Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Vanzările auto au săltat cu 32,4% în primul semestru

Ziarul de Vrancea
16 iul 2014 819 vizualizări
In schimb, producţia internă de maşini s-a redus cu 6,3% pană la 210.523 unităţi

Vanzările de autovehicule noi au crescut în primul semestru cu 32,4%, la 47.037 unităţi, din care o treime reprezintă în continuare maşinile comercializate de Dacia, cu 13,313 unităţi, urmată de Volkswagen - 3.927 unităţi, în condiţiile în care producţia a scăzut cu 6,3%, la 210.523 de autovehicule. Potrivit unui comunicat APIA, cu 10.532 unităţi vandute în luna iunie, în creştere cu 10,8% faţă de mai, vanzările la şase luni au atins un volum total de 47.037 de unităţi (autoturisme şi vehicule comerciale), în urcare cu 32,4%, situaţie datorată în special autoturismelor, care au înregistrat o creştere cu 35,7% (plus 63% cele autohtone şi plus 26% cele din import). La autoturisme, topul pe mărci la jumătatea anului este condus de către Dacia, cu 13.313 unităţi (34% din total), urmată de Volkswagen (3.927 unităţi /10%), Skoda (3.626 unităţi /9,2%), Ford (2.685 unităţi /6,8%), Renault (2.619 unităţi /6,7%) şi Opel (1.629 unităţi /4,2%). Pe modele, Dacia Logan este cel mai bine vandut model în luna iunie, dar şi după şase luni, urmat de Dacia Sandero, Dacia Duster, Skoda Octavia şi Volkswagen Golf. Majoritatea segmentelor înregistrează creşteri importante, în special pe clasele cu vanzări de volum (B plus 57,5%, C plus 44,4% şi SUV plus 15,2%), scăderi consemnandu-se pe segementele precum executive - 10,1%, monovolum - 20,6% şi sport - 40%. În funcţie de tipul de combustibil, după şase luni se consemnează o pondere de 55,6% pentru motoarele diesel, în uşoară scădere faţă de 2013, cand aceasta era de 56,2%. "O nouă analiză pe care o facem pentru situaţia la şase luni este evoluţia vanzărilor în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului. Constatăm astfel că, pe fondul progresului tehnologic, motoarele mici şi medii caştigă tot mai mult teren", se arată în comunicatul Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Astfel, pentru prima jumătate a anului se observă o creştere cu 63% a motoarelor sub 1.200 centimetri cubi şi, respectiv, de 32,7% a celor între 1.200 centimetri cubi şi 1.600 centimetri cubi, iar la cele peste 3.000 cc s-a înregistrat o scădere de 22%. În primul semestru au fost produse 210.523 de autovehicule, cu 6,3% mai puţine faţă de perioada similară din 2013. Dintre acestea, 179.128 unităţi (85%) au fost produse de către Dacia, 31.391 (14,8%) de către Ford şi 4 unităţi de către Roman Braşov. Volumele cele mai mari le-au înregistrat Dacia Duster (82.701 unităţi în şase luni, din care 16.294 în luna iunie), urmată de Dacia Logan (48.632 unităţi în şase luni, din care 3.853 în iunie), Ford B-MAX (31.391 unităţi în şase luni, din care 4.760 în iunie), Dacia Sandero (25.478 unităţi) şi Dacia Logan MCV (22.317 unităţi).

Telenovela reducerii CAS continuuă

Ponta: Din octombrie vom avea, evident, reducerea CAS u Băsescu: Dacă aş fi prim-ministru, aş adopta reducerea CAS acum

Contribuţiile de asigurări sociale vor scădea "evident" de la 1 octombrie, a declarat premierul Victor Ponta, precizand că măsura este susţinută de mediul de afaceri şi poate contribui la fiscalizarea locurilor de muncă în actualul context economic favorabil. "Sunt absolut convins că tot ceea ce Guvernul face pentru ca mediul de afaceri să aibă o situaţie stabilă şi predictibilă în Romania ajută în continuare investiţiile, dezvoltarea afacerilor în Romania, păstrarea locurilor de muncă. Evident, din 1 octombrie vom avea şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale", a spus Ponta, prezent la ceremonia de semnare, la Guvern, a unui protocol de colaborare între Automobile Dacia, Primăria Mioveni şi Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini Mioveni. Ulterior, în şedinţa de guvern, premierul le-a transmis miniştrilor care sunt şi parlamentari că proiectul de reducere a CAS probabil va fi retrimis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu şi va trebui votat din nou în luna septembrie. Marţi, premierul a estimat că CAS vor fi reduse la angajator cel mai tarziu la 1 ianuarie dacă preşedintele Traian Băsescu atacă proiectul de lege la Curtea Constituţională. "Pe mine mă interesează un singur lucru, ca de la 1 octombrie, sau eventual, dacă domnia sa atacă la Curtea Constituţională, de la 1 ianuarie cel mai tarziu, să avem reducerea fiscalităţii muncii", a spus Ponta. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că preşedintele fie va retrimite proiectul în Parlament, unde va fi din nou votat în luna septembrie, fie va sesiza Curtea Constituţională, caz în care preşedintele trebuie întrebat dacă reducerea CAS va mai fi aplicată din octombrie. Preşedintele Traian Băsescu declarat, miercuri, la B1 TV, că, dacă ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS şi a menţionat că niciodată nu a declarat că nu susţine această măsură. Întrebat dacă, în calitate de premier, ar adopta reducerea CAS, în acest moment, preşedintele Traian Băsescu a spus: ”Răspunsul meu e da”. El a explicat şi în ce condiţii ar face acest lucru, şi anume ”dacă voinţa politică se materializează şi în alte acţiuni, precum reducerea cheltuielilor aparatului bugetar”.  Şeful statului a acuzat Guvernul că doreşte să scadă CAS mărind taxele. Despre faptul că premierul a afirmat că nu a înţeles pronunţia termenului ”MTO” în limba engleză, şeful statului a spus că i-a vorbit în limba romană premierului, pentru că discuta cu primul-ministru al Romaniei. ”Am folosit abrevierea în limba romană, aşa cum o foloseşte Ministerul de Finanţe”, a arătat Băsescu.

Transportatorii care tranzitează Franţa şi Belgia ar putea mări tarifele

Transportatorii care tranzitează Franţa şi Belgia nu mai pot dormi în cabina camionului, cele două ţări introducand din iunie sancţiuni în acest sens de 30.000 euro, respectiv 18.000 euro, măsură care va duce la creşterea tarifelor operatorilor de transport, avertizează UNTRR. "Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) avertizează asupra creşterii tarifelor operatorilor de transport ca urmare a introducerii de către Franţa şi Belgia a unor noi prevederi împotriva efectuării perioadei de repaus săptămanal normală în cabina vehiculului. UNTRR sfătuieşte operatorii de transport să evite efectuarea perioadei de repaus în cele două state, ca urmare a introducerii de noi reglementări privind perioada de repaus săptămanal normală în cabina vehiculului, reglementări ce prevăd amenzi în cuantum de 1.800 euro în Belgia şi 30.000 euro în Franţa", se arată într-un comunicat al organizaţiei. În situaţia în care operatorii de transport sunt obligaţi să tranziteze cele două state şi să efectueze perioada de repaus săptămanal normală pe teritoriul statelor menţionate, UNTRR avertizează că aceştia vor fi nevoiţi să crească tarifele de operare. Ei explică faptul că tarifele de operare vor suporta majorări deoarece operatorul de transport va fi obligat să suporte atat cazarea şoferilor pe perioada respectivă, cat şi costurile aferente parcărilor păzite obligatorii pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă ale mărfurilor transportate. "O posibilă soluţie temporară este ca şoferul să efectueze această perioadă de repaus săptămanală, mai ales în cazul tranzitării Franţei, în cort, langă vehicul, dacă nu există interdicţii clare în acest sens", menţionează sursa citată. În Franţa a intrat în vigoare legea prin care se interzice conducătorilor auto să efectueze perioada de repaus săptămanal normală în cabina vehiculului. Nerespectarea regulamentului se consideră infracţiune şi este amendată de 30.000 euro şi un an de închisoare pentru administratorul firmei. În data de 21 iunie 2014 a intrat în vigoare în Belgia decretul regal prin care se interzice efectuarea perioadei de repaus săptămanal normală în cabina vehiculului. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei prevederi poate ajunge la 1.800 euro.

OMV Petrom a descoperit un nou zăcămant de ţiţei în Marea Neagră

Compania OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, a anunţat miercuri că a făcut o descoperire de ţiţei în apele de mică adancime din Marea Neagră, iar producţia ar putea începe în 3-4 ani. Descoperirea a fost făcută în perimetrul Istria, la o distanţă de circa 60 kilometri de ţărm şi la o adancime de 2,1 kilometri sub fundul mării. Adancimea apei în acea zonă este de 50 metri. "Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În prezent, producţia din zona de mică adancime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidrocarburi a companiei în Romania", a declarat în comunicat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare şi Producţie. Dacă se va dovedi rentabilă, producţia din noua descoperire ar putea începe în 3-4 ani, costurie necesare dezvoltării fiind evaluate la peste 100 milioane de euro, potrivit comunicatului. Primele estimări rezultate din testele de producţie indică o producţie potenţială pe sondă de 1.500-2.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi. Comparativ, producţia medie zilnică de ţiţei a OMV Petrom în Romania a fost în 2013 de 78,4 mii bep/zi.

IKEA a început să vandă online în toată ţara

Magazinul de mobilă şi decoraţiuni interioare IKEA a lansat un serviciu de comenzi online, cu livrare la domiciliu, disponibil în toată ţara, potrivit unui anunţ postat pe siteul retailerului. "Pentru orice comandă online plăteşti 49 de lei pentru colectarea produselor din magazin, indiferent de numărul de articole, la care se adaugă 1 leu/kg pentru livrarea prin curier rapid la tine acasă. Preţul total se calculează automat pe măsură ce adaugi articole în coş. Plata comenzii se face în numerar, la livrare", menţionează anunţul. Ikea arată că va introduce în curand şi opţiunea de plată online. Livrarea produselor se face în termen de 48 de ore de la confirmarea telefonică a comenzii. Singurul magazin IKEA din Romania, situat în zona comercială Băneasa din Bucureşti, a încheiat anul de catalog 2013 (1 septembrie 2012 - 31 august 2013) cu vanzări de 440 milioane de lei (aproape 100 milioane de euro), în creştere cu aproximativ 10% faţă de anul anterior. Magazinul, deschis în 2007, a fost vizitat în perioada menţionată de 3,2 milioane de persoane, în creştere cu aproximativ 200.000, care au cumpărat 12 milioane de produse. Din valoarea totală a produselor vandute, 56% a fost generată de obiecte de mobilier, iar 44% de accesorii şi decoraţiuni. Şi Departamentul IKEA Food - compus din restaurantul IKEA, magazinul de delicatese suedeze şi bistroul - a înregistrat o creştere cu 7% a vanzărilor, la 32,9 milioane de lei în perioada septembrie 2012 - august 2013. Grupul suedez IKEA a fost fondat în 1943 de Ingvar Kamprad. Averea lui Kamprad şi a familiei sale este evaluată la 3,3 miliarde de dolari în cel mai recent top al Forbes privind miliardarii lumii. Reţeaua IKEA numără 330 de magazine la nivel mondial.

Albanezii vor să ne aducă turişti din SUA şi Canada

Turoperatorul Albania Experience va intra pe piaţa din Statele Unite şi Canada, printr-un parteneriat cu firma Express Travel, din Miami, urmand să ofere turiştilor din America de Nord pachete de călătorie în mai multe ţări din Balcani, printre care şi Romania, potrivit portalului Travel Weekly. Albania Experience organizează circuite în Balcani pentru grupuri mai mari, dar şi pentru turiştii care călătoresc singuri sau în grupuri restranse.  Pachetele sunt de 8 şi 12 nopţi de cazare, cu plecări în lunile octombrie, precum şi în aprilie, mai şi iunie anul următor. Printre destinaţii se află Albania, Bulgaria, Bosnia, Croaţia, Kosovo, Mecedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia şi Slovenia, dar şi Italia şi Grecia. Pentru primăvară, firma albaneză pregăteşte circuite cu mai multe tematici. Albania Experience a fost înfiinţată în 2005, la Tirana, şi oferă pachete de călătorie în regiunea Balcanilor.


Google întăreşte proiectul maşinii autonome

Google, operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume, l-a numit în board pe fostul director general al Ford Alan Mulally, dobandind astfel experienţa unuia dintre cei mai respectaţi profesionişti din industria auto în proiectul companiei de a dezvolta o maşină autonomă. Mulally, 68 de ani, a fost numit la 9 iulie în noul post, a informat Google, citat Bloomberg. Fostul director Ford va primi un pachet iniţial de acţiuni Google în valoare de 1 milion de dolari, titluri în valoare de 350.000 de dolari anual, precum şi decontarea unor cheltuieli în valoare de 75.000 de dolari pe an. Numirea în board a lui Mullaly vine la mai puţin de două luni după ce gigantul IT a prezentat prototipul unei maşini autonome, despre care General Motors a afirmat că ar putea deveni "o ameninţare serioasă" pentru industria auto. Mulally a demisionat din funcţia de director al Ford la 1 iulie, cu şase luni mai devreme decat se anticipa, pentru a-i face loc succesorului său, Mark Fields. Fostul director al Ford a fost luat în calcul şi pentru postul de şef al Microsoft, funcţie ocupată în cele din urmă de Satya Nadellal.

Modificările Codului Fiscal, în ceaţă

Proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede majorări de taxe şi impozite locale, retras de pe site-ul Ministerului Finanţelor, nu a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, au declarat surse oficiale. Luni, premierul Victor Ponta afirma că proiectul va fi prezentat de ministrul Finanţelor în şedinţa de guvern din această săptămană şi discutat apoi cu reprezentanţii mediului de afaceri, urmand să fie implementat pe măsură ce modificările sunt discutate cu toţi actorii sociali."Ideea e următoarea: ministrul de Finanţe, cu acest proiect pe care miercuri îl va prezenta şi în şedinţa de guvern, merge şi se întalneşte cu reprezentanţii mediului de afaceri, merge şi are dezbateri în mediul academic, economic vorbesc. cu Banca Naţională, cu FMI şi Comisia Europeană sunt deja dezbătute aceste lucruri şi trebuie prezentate predictibil", a spus Ponta. Vineri seara, agenţia MEDIAFAX a anunţat că, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decat cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentand pană la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de pană la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare mai mari impozitul urmand însă să scadă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.