) Vrancea, a vrut să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei incerte în care se regăsesc salariaţii societăţii de termoficare. “În ceea ce priveşte modernizarea, un lucru foarte bun pentru ENET, are nişte efecte pe care le apreciem sau le constatăm asupra salariaţilor, în sensul spectrului care îi aşteaptă, de şomaj, respectiv căutarea unui loc de muncă. Ar trebui să ne gandim la lucruri foarte serioase şi dacă vorbim de programe, venim în zona resurselor umane pentru că dincolo de vorbe bătaia se dă pe două lucruri mari: resurse minerale şi resurse umane. Resursa umană la noi a fost neglijată în sensul că s-au făcut foarte multe programe în foarte multe direcţii dar concret nu s-a realizat prea mult. Ceea ce s-a aprobat pe formare, îndrumare profesională este într-o zonă de nivel mic de pregătire. E vorba de nişte oameni care au o pregătire profesională, sunt specializaţi într-un domeniu şi pentru care ar trebui, dacă continuă acest proces de modernizare, să găsim soluţii. O soluţie a fost avansată vizavi de crearea unei societăţi de servicii”, a declarat Dumitru Adam în cadrul şedinţei.

Merchea se simte ameninţat de ANAF

De partea cealaltă, directorul ENET SA, liberalul Manole Merchea, spune că majoritatea problemelor s-au rezolvat şi, mai mult, societatea a început să devină eficientă. Singura ameninţare vine din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit şefului de la Termoficare.  “La ora de faţă singura ameninţare serioasă asupra ENET-ului vine din partea ANAF, restul problemelor sunt rezolvate în sensul că avem eşalonări încheiate cu marii creditori, avem rezolvată problema gazului, deci nu vor fi probleme de întrerupere nici acum, în perioada caldă. Ceea ce ne stă nouă pe suflet este ducerea la bun sfarşit a procedurii de concordat preventiv care ar scăpa ENET-ul de toate problemele pe care le are. Aş fi dorit să încercăm ca procedura de concordat preventiv să devină obligatorie aşa cum este medierea în cazul speţelor civile şi penale. Acum legea concordatului este introdusă în Codul de Insolvenţă, noi am mers pe Legea 381 din 2009 pentru că această lege funcţiona”, a precizat Manole Merchea. Şi prefectul Nicuşor Halici a ţinut să atragă atenţia că ENET-ul a început să devină eficient şi să îşi acopere cheltuielile, şi chiar să facă profit pentru a-şi plăti din datoriile stranse în ultimii zece ani. “Soluţia cea mai bună pentru ENET este să fie funcţional”, a concluzionat Nicuşor Halici.

ENET-ul, dator cu 6,5 milioane de lei către bugetul integrat

La discuţiile de ieri a participat şi directorul Direcţiei de Finanţe, Marian Lungu, care a ţinut să atragă atenţia că “ENET-ul este cel mai mare datornic în viaţă”, în condiţiile în care societatea are datorii de  6,5 milioane de lei către bugetul integrat şi de 55 milioane de lei la fondul de risc.  “Noi ne-am făcut datoria, rămane instanţa să hotărască ce se va întampla. Sechestrul era pus de trei ani de zile şi trecerea ENET-ului la DGAMC (Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili n.r.) le-a făcut mai mult rău pentru că nu i-a întrebat nimeni de sănătate şi şi-au triplat datoriile către buget”, a menţionat Marian Lungu, şeful Fiscului din judeţ. În acest context, directorul Merchea a ţinut să exemplifice situaţia actuală a ENET: energia electrică facturată a crescut cu 70%, pierderile din distribuţie s-au redus cu 21%, consumul de combustibil în termeni fizici a scăzut cu 8%, debranşările s-au redus aproape la jumătate “şi asta pentru că nu am întrerupt furnizarea de agent termic, apă caldă”, după cum spune Merchea etc..  “Societatea a intrat pe un trend bun şi ar fi păcat ca în această situaţie să ne apucăm să o scoatem la fier vechi, o dăramăm pentru că trebuie să vină nişte bani la stat”, concluzionează Manole Mercea.

Bunurile sunt secehstrate

La începutul lunii august Direcţia de Finanţate a scos la mezat toate bunurile ENET, valoarea bunurilor mobile scoase la licitaţie fiind de 2,4 milioane lei. Licitaţia a fost însă suspendată pană la finalizarea procesului. Printre bunurile scoase iniţial la licitaţie din patrimoniul ENET se număra chiar şi casa de bani a societăţii, scoasă la vanzare pentru suma de 471 de lei, maşini de numărat bani, pentru 290 de lei, zeci de calculatoare, cu preţuri care pleacă de la 83 de lei, aparate de aer condiţionat, plecand de la 174 de lei, dar şi mobilier Veneţia, pentru numai 278 de lei. Articolul cu preţul de licitaţie cel mai scăzut era un swich de date, scos la licitaţie pentru suma de numai 22 de lei, iar cel mai mare preţ a unui articol scos la licitaţie a fost de 310.042, pentru un  Rezervor de păcură de 1.000 mc. (Raluca MANOLACHE, Andreea IONIŢĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Focsaneanul, acum 3527 zile, 17 ore, 12 minute, 11 secunde
Cat mai repede falimentul, astfel se face economie la buget si se pot utiliza banii in alta parte.Este o mare gaura neagra de inghitit bani. Sunt sute de orase in Romania care se descurca fara ENET si citeste integral
gogu, acum 3525 zile, 11 ore, 57 minute, 36 secunde
Da , alte orase se descurca si fara ENET , NUMAI CA ACOLO NU AU UN oPRISAN , PROTEJAT DE JUSTITIE . Imi amintesc , cum nu de mult Oprisan vindea ,,gogosi " , cu privite la ieftinirea facturilor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.