Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Bancherii români consideră riscul de credit principala ameninţare pentru sistemul bancar

Ziarul de Vrancea
19 aug 2014 763 vizualizări
Riscul de credit este perceput de bancherii români drept principala ameninţare pentru sistemul bancar local, lista îngrijorărilor fiind completată de riscul macroeconomic şi de cel al instrumentelor financiare derivate, potrivit sondajului PwC şi CSFI Romania Banking Banana Skins.

"Pe măsură ce rata creditelor neperformante continuă să crească, ajungând la peste 22% în primul trimestru din 2014, mulţi bancheri români sunt preocupaţi de calitatea portofoliului lor de credite, precum şi de disponibilitatea capitalului, de vreme ce instituţiile de credit pot fi nevoite să ceară acţionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudenţiale ale Băncii Naţionale a României", a declarat Paul Facer, partener şi liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar din cadrul PwC România.
La rândul său, Diana Coroabă, partener şi liderul echipei de servicii de consultanţă fiscală pentru sectorul financiar al PwC România, spune că băncile româneşti au trecut prin procese ample de reorganizare în ultimii ani, bancherii fiind preocupaţi de eficienţa managementului schimbării şi de impactul pe care aceste schimbări îl vor avea asupra organizaţiilor lor în viitor. "Este clar că în mediul post-criză, practicile de afaceri obişnuite nu mai sunt o strategie sănătoasă de creştere pentru băncile româneşti care trebuie să-şi ajusteze guvernanţa corporativă, practicile de vânzări şi de afaceri, precum şi să-şi redimensioneze echipele şi să le redefinească funcţiunile pentru a se adapta noii realităţi economice", a adăugat Diana Coroabă.

Băncile romaneşti, mai puţin interesate de criminalitatea informatică

Pe de altă parte, spre deosebire de ediţia precedentă a sondajului (2012), în care riscul de lichiditate era văzut ca una dintre principalele ameninţări pentru sistemul bancar din România, acest risc se pare că s-a estompat pe măsură ce bancherii locali au văzut că BNR a furnizat suficientă lichiditate în piaţă şi a micşorat treptat rezervele minime obligatorii, notează raportul.
La nivel global, supra-reglementarea şi riscul ingerinţei politice sunt pe primele locuri în topul riscurilor percepute de către bancheri. În România, ingerinţa politică ocupă lucul 12 din 28 în topul preocupărilor bancherilor.
Cu toate acestea, sondajul global arată şi că percepţia generală privind riscurile pentru sectorul bancar a început să scadă, pentru prima dată după şapte ani, ceea ce sugerează că perspectivele sectorului se îmbunătăţesc.
Deşi încrederea în perspectivele macro-economice a început să crească, sondajul a arătat şi că rămân îngrijorări privind stabilitatea din Zona Euro, precum şi temeri în creşteri privind pieţele emergente, îndeosebi China, acolo unde sectorul bancar este văzut ca fiind sub presiune. Procesul de diminuare a infuziilor de capital injectate de băncile centrale prin procesul de relaxare cantitativă este văzut drept crucial pentru perspectivele economice globale, menţionează PwC.
O diferenţă notabilă între sondajul din România şi cel global a fost nivelul redus de preocupare al bancherilor locali cu privire la riscurile tehnologice şi criminalitatea informatică. În timp ce la nivel global acestea sunt printre primele 10 riscuri menţionate, bancherii români le menţionează în măsură mult mai mică (locul 18 şi, respectiv, 25).

Contrabanda cu ţigări ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani

In 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut accelerat în iulie, ajungând la 17% din totalul pieţei, faţă de 16,1% în mai şi circa 14% la finele anului trecut, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.
Adrian Popa, director al producătorului BAT România, susţine că indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei şi majorarea anuală din aprilie au determinat creşterea diferenţei de preţ dintre produsele legale şi cele de pe piaţa neagră. Totodată, această majorare de aproape un punct procentual înseamnă circa 30 milioane de euro pierderi anualizate la bugetul de stat, sumă la care se adaugă resursele suplimentare pe care autorităţile trebuie să le aloce pentru combaterea contrabandei. "Piaţa neagră se amplifică într-un ritm nemaîntâlnit în ultimii ani. Impactul ni se pare cu atât mai semnificativ cu cât de la începutul anului şi până acum veniturile la bugetul de stat provenite din acciza la produsele din tutun s-au erodat constant. Accizele plătite de industria tutunului reprezentau peste 40% din totalul veniturilor din acccize la buget în 2013", a arătat Sorana Mantho, director al Philip Morris România şi Bulgaria.

Regiunea Nord-Est, cea mai afectată de contrabandă

La rândul său Gilda Lazăr, director al JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, spune că rezultatele studiului confirmă avertismentele lansate de producători încă de la finele anului trecut.
"Ignorarea prevederilor directivei privind taxarea la tutun, prin indexarea arbitrară a cursului de schimb la care se plăteşte acciza, nu a adus bani mai mulţi, ci pierderi la bugetul de stat", a menţionat Lazăr.
Potrivit Novel, regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, deşi a scăzut în iulie cu 7,8 puncte procentuale, până la 34%. Creşteri semnificative s-au înregistrat în Bucureşti (plus 3,1%, până la 15,8%) şi în Vest (plus 3%, până la 26,1%).
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii.

Studiu: Ieşenii, interesaţi de antreprenoriat, sibienii, de salariu

Tinerii ieşeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt interesaţi de antreprenoriat şi de siguranţa locului de muncă, în timp ce pentru cei din Sibiu contează mai mult calitatea condiţiilor de muncă şi pachetul salarial, iar pentru cei din Cluj, şansele de promovare.
Potrivit rezultatelor unui studiu realizat la Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu şi Braşov de Târgul de Cariere, tinerii ieşeni îşi doresc, într-o pondere foarte mare (83 la sută), să devină antreprenori, în timp ce clujenii ţin foarte mult la viaţa personală, iar sibienii sunt foarte legaţi de oraşul lor. Din studiu mai rezultă că tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt interesaţi mai mult de atmosfera de lucru din cadrul unei companii şi de siguranţa locului de muncă decât de pachetul salarial oferit, însă în funcţie de oraşul de provenienţă, există şi diferenţieri între opţiunile candidaţilor.
Astfel, calitatea condiţiilor de muncă (birou propriu, spaţii de recreere etc.) este considerată "foarte importantă" de 61 la sută dintre respondenţii din Sibiu, în timp ce doar 32 la sută dintre ieşeni şi 28 la sută dintre clujeni au aceeaşi opţiune. "Pe de altă parte, sibienii valorizează mai puţin existenţa programelor de dezvoltare a angajaţilor - traininguri şi team building-uri. 25 la sută dintre repondenţii din Sibiu consideră că acestea sunt «foarte importante», faţă de 40 la sută dintre braşoveni, 42 la sută dintre ieşeni şi 52 la sută dintre clujeni", mai rezultă din studiu.
Totodată, siguranţa locului de muncă este "foarte importantă" pentru 66 la sută dintre clujeni, 63 la sută dintre ieşeni şi braşoveni şi pentru 54 la sută dintre sibieni.
În ceea ce priveşte pachetul salarial - care include salariul şi bonusurile de tip telefon, laptop, maşină de serviciu, asigurare de viaţă -, tinerii din Sibiu sunt cei mai interesaţi. Astfel, 71 la sută dintre sibieni au afirmat că pachetul salarial este "foarte important", faţă de 48 la sută dintre clujeni şi 40 la sută dintre ieşeni şi braşoveni.
Din studiu mai rezultă că sibienii sunt cel mai puţin interesaţi de antreprenoriat, doar 33 la sută dintre ei afirmând că intenţionează să-şi deschidă propria afacere în următorii doi ani, faţă de 83 la sută dintre ieşeni.
Aproape jumătate dintre braşoveni (48 la sută) s-ar muta în străinătate, în timp ce sibienii sunt cel mai legaţi de oraş, 26 la sută dintre ei spunând că nu sunt dispuşi să se mute nici pentru venituri mai mari.

Construcţia unui nou pod peste Dunăre va costa 200-270 de milioane de euro

Construcţia celui de-al treilea pod peste Dunăre va costa 200-270 de milioane de euro, potrivit studiilor de fezabilitate efectuate, iar amplasarea acestuia urmează să fie stabilită în următoarele două luni, fiind analizate patru variante, relatează Novinite. Cele patru variante de amplasare a podului sunt Oriahovo-Bechet, Silistra-Călăraşi, Ruse-Giurgiu şi Nikopol-Turnu Măgurele, a declarat Elean Gagov, expert în Ministerul Dezvoltării Regionale din Bulgaria.
În a doua fază a studiilor de fezabilitate urmează să fie discutate posibilitatea construcţiei unei linii de cale ferată, precum şi preţul ţintă al proiectului de construcţie a podului, a arătat Gagov.
Bulgaria şi România şi-au exprimat disponibilitatea de a construi cât mai multe poduri pentru a lega regiunile sărace de pe cele două maluri ale Dunării, pentru atragerea investiţiilor, creşterea traficului şi susţinerea afacerilor locale, potrivit oficialului bulgar. El a spus că Transproiect 2001, compania românească angajată să realizeze studiile de fezabilitate pentru viitorul pod, a redactat câte trei opţiuni de poduri pentru fiecare pereche de oraşe, cu excepţia Silistra-Călăraşi, pentru care sunt două opţiuni.
Consultantul a mai sugerat două opţiuni pentru construcţia unui tunel pe sub Dunăre, la Nikopol-Turnu Măgurele şi Oriahovo-Bechet. Totuşi, construcţia unui tunel este considerată prea costisitoare, întrucât ar mări preţul ţintă al proiectului cu 70 de milioane de euro. Gagov a notat că pentru construcţia celui de-al treilea pod peste Dunăre se va solicita co-finanţare din partea Uniunii Europene, după stabilirea amplasamentului.

Comercianţii români care folosesc PayPal şi-au majorat vanzările cu 36%

Vânzările în străinătate ale magazinelor online din România care folosesc serviciul de plăţi PayPal au crescut cu 36% la şase luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu cele mai multe comenzi din America de Nord şi cele mai multe vânzări la servicii web, gaming şi telefoane, arată PayPal.
Alături de acestea, clienţii străini au mai achiziţionat din magazinele online româneşti piese auto, cosmetice, haine şi software.
Comercianţii români au primit comenzi de la consumatori din Europa, inclusiv Marea Britanie (11%) şi Germania (5%), însă America de Nord rămâne cea mai importantă piaţă care trimite bani online către România (47%). "Există două motive principale care asigură succesul magazinelor online româneşti în străinătate: produsele originale sau unice şi preţurile competitive. Majoritatea occidentalilor care fac achiziţii transfrontaliere spun că preferă să cumpere din străinătate pentru că este mai ieftin (80%) sau graţie «varietăţii mai mari care nu poate fi găsită pe plan local» (79%)", se arată în raport.

Bulgaria a suspendat orice operaţiune legată de South Stream

Bulgaria a decis să oprească orice operaţiune legată de construcţia gazoductului South Stream, întrucât nu sunt îndeplinite standardele impuse de Comisia Europeană.
Ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria, Vasil Shtonov, a cerut companiei de stat Energy Holding să oprească orice tip de operaţiune legată de construcţia gazoductului South Stream, potrivit unei declaraţii oficiale a acestuia.
Proiectul gazoductul South Stream presupune transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către ţările din sudul şi centrul Europei. Scopul construirii acestui gazoduct este de a diversifica rutele disponibile pentru exportul de gaze din Rusia. Proiectul a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu ţările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia.
Comisia a apreciat că aceste înţelegeri încalcă legislaţia Uniunii Europene, care stipulează că gazoductele nu pot aparţine companiilor care se ocupă cu extracţia gazelor naturale. În acest caz, proiectul este condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni.
Construcţia gazoductului South Stream a început în 2012, urmând ca primele livrări să se facă în 2016. Proiectul presupune ca gazoductul să fie complet operaţional în 2018.

Guvernul analizează posibilitatea revenirii la pensiile speciale

Guvernul analizează posibilitatea revenirii la pensiile speciale în locul indemnizaţiilor în cazul mai multor categorii de pensionari, potrivit unor surse guvernamentale. Sursele citate au mai precizat că este posibilă o revenire la pensiile speciale începând din 2015 în cazul aviatorilor, a personalului auxiliar din magistratură, a diplomaţilor şi a celorlalte categorii beneficiare de astfel de venituri. La ora actuală există proiecte de lege în Parlament în acest sens, jumătate din categoriile vizate exprimându-se, în cadrul discuţiilor cu iniţiatorii proiectelor de act normativ, pentru revenirea la pensiile speciale în locul indemnizaţiilor, potrivit aceloraşi surse.

În primul trimestru, România a exportat băuturi şi tutun de peste 227 milioane euro

România a exportat, în primele patru luni ale acestui an, băuturi şi tutun în sumă de 227,2 milioane euro, cu 43,3 milioane euro peste nivelul din perioada similară din 2013, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Importurile de băuturi şi tutun s-au cifrat la 133 milioane euro, fiind cu 5,8 milioane euro mai mici faţă de cele din perioada ianuarie-aprilie 2013, înregistrându-se astfel un excedent de 94,2 milioane euro pe acest segment.
În sectorul de fabricare a băuturilor lucrau, la finele lunii aprilie, 18.600 persoane, iar în cel al tutunului 1.600 persoane, câştigul salarial mediu net fiind de 2.008 lei, respectiv de 3.538 lei.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.