Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Primăriile vor clasifica hotelurile şi vor emite brevete de turism

Ziarul de Vrancea
25 aug 2014 993 vizualizări
Proiectul iniţiat de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism este contestat de către patronatele din turism

Autorităţile locale vor prelua de la ANT activitatea de clasificare a hotelurilor, autorizarea plajelor, emiterea brevetelor de turism şi omologarea partiilor de schi, potrivit unei strategii de descentralizare a turismului elaborată de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism. Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT) propune ca în perioada 2014-2016 să fie transferate de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, respectiv Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), către autorităţile administraţiei publice clasificarea structurilor de de cazare şi a celor de alimentaţie publică, autorizarea turistică a plajelor şi a agrementului nautic, omologarea partiilor de schi şi a traseelor turistice montane şi acreditarea centrelor naţionale de informare şi promovare turistică. De asemenea, urmează să fie transferate în competenţa autorităţilor locale şi emiterea brevetului de turism şi administrarea registrelor locale ale patrimoniului turistic. În plus, primăriile vor emite avizul de specialitate pentru documentaţii de urbanism şi amenajare a teritoriului privind zone şi staţiuni turistice, cu regulamentele de urbanism aferente, pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcţionalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistică, documentaţii privind funcţionalitatea specifică a construcţiilor existente din domeniul turismului, supuse lucrărilor de modernizare, reamenajare, extinderi sau altor lucrări care modifică funcţia turistică a acestora şi documentaţii privind construcţiile care urmează a fi modificate structural şi funcţional în scopul primirii unei funcţionalităţi cu profil turistic. "Prin descentralizarea competenţelor, beneficiarii autorizaţiilor şi avizelor de specialitate vor intra în posesia acestora mult mai repede" se arată în proiectul de strategie al DIMMMAT. În urma descentralizării, elaborarea politicilor şi strategiilor naţionale, reglementarea, monitorizarea, controlul şi inspecţia vor fi în continuare exercitate de către autoritatea publică centrală responsabilăîn domeniul turismului, respectiv Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT).

Ce spun specialiştii

Patronatele din turism se opun proiectului de strategie al autorităţilor din turism, prin care primăriile vor prelua activitatea de clasificare a hotelurilor, autorizarea plajelor, emiterea brevetelor de turism, şi susţin că măsura va genera corupţie la nivel local şi va bloca investiţiile. "Referitor la descentralizare, în teorie sună frumos. Într-o zonă ideală, în Germania să zicem, poate că ar fi ok. Din păcate, suntem romani. Or, noi suntem nemulţumiţi chiar şi de modul în care se face clasificarea în condiţiile în care sunt la ANT oameni care doar asta fac de 20 de ani şi sunt nişte specialişti. Acum, cu descentralizarea, o dăm în Stan şi Bran. Haideţi să ne imaginăm comuna Vadu, care are plajă şi se apucă să dea licenţe şi brevete la spaţii de cazare, comuna avand un primar şi şase salariaţi, dintre care unul e şofer", a declarat Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Burcea crede că, la nivel naţional, primăriile nu sunt pregătite din punct de vedere profesional să facă autorizări şi brevete şi se declară "total împotriva" descentralizării.

Veste bună: Numărul insolvenţelor s-a diminuat cu 13,4%

Potrivit datelor ONRC, cele mai multe insolvenţe au fost raportate în Bucureşti - 2.421 firme, Bihor - 1.029 societăţi şi Prahova - 630 firme

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele şapte luni a scăzut cu 13,37%, la 15.124, de la 17.458 în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În luna iulie un număr de 2.093 de firme au intrat în incapacitate de plată, 2.000 de firme în iunie, 2.149 în mai, 2.089 în aprilie, 2.115 în martie, 2.631 în februarie şi 2.054 în ianuarie, reiese din datele ONRC. Cele mai mari scăderi ale numărului de insolvenţe s-au consemnat în Giurgiu (-69,49%), Mehedinţi (-67,25%) şi Vaslui (-66,77%). În aceeaşi perioadă, în Alba, Caraş-Severin şi Prahova au fost înregistrate cele mai mari creşteri ale numărului de insolvenţe în primele şapte luni ale anului, de 75,8% faţă de 2013, 51,15%, şi, respectiv, 39,38%. La nivel naţional, în 15 judeţe au fost înregistrate creşteri ale numărului de insolvenţe cu rate între 1,71% şi 75,82%, iar în restul au raportate scăderi ale numărului de insolvenţe, cu rate de la -6,28% la -69,49%. Potrivit datelor ONRC, cele mai multe insolvenţe au fost raportate în Bucureşti - 2.421 firme, Bihor - 1.029 societăţi şi Prahova - 630 firme şi cele mai puţine în Călăraşi - 60 firme, Neamţ -93 firme şi Giurgiu - 101 companii. Cele mai multe societăţi cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din domeniul comerţului, construcţiilor şi din industria prelucrătoare. De asemenea, în ianuarie-iulie a fost suspendată activitatea pentru 9.951 de firme, cu 29,6% mai puţine decat în intervalul similar din 2013. Pe de altă parte, înfiinţările de noi firme s-au redus cu 24,33%, la 63.331. Cele mai multe firme înmatriculate în primele şapte luni sunt în domeniul comerţului, respectiv 25.305, în creştere cu 11% faţă de anul trecut. Un număr mare de înmatriculări de firme a fost consemnat şi în domeniul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice (6.001) şi construcţiilor (4.666). La finalul lunii iulie erau active circa 1,1 milioane de firme.

Vodafone Group va plăti 72,8 milioane euro pentru Hellas Online

Vodafone Group va cumpăra 72,7% din acţiunile furnizorului grec de servicii de internet Hellas Online, în schimbul a 72,7 milioane de euro, de la Intracom Group şi fondul de investiţii World Equities Investments Holdings, a anunţat luni grupul britanic. Tranzacţia are nevoie de acordul autorităţilor de reglementare. Vodafone deţine deja 18,5% din acţiunile Hellas Online, iar după încheierea tranzacţiei, participaţia companiei va urca la 91,2%, potrivit unui comunicat Vodafone, citat de Bloomberg. Grupul britanic intenţionează să lanseze o ofertă pentru preluarea restului de acţiuni. Vodafone doreşte să îşi extindă oferta de servicii de internet în bandă largă pe teritoriul european, iar acordul cu Hellas Online este menit să consolideze operaţiunile din Europa de Sud, unde veniturile din servicii au scăzut cu 26% in anul fiscal încheiat in martie. În urma tranzacţiei, Vodafone va deveni a doilea cel mai mare furnizor de servicii integrate de telefonie din Grecia, în funcţie de venituri. Hellas Online a încheiat anul trecut cu venituri totale de 224,2 milioane de euro. Compania deservea aproximativ 519.000 clienţi la sfarşitul lui 2013. Vodafone a încheiat in ultimele luni acorduri similare cu companii din Germania şi Spania şi a anunţat că va investi 19 miliarde de lire sterline pentru a-şi îmbunăţi reţeaua în următorii doi ani.

Tranzacţii fulger de zeci de milioane de euro cu acţiuni FP şi Petrom

 şase pachete de acţiuni Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale (BRD) şi Romgaz (SNG), în valoare de 103,6 milioane de lei (23,6 milioane de euro), au fost transferate luni pe bursă, prin tranzacţii negociate, în decurs de 15 minute. Mai mult de jumătate din suma totală a transferurilor de tip deal a fost generată de două tranzacţii cu acţiuni Fondul Proprietatea, însumand 58,37 milioane de lei (13,3 milioane de euro). Primul pachet de titluri Fondul Proprietatea a fost transferat la cotaţia de 0,87 lei, aceeaşi din închiderea şedinţei de vineri, la un preţ total de 14,7 milioane de lei (3,3 milioane de euro), în timp ce un al doilea pachet a fost tranzacţionat pentru 43,7 milioane de lei (9,94 milioane de euro), preţul pe acţiune fiind de 0,7395 lei, cu 15% sub închiderea de vineri. Cele 75,94 milioane de acţiuni transferate luni prin cele două deal-uri reprezintă 0,56% din capitalul Fondului. Un alt deal semnificativ a fost derulat cu acţiuni ale OMV Petrom, la acelaşi preţ din închiderea şedinţei de vineri. Astfel, investitorii au transferat acţiuni în valoare de 26,53 milioane de lei (6 milioane de euro) ale companiei de petrol şi gaze. Alte trei deal-uri au generat lichiditate de peste 20 de milioane de lei. Dintrea acestea, cel mai mare a fost un transfer cu acţiuni Banca Transilvania, în valoare de 8,65 milioane de lei (2 milioane de euro), la un preţ cu 0,56% sub cotaţia de referinţă de la finalul şedinţei de vineri. Doar transferul cu acţiuni BRD s-a realizat la un preţ peste cel de vineri. Tranzacţia deal cu acţiuni ale băncii s-a ridicat la 5,94 milioane de lei (1,35 milioane de euro), în timp ce preţul a fost mai mare cu 2,1%. Cel mai mic deal, de 4,1 milioane de lei (900.000 de euro), a fost derulat cu acţiuni ale Romgaz (SNG), la un preţ cu 0,4% mai mic decat cel la care a terminat şedinţa precedentă.

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi inaugurat maine

Premierul Victor Ponta şi omologul său din Republica Moldova vor inaugura, miercuri, gazoductul Iaşi-Ungheni, în cadrul unei vizite oficiale pe care prim-ministrul Romaniei o va face în Republica Moldova. Ponta a anunţat, ieri, că la Chişinău va lua parte la manifestările dedicate Zilei Independeţei Republicii Moldova şi va inaugura, la Ungheni, gazoductul care conectează energetic cele două ţări. Cei doi premieri vor trece în revistă, cu acest prilej, proiectele bilaterale şi vor vizita o grădiniţă construită din fonduri alocate de Romania. Conducta de gaze dintre Romania şi Republica Moldova va putea transporta în următorii ani între 1,5 şi 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze ruseşti ale Moldovei, iar primele livrări sunt estimate să aibă loc în jurul datei de 25 august. "Proiectul pe partea romanească a fost finalizat, inclusiv subtraversarea Prutului. Pană la 15 august va fi finalizat şi pe partea moldovenească. Apoi vor fi cateva zile de probă. În jurul datei de 25 august vor fi posibile din punct de vedere tehnic primele schimburi de gaz între cele două ţări", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Romania produce anual, în special prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, şi importă anual din Federaţia Rusă alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze. Republica Moldova, fără regiunea separatistă Transnistria, importă anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de încă 1 miliard de metri cubi pe an. Înainte de începerea livrărilor de gaze este necesar ca Transgaz Mediaş (TGN) şi compania nou înfiinţată Vest Moldo Transgaz din Republica Moldova să încheie un acord de operare. De asemenea, este necesar ca firme romaneşti şi Republica Moldova să încheie acorduri comerciale de vanzare-cumpărare a gazelor.

BCE pregăteşte noi măsuri împotriva deflaţie

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte să ia noi măsuri de stimulare a economiei, în condiţiile în care preşedintele BCE, Mario Draghi, a atras atenţia asupra riscului intrării zonei euro în deflaţie, relatează Bloomberg. Şeful BCE a avertizat, la conferinţa de la Jackson Hole, Wyoming, că, dacă inflaţia continuă să scadă, atat companiile, cat şi consumatorii vor reduce cheltuielile, în aşteptarea unor preţuri mai mici. Comentariile lui Draghi din cadrul simpozionului, la care au participat şefii băncilor centrale, au fost speculate în sensul în care BCE se pregăteşte să ia o serie de măsuri monetare pe care le-a evitat pană în prezent, pentru a se feri de efectele neplăcute ale unei eventuale deflaţii. Aceste măsuri de relaxare cantitativă ar presupune ca BCE să cumpere obligaţiuni de pe piaţă pentru a menţine rata dobanzilor la un nivel jos şi pentru a creşte rezerva de bani. "Consiliul guvernatorilor BCE va folosi, în timpul mandatului său, toate instrumentele pe care le are la dispoziţie şi de care este nevoie pentru a asigura stabilitatea preţurilor pe termen mediu," a spus Draghi, în discursul din cadrul conferinţei de la Jackson Hole, Wyoming.

Încă o încercare de reducere a CAS

Senatul şi Camera Deputaţilor vor dezbate săptămana viitoare reexaminarea legii privind reducerea CAS la angajator, în urma cererii de reexaminare a legii, transmisă de preşedintele Traian Băsescu. Deşi iniţial Opoziţia a strans numărul necesar de semnături pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului şi Camerei Deputaţilor, pe 18 şi 19 august, majoritatea a decis în şedinţa Biroului Permanent să amane cu o săptămană sesiunea extraordinară pentru reexaminarea legii privind reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie. Mai mult, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu a anunţat că s-a stabilit şi un parcurs pentru această lege, astfel că pană pe data de 6 septembrie poate fi promulgată, pentru a intra în vigoare de la 1 octombrie, aşa cum şi-a propus Guvernul. În urma amanării sesiuni extraordinare, liderii PNL şi PDL i-au acuzat pe cei din majoriattea parlamentară că nu doresc să promoveze reducerea CAS, după ce actul normativ a fost respins de preşedintele Traian Băsescu. Senatul va dezbate în sesiunea extraordinară din 25 august şi un proiect al Guvernului pentru transpunerea directivelor europene în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, în Legea petrolului, precum şi în OUG 6/2014 privind calitatea de acţionar al statului la Transelectrica şi Transgaz.

Ponta merge în China şi SUA să se întalnească cu firme de energie

Premierul Ponta va face, săptămana viitoare, o vizită oficială în China, iar la finalul lunii septembrie se va deplasa în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, dar şi pentru a se întalni cu reperezentanţi ai unor mari companii americane din domeniul energetic. Ponta a anunţat, ieri, că în China va discuta cu premierul Li Kekiang în special despre parteneriatul economc dintre cele două ţări. Prim-ministrul Victor Ponta a precizat totodată că în SUA, pe langă participarea la Adunarea Generală a ONU, se va deplasa la Houston, Texas, unde va avea întalniri cu conducerile celor mai importante companii energetice americane, care "au investiţii sau planuri de investiţii" în Romania. Întrebat de jurnalişti despre companiile cu care va purta discuţii, Ponta a precizat că nu se va vedea cu reprezentanţii Chevron, dar în schimb la Houston au sediul toate marile companii energetice americane, cum ar fi Exxon sau Honeywell. Ponta a anunţat, totodată, că joi va lua parte la ceremoniile de învestire a preşedintelui ales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.