Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată au crescut cu 17% în trimestrul doi

Ziarul de Vrancea
18 aug 2014 604 vizualizări
Cea mai mare creştere a fost consemnată în sectorul telefoniei mobile, în special a aparatelor de tip smartphone

Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată au urcat cu 17% în trimestrul al doilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 420 milioane euro, majoritatea categoriilor înregistrând creşteri, potrivit datelor GfK, care arată că este foarte probabil ca trendul ascendent să continue. "Cu excepţia segmentului foto, toate categoriile au crescut în trimestrul al doilea din 2014. Totuşi, ritmul de scădere al pieţei foto s-a micşorat, ajungând la puţin peste -18%. Cea mai mare creştere în valoare (29%) a fost generată de sectorul de Telecom, care a atins 128 de milioane de euro, acesta fiind cel mai mare segment din trimestrul doi. Electronicele au avut o perioadă remarcabilă, crescând cu aproape 27%, urmate de electrocasnice mari, electrocasnice mici, IT şi imprimante, funcţionale şi consumabile", arată rezultatele studiului GfK TEMAX pentru România.
Luând în considerare evoluţia din prima jumătate a anului, cu creşteri de 8% în primul trimestru şi de 17% în cel de-al doilea, este foarte probabil ca valul ascendent să continue, notează raportul. Pe segmentul telecom, în perioada aprilie-iunie, vânzările nesubvenţionate de smartphones şi telefoane mobile clasice au depăşit cu 29% performanţa din acelaşi interval al anului trecut, atingând nivelul de 128 milioane euro. Aceasta s-a datorat în principiu rezultatelor înregistrate de segmentul smartphone, cererea pentru telefoanele mobile clasice fiind din nou scăzută.
Vânzările de electronice au crescut în trimestrul analizat cu 27%, ajungând la 67 milioane euro.
Chiar dacă televizoarele au fost în lumina reflectoarelor, alte produse precum consolele de jocuri – puternic influenţate de lansări recente – au continuat cu o creştere de două cifre, comparativ cu T2 2013. Veşti bune vin şi din piaţa audio care a reuşit să oprească descreşterea şi să arate semne promiţătoare în cadrul segmentului de soundbars.
Al doilea trimestru al anului 2014 a adus o majorare de aproape 13% în sectorul electrocasnicelor mici, cu o valoare de 27 milioane euro, aproape toate categoriile înregistrând rate de creştere de două cifre, dar categoriile care au crescut semnificativ au fost uscătoarele de păr şi storcătoarele de fructe.

Romanii cumpără din nou desktop-uri

Principalele produse care au generat creşteri pe segmentul aparatelor de bucătărie au fost cele cu preţuri mai ridicate, precum: maşini espresso automate, roboţi de bucătărie şi storcătoare de fructe şi legume. O evoluţie bună în cadrul categoriei destinate confortului gospodăriei au avut-o şi produsele de nişă precum maşini de călcat şi aspiratoare roboţi.
Sectorul electrocasnicelor mari a generat 83 de milioane de euro în al doilea trimestru al anului 2014, cu 12,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a rămas puternic influenţată de produsele de răcire şi de maşinile de spălat, ce au însumat mai mult de 50% din valoarea sectorului. În ciuda faptului că toate categoriile electrocasnicelor mari au crescut, piaţa a fost influenţată de anumite segmente cheie: electrocasnice încorporabile, frigidere frost-free şi maşini de spălat eco, ce au continuat să înregistreze rate de creştere de două cifre.
Vânzările de produse IT au înregistrat o creştere de 7,5% în aprilie-iunie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Toate categoriile din cadrul sectorului au contribuit la atingerea nivelului de 93 de milioane de euro.
"După o perioadă lungă de evoluţie negativă, desktop-urile au înregistrat o creştere de două cifre. Monitoarele şi perifericele şi-au menţinut trendul crescător. În cadrul pieţei de calculatoare portabile, laptop-urile au rămas stabile, în timp ce computing tablets şi desktop replacement au continuat să crească", menţionează GfK

UE deblochează 125 milioane de euro pentru producătorii de fructe şi legume

Comisia Europeană a anunţat ieri deblocarea a 125 de milioane de euro pentru a susţine sectorul agricol al UE, afectat de embargoul impus de Rusia asupra produselor alimentare occidentale. Aceste măsuri de susţinere a pieţei vizează culturile de morcovi, roşii, varză albă, ardei gras, conopidă, castraveţi şi castraveciori, ciuperci, mere, pere, fructe roşii şi kiwi. "Bugetul prevăzut este de circa 125 de milioane de euro", a precizat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru agricultură, Roger Waite. "Ideea este să reducem cantităţile scoase pe piaţă pentru ca preţurile să nu scadă la un nivel de criză", a adăugat el.
Odată ce vor deveni formale, în câteva săptămâni, aceste măsuri se vor aplica în mod retroactiv începând de la 18 august şi vor rămâne în vigoare până la sfârşitul lui noiembrie. Marii furnizori de legume perisabile şi de fructe destinate Rusiei - Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda - vor fi principalii beneficiari ai acestui sprijin, a precizat o sursă europeană.
O reuniune excepţională a miniştrilor europeni ai Agriculturii este prevăzută la 5 septembrie, la Bruxelles, pentru a evalua impactul embargoului impus de Rusia, a adăugat Waite.

Balanţa comercială a UE a devenit negativă în prima jumătate a anului

De la un plus de 31,3 miliarde în primele şase luni din 2013, UE a trecut la un minus de 900 milioane euro

Uniunea Europeană a înregistrat, în prima jumătate a acestui an, un deficit al balanţei comerciale de 900 milioane de euro, comparativ cu un excedent de 31,3 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care exporturile au scăzut mai rapid decât importurile, potrivit unei estimări preliminare publicată ieri de Oficiul european de statistică Eurostat.
În perioada ianuarie-iunie 2014, exporturile UE s-au situat la 831,1 miliarde de euro, în scădere cu 5% faţă de 871,7 miliarde euro în primul semestru al anului trecut, în timp ce importurile UE au scăzut cu doar 1% în ritm anual, până la 832 miliarde de euro.
În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că în primul semestru exporturile au crescut cu 8% în ritm anual, până la 21,3 miliarde de euro, o creştere procentuală similară fiind însă înregistrată şi în cazul importurilor până la 23,6 miliarde de euro. În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României a crescut uşor la 2,3 miliarde de euro în primul semestru al acestui an comparativ cu 2,2 miliarde de euro în primul semestru al anului trecut.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, deficitul comercial FOB — CIF al României a fost, în primele şase luni din 2014, de 12,619 miliarde lei (2,83 miliarde de euro), mai mare cu 1,48 miliarde de lei (298 milioane de euro) faţă de cel înregistrat în semestrul I din anul anterior.

Rusia ar putea interzice importul de maşini din Occident

Mocova ar putea consolida sancţiunile impuse Occidentului prin instituirea unui embargo asupra importurilor de maşini, între altele, dacă Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) impun sancţiuni suplimentare Rusiei, scrie ziarul de afaceri Vedomosti în ediţia de ieri, citat de site-ul Moscow Times.
Din cauza confruntării cu privire la Ucraina, Occidentul a impus Moscovei sancţiuni, vizând inclusiv sectoarele financiar şi energetic, introducând numele a zeci de ruşi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin pe liste de sancţiuni. Vehiculele importate au reprezentat 27% din vânzările de automobile în prima jumătate a lui 2014, 46% din vânzările de camioane şi 13% din cele de autobuze, potrivit Vedomosti. Rusia, care dezminte acuzaţii potrivit cărora înarmează rebelii proruşi din estul Ucrainei, ar putea interzice parţial sau în întregime importurile de maşini, scrie ziarul de afaceri, citând surse. Eventualul embargo nu se va aplica, însă, producţiei în Rusia a firmelor Ford, Volkswagen, Ford Renault, Toyota şi Hyundai Motor Co, toate având instalaţii de producţie pe teritoriul rusesc, potrivit publicaţiei. Vedomosti precizează că propuneri de noi măsuri i-au fost trimise deja lui Putin, dar că încă nu s-a adoptat nicio decizie cu privire la pegătirea unor noi sancţiuni. Noi restricţii comrciale sunt posibile, în eventualitatea în care Occidentul impune noi sancţiuni Moscovei, potrivit publicaţiei economice. Rusia a impus un embargo anumitor importuri agricole din UE, Statee Unite, Australia, Canada şi Norvegia. Sursa citată de Vedomisti a mai declarat că Guvernul rus ar putea să introducă măsuri de protecţie în industriile aeronautică, a construcţiei de nave şi auto.

Hidroelectrica estimează un profit brut de peste 1 miliard lei în 2014

Hidroelectrica, firmă controlată de stat şi aflată în insolvenţă, estimează că va înregistra în acest an un profit brut de peste 1 miliard lei (225 milioane euro), cel mai mare câştig din istoria companiei, a declarat avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al producătorului de electricitate. "În primele şapte luni ale acestui an Hidroelectrica am înregistrat un profit de 600 milioane de lei, ceea ce ne face să credem că pentru întregul an profitul va depăşi 1 miliard de lei", a afirmat Borza. În 2013, compania a avut un profit brut de 910 milioane de lei. Câştigul estimat pentru acest an este susţinut de producţia crescută de electricitate. Pentru acest an Hidroelectrica prognoza o producţie de 13,9 TWh, dar a revizuit-o în creştere, la 16 TWh. Hidroelectrica a avut în primul semestru un profit brut de 509 milioane de lei, în creştere cu 5,8% faţă de câştigul de 481 milioane de lei din primele şase luni din 2013. Compania, controlată de Departamentul pentru Energie, este în însolvenţă din luna februarie, a doua oară în mai puţin un an, prima procedură fiind deschisă în perioada iunie 2012 - iunie 2013. Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Siemens va angaja 200 de persoane într-un nou centru IT la Cluj

Siemens a investit 4,5 milioane euro într-un nou centru de cercetare şi dezvoltare în România, la Cluj-Napoca, care va opera sub brandul companiei subsidiare Evosoft şi unde intenţionează să angajeze peste 200 de persoane în următorii trei ani. Centrul va funcţiona în clădirea Liberty Technology Park Cluj, dezvoltată de fondul de investiţii Fribourg Capital, condus de omul de afaceri Ion Sturza.
Până în 2017, compania intenţionează să angajeze 210 persoane, care vor lucra în proiecte globale de dezvoltare de software şi produs pentru toate diviziile Siemens, potrivit unui comunicat al companiei. Deschiderea noului sediul presupune o investiţie de peste 4,5 milioane euro şi include costuri aferente chiriei pe următorii cinci ani, costuri de amenajare şi investiţia iniţială în infrastructură, fără a lua în calcul cheltuielile cu viitorii angajaţi.
"Compania Siemens este prezentă în Cluj-Napoca de peste 20 de ani. Începând cu luna august, facem un pas firesc: creştem într-o nouă direcţie şi ne dorim să recrutăm cei mai buni ingineri din zonă", a declarat George Costache, directorul executiv Siemens România.
Reprezentanţii Siemens au afirmat că decizia de a deschide un nou centru la Cluj-Napoca se datorează nivelului înalt de educare al tinerilor absolvenţi şi poziţiei georgrafice favorabile a ţării în Europa. Noul sediu Siemens din Cluj Napoca ocupă integral clădirea B a Liberty Technology Park Cluj, pe o suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi.
Compania a început deja angajările în Cluj-Napoca prin intermediul unei campanii de recrutare, prin platformele de recrutare online, parteneriate cu universităţile cu profil tehnic din oraş, prezenţă la târgurile de job-uri locale şi prin intermediul companiilor locale de recrutare.
Siemens deţine alte două centre IT în România, la Braşov, cu peste 300 de angajaţi.

Cat costă pachetele din programul ''Zile gratuite de vacanţă 2014''

Românii pot cumpăra pachete începând de la 518 lei/persoană pentru un sejur pe litoralul românesc, în cadrul programului ''Zile gratuite de vacanţă 2014'', care se derulează în perioada 18-31 august.
Programul, lansat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi Asociaţia de Promovare Litoral-Delta Dunării (ALDD), cumulează oferte de genul ''plăteşti cinci nopţi şi stai şase'' sau ''plăteşti şase nopţi şi stai şapte''.
Pachetele pornesc de la 518 lei/persoană, cu mic dejun, pentru şase nopţi de cazare şi una gratuită, la un hotel de două stele din staţiunea Venus, de la 822 de lei/persoană, cu mic dejun, pentru cinci nopţi de cazare şi una gratuită, la un hotel de trei stele din Eforie Nord şi de la 975 de lei/persoană, cu mic dejun, pentru şase nopţi de cazare şi una gratuită, la un hotel de patru stele din staţiunea Mamaia.
Lansat în 2008, ''Zile gratuite de vacanţă'' este unul dintre cele mai căutate programe de oferte speciale.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.