Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Bilanţul fondurilor UE: Romania e pe plus cu 14 miliarde de euro

Ziarul de Vrancea
30 iul 2014 750 vizualizări
ţara noastră a primit de la bugetul UE 24,67 miliarde euro după aderare şi a plătit 10,2 miliarde euro

Romania a primit de la bugetul Uniunii Europene /UE/ 24,67 miliarde euro, după aderarea în 2007 şi pană la finalul primului semestru din 2014, şi a plătit în această perioadă către UE 10,2 miliarde euro, soldul fluxurilor fiind în favoarea Romaniei cu 14,46 miliarde euro, potrivit Raportului privind situaţia economică şi bugetară pe primele şase luni ale anului 2014 al Ministerului Finanţelor Publice /MFP/.După aderare, în 2007, Romania a primit de la UE fonduri pre-aderare de 2,66 miliarde euro şi fonduri post-aderare de 22,01 miliarde euro, din care fonduri structurale şi de coeziune — 9,07 miliarde euro, fonduri pentru dezvoltare rurală şi pescuit — 5,644 miliarde euro, plăţi din Fondul European pentru Garantare Agricolă /FEGA/ pentru fermieri — 5,936 miliarde euro, alte fonduri post-aderare — 1,35 miliarde euro. În primul semestru din 2014, Romania a primit de la bugetul UE 3,58 miliarde euro şi a plătit 1,005 miliarde euro, soldul fluxurilor fiind favorabil Romaniei cu 2,58 miliarde euro. În prima jumătate a anului în curs, Romania a primit fonduri structurale şi de coeziune de 1,74 miliarde euro, fonduri pentru dezvoltare rurală şi pescuit — 521,35 milioane euro şi plăţile FEGA pentru fermieri — 1,29 miliarde euro. Programul autorităţile romane prevede atragerea de la UE a 7,86 miliarde euro în 2014.

Asigurătorii RCA, obligaţi să afişeze comisioanele

"Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăşi 10% din valoarea primelor de asigurare încasate”, se arată într-un poiect ASF

Asigurătorii care emit poliţe de răspundere civilă auto (RCA) vor trebui să aibă un anumit grad de solvabilitate pentru activtatea de asigurări generale şi vor fi obligaţi să menţioneze pe poliţele RCA comisionul de intermediere, care nu va depăşi 10% din primele încasate pe acest segment. Aceste prevederi se regăsesc într-un proiect al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care vizează modificarea şi completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul CSA 14/2011. Astfel, asigurătorii care emit poliţe RCA vor deţine pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvalibilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă, de cel puţin 1,3. De asemenea, ASF va obliga asigurătorii să menţioneze comisionul de intermediere pe poliţa de asigurare RCA atat în valoare absolută, cat şi ca procent aplicat primei de asigurare menţionate pe poliţă, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală. "Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăşi 10% din valoarea primelor de asigurare încasate. Asigurătorii RCA au obligaţia să prevadă în orice contract de intermediere obligaţia intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă poliţelor RCA integral în contul asigurătorului, sau în cazul plăţilor în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel tarziu în ziua următoare datei încasării", se precizează în proiect. O altă propunere a instituţiei vizează tarifele de primă pentru RCA, care vor fi modificate după minimum 6 luni de la ultima notificare, cu excepţia indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri. "Nerespectarea de către asigurătorii RCA şi de către intermediarii în asigurări a prevederilor articolelor 21 - 23 (prezentate anterior - n.r.) se va sancţiona cu retragerea autorizaţiei de a practica asigurarea obligatorie RCA pentru asigurători şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a intermediarilor, conform articolului 39 din Legea 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare şi normelor emise în aplicarea acestei legi", se mai spune în document. Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite. Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.

Eurobank: Preţurile locuinţelor s-au redus în trimestrul doi cu 2%

Preţurile locuinţelor s-au redus la nivel naţional cu 2% în al doilea trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce sugerează persistenţa unui trend uşor descrescător, cu oscilaţii la nivel regional şi al oraşelor, potrivit Eurobank Property Services (EPS). În al doilea trimestru al anului 2014, indicele naţional a continuat parcursul uşor descendent din trimestrul anterior, cu o scădere a nivelului preţului mediu cu 0,8% faţă de trimestrul precedent, în timp ce comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile imobiliare la nivel naţional au scăzut cu 2%. În ultimii cinci ani care au trecut după "crash"-ul din 2009, preţul mediu anual a suferit o modificare de -3,8% pe an, potrivit celei mai noi ediţii a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale. Deşi evoluţia faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013 a înregistrat o tendinţă descendentă, indicele pentru Bucureşti a crescut cu 1,8% în ultimul trimestru, cu o rată de creştere de 1,9% pe segmentul Bucureşti Periferie şi o scădere de 1,2% în Bucureşti Centru. În perioada relativ stabilă din ultimii ani, indicele Capitalei a alunecat atingand o medie de -3,5% pe an. În pofida unei corecţii trimestriale negative, preţurile din Judeţul Ilfov s-au stabilizat în ultimul an, de o manieră similară cu ultimii 5 ani, depăşind ca performanţă principalele zone urbane ale Capitalei. Toate cele opt diviziuni regionale ale Romaniei au înregistrat o modificare negativă în trimestrul al doilea, de la an la an. Astfel, diviziunea Dunare şi Marea Neagră se află în topul performanţei, cu -0,9%, urmată de diviziunile Bucureşti, Ilfov şi Vest cu -1,1%. Cele mai mari scăderi de preţ de la an la an s-au înregistrat în sud şi în centru, indicand faptul că modificările preţului imobiliar la nivelul diviziunilor regionale prezintă o mică variaţie în jurul indicelui mediu naţional. Începand din vara anului 2009, Moldova a menţinut cea mai mică rată de scădere a preţului mediu anual calculat pe o perioadă de 5 ani, de 1,7%, urmată de Sud cu 2,9%, în timp ce ratele celorlalte diviziuni regionale s-au situat în jurul mediei naţionale de -3,8%.

Jumătate dintre studenţii romani vor să înceapă propria afacere

Mai mult de jumătate dintre studenţii romani vor să înceapă propria afacere în următorii doi ani, iar susţinerea antreprenoriatului reprezintă o soluţie de luat în calcul pentru problema şomajului în randul tinerilor, arată o analiză realizată de EY Romania şi Academia de Studii Economice Bucureşti. "Tinerii romani sunt dispuşi să muncească din greu pentru ceea ce îşi doresc, conform unei analize recente realizate de EY împreună cu Academia de Studii Economice în randul a 765 studenţi. Conform aceleiaşi analize, 52% dintre aceşti tineri sunt interesaţi să îşi dezvolte propria afacere în următorii doi ani. Avand în vedere aceste date, tinerii romani trebuie susţinuţi să devină antreprenori prin măsuri clare, care să derive din măsurile şi schemele de succes aplicate în alte ţări şi adaptate realităţilor romaneşti", a declarat, într-un comunicat Mihaela Matei, coordonator al proiectului Barometrul Antreprenoriatului Romanesc şi Special Projects Communication Officer, EY Romania. Reprezentanţii EY apreciază că susţinerea antreprenoriatului reprezintă o soluţie de luat în calcul pentru problema şomajului în randul tinerilor. "Studii recente dezvoltate de EY au arătat că afacerile conduse de antreprenori vor genera mai multe locuri de muncă decat marile corporaţii în anul 2015 - cu 76% dintre antreprenori declarand că intenţionează să-şi extindă forţa de muncă în 2014, faţă de 31% dintre executivii din marile corporaţii", se menţionează în comunicat. Potrivit EY, rata şomajului în randul tinerilor din ţările OECD a ajuns la 15,7%, în timp ce în ţările UE a fost de 23,4% la începutul lui 2014, cu mici variaţii în ambele cazuri faţă de anul anterior. În Romania, deşi anul trecut rata şomajului în randul tinerilor era sub media europeană, în primul trimestru din 2014 această rată a atins 25,7%, după o creştere continuă în ultimele trei trimestre. "Şomajul în randul tinerilor este o problemă persistentă în întreaga lume, care, în ciuda îmbunătăţirii condiţiilor economice, rămane la cote foarte ridicate. Asigurarea unui ecosistem antreprenorial activ reprezintă una din cele mai bune căi de a trata problema şomajului în randul tinerilor, atat datorită numărului mare de locuri de muncă generate de antreprenori, cat şi datorită împlinirii profesionale pe care demararea unei afaceri proprii o poate oferi tinerilor", a declarat, în comunicat Bogdan Ion, country managing partner, EY Romania.

MFP: Rezerva în valută la dispoziţia statului este de 6,8 miliarde euro

Rezerva în valută la dispoziţia statului este în prezent de 6,8 miliarde euro, asigurand acoperirea a 5,8 luni din necesarul brut de finanţare aferent anului 2014, precizează Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ în Raportul privind situaţia economică şi bugetară pe primele şase luni ale anului 2014. Potrivit MFP, riscul de refinanţare, identificat că principal risc asociat portofoliului de datorie publică guvernamentală, a scăzut semnificativ, maturitatea medie rămasă a titlurilor de stat emise pe piaţă internă crescand de la 2,4 ani la sfarşitul anului 2013 la 2,8 ani la sfarşitul lunii iunie 2014. În acelaşi timp, maturitatea medie rămasă a portofoliului de euroobligaţiuni a crescut în perioada analizat de la nivelul de 6,2 ani la sfarşitul anului 2013 la 7,2 ani la sfarşitul lunii iunie 2014. Totodată, la nivelul întregului portofoliu de datorie publică guvernamentală, maturitatea medie rămasă a crescut de la 3,9 ani la sfarşitul anului 2012 la 4,9 ani la sfarşitul lunii mai 2014. 'Toate aceste evoluţii au redus necesarul de finanţare brută aferent anului 2014, determinat de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, acesta situandu-se pentru prima dată sub 10% din PIB (9,5% din PIB), după criza economică şi financiară declanşată în anul 2008', se spune în raport. La 31 mai 2014, gradul de îndatorare publică brut a fost de 40,8% din PIB, din care 38,6% a reprezentat datoria publică guvernamentală şi 2,2% datoria publică locală. Creşterea de datorie publică guvernamentală directă a fost determinată de angajarea de datorie pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, dar şi pentru consolidarea rezervei financiare în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului.

Rusia interzice importurile de fructe şi legume din Polonia

Rusia a decis miercuri să interzică importurile de fructe şi legume din Polonia, la o zi după ce europenii au impus noi sancţiuni economice Rusiei pentru rolul său în conflictul ucrainean, relatează AFP. "Am luat decizia de a impune restricţii asupra importurilor în Rusia a aproape toate fructele şi legumele din Polonia", a declarat Aleksei Alekseenko, un purtător de cuvant al Rosselhoznadzor, agenţia veterinară rusă. Potrivit lui Alekseenko, această decizie este motivată de "încălcări repetate" ale reglementărilor în certificatele şi procedurile de carantină şi va intra în vigoare la 1 august. Moscova a avertizat luni că ar putea limita importul anumitor produse din statele Uniunii Europene, din cauza descoperirii unei insecte periculoase. Moscova este adesea acuzată că utilizează arma comercială, invocand în special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatică asupra vecinilor săi. Rusia a utilizat această armă în ultimele două luni împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova, ca reacţie la semnarea de către cele două foste republici sovietice a unui tratat de liber schimb cu UE.

CFR Călători lansează o agenţie de voiaj pentru studenţi

Pasagerii CFR Călători pot achiziţiona de ieri bilete sau abonamente de la o agenţie de voiaj CFR nou deschisă în Complexul Studenţesc Regie din Bucureşti, care se adaugă altor şase puncte de vanzare din Capitală, a anunţat transportatorul feroviar. Agenţia de Voiaj Regie este situată în Splaiul Independenţei nr. 290, sector 6, şi funcţionează în incinta Oficiului Poştal nr. 16, Ghişeul nr. 2, din Complexul Studenţesc Regie. Agenţia este deschisă de luni pană vineri între orele 10:30-17:30 şi vinde bilete pentru destinaţii interne.În prezent, CFR Călători are în total 27 agenţii de voiaj, din care şase sunt în Bucureşti, în zonele Unirii, Griviţa, Dinicu Golescu, Militari, Titan şi Berceni.

Immofinanz se focusează pe Romania, Germania, Rusia

Grupul austriac Immofinanz a vandut două proiecte logistice din Polonia şi Cehia pentru 33,2 milioane de euro şi anunţă că se va focaliza pe dezvoltarea de astfel de proiecte în Germania, Romania şi Rusia. "Aceste două tranzacţii reflectă strategia noastră de ieşire din sectorul logistic din Polonia şi Cehia. Investiţiile noastre din Cehia sunt acum concentrate pe proiecte de retail şi de birouri. În Polonia mai deţinem două proprietăţi logistice, pe care însă vrem să le vindem pe termen mediu. Focusul nostru este să dezvoltăm proiecte logistice în Rusia, Romania şi Germania", a declarat Eduard Zehetner, director executiv Immofinanz Group. Immofinanz deţine trei proiecte logistice în Romania (Timişoara, Sibiu şi Braşov), totalizand peste 52.000 metri pătraţi şi care la finalul lunii ianuarie aveau un grad de ocupare este de 76,9%. De asemenea, grupul, unul dintre cei mai importanţi investitori imobiliari de pe piaţa locală, deţine şi alte terenuri pentru dezvoltare de astfel de proiecte, în oraşe precum Bucureşti sau Ploieşti. Parcurile logistice sunt dezvoltate sub brandul Log Center. Parcurile logistice din Romania au adus investitorului austriac venituri de 2,8 milioane de euro în primele nouă luni ale anului fiscal 2013/2014 (1 mai 2013- 31 ianuarie 2014).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.