Economic

Fiscul declanşează operaţiunea “negrul”

Ziarul de Vrancea
23 apr 2014 1223 vizualizări
ANAF a iniţiat un program pilot ce se va aplica de 1 mai u el vizează angajatorii care lucrează cu angajaţi fără contracte de muncă

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va demara la 1 mai un program pilot de combatere a muncii la negru, care vizează contribuabilii din regiunile Ploieşti şi Braşov cu risc de evaziune, prin controale şi inspecţii, programul urmand să fie extins la nivel naţional de la 1 ianuarie 2015. "A.N.A.F. solicită angajatorilor ca în termen de 90 de zile de la demararea proiectului să ia măsuri în vederea conformării voluntare la obligaţiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală. Precizăm că se vor efectua inspecţii şi controale la nivelul contribuabililor care prezintă risc în ceea ce priveşte evaziunea în domeniul contribuţiilor sociale, de sănătate şi al impozitului pe venit", se arată într-un comunicat al instituţiei. La controale vor fi trimise echipe mixte, în baza acordurilor de cooperare interinstituţională cu autorităţi ale statului cu competenţă în domeniu. Programul are ca scop prevenirea şi combaterea muncii nedeclarate şi/sau subdeclarate, sprijinirea concurenţei loiale în mediul de afaceri şi a protejării angajaţilor, în contextul asumării angajamentelor convenite cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. "Munca la negru în Romania afectează sub diversele ei forme o parte importantă din totalul populaţiei care prestează activităţi dependente şi generează efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi bugetului asigurarilor de sănătate", se spune în comunicat. În urma proiectului pilot, ANAF va realiza un model de conformare şi va stabili un program riguros de control şi de inspecţie axat pe identificarea muncii nedeclarate şi subdeclarate, proiectul urmand să fie extins în toată ţara de la 1 ianuarie 2015 şi pe întreaga perioadă de prescripţie a obligaţiilor fiscale.

Vanzările de gaze ale OMV Petrom au scăzut cu 18%

Reducerea cererii a venit pe fondul iernii mai blande

Vanzările de gaze naturale ale OMV Petrom au scăzut în primul trimestru din acest an cu 18%, la 13,47 TWh, în principal ca urmare a unei iernii mai blande şi a cererii mai reduse din partea termocentralelor, potrivit unui comunicat publicat ieri de grupul austriac OMV. În primele trei luni ale anului trecut, vanzările de gaze naturale ale Petrom au totalizat 16,38 TWh. Cererea mai scăzută de gaze şi nivelul mai redus al retragerilor din depozite au determinat scăderea marjelor de profit la Petrom şi la EconGas, divizie austriacă a OMV. Volumul vanzărilor de gaze ale EconGas a coborat cu 23% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La nivel de grup, volumul gazului vandut şi tranzacţionat de OMV în primul trimestru a scăzut cu 2,9% faţă de perioada corespunzătoare din 2013, la 131,82 TWh, de la 135,78 TWh, pe fondul scăderii cererii. Activităţile de trading au reprezentat 71% din afacerile cu gaze. Producţia de hidrocarburi a grupului OMV a urcat în primele trei luni ale acestui an la 311.000 barili echivalent petrol pe zi, faţă de 302.000 barili pe zi în ultimul trimestru al anului trecut, respectiv 277.000 barili pe zi în primul trimestru din 2013. Creşterea se datorează operaţiunilor din Norvegia, Noua Zeelandă, Libia şi Pakistan. Producţia Petrom a fost de 182.000 barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru, nivel apropiat de cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut. Marja indicativă înregistrată de OMV la operaţiunile de rafinare a urcat la 1,63 dolari pe baril, faţă de 1,16 dolari pe baril în trimestrul al patrulea al anului trecut, dar în scădere de la 3,01 dolari pe baril în primele trei luni din 2013.

Minune: Ponta vede şi el după ani buni taxele inutile!

Ministerul Finanţelor a identificat 70 de taxe care doar creează un hăţiş birocratic şi pot fi eliminate într-o singură zi fără a afecta bugetul de stat, urmand să fie promovat un act normativ pentru eliminarea acestora, a anunţat premierul Victor Ponta. "Am găsit 70 de taxe pe care le putem scoate într-o singură zi fără să sufere bugetul de stat, dar care ne ajută să nu mai înnebunim oamenii cu 70 de proceduri şi 70 de drumuri birocratice", a spus Ponta, în şedinţa de guvern, adăugand, într-o discuţie cu ministrul Finanţelor, că el crede că mai pot fi găsite încă 30-40 taxe care pot fi eliminate. El a cerut ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, ca săptămana viitoare, pe baza datelor pe care le va primi de la fiecare minister, să prezinte Guvernului actele normative necesare pentru "desţelenirea" zonei de taxe.

Toyota s-a menţinut pe primul loc în topul producătorilor auto

Toyota s-a menţinut pe prima poziţie în topul producătorilor auto în primul trimestru al acestui an, devansand General Motors şi Volkswagen, datorită cererii în creştere din Japonia şi China, transmite Bloomberg. Vanzările Toyota, inclusiv diviziile Hino şi Daihatsu, au urcat cu 6% în perioada ianuarie-martie, la 2,58 milioane unităţi, a anunţat miercuri grupul japonez. General Motors şi Volkswagen au raportat vanzări de aproximativ 2,4 milioane automobile fiecare, împărţind poziţia a doua. Toyota încheie astfel cel mai profitabil an fiscal din istoria companiei, estimand un profit record de 18,5 miliarde de dolari, în principal datorită deprecierii yenului. Volkswagen vrea să vandă în acest an la fel de multe automobile ca rivalul japonez, compania germană mizand în principal pe extinderea agresivă în China şi pe revenirea pieţei europene. Perioada ianuarie-martie a fost cel de-al treilea trimestru consecutiv cand Toyota a revendicat poziţia de lider global. "Anticipăm că Toyota va păstra titlul de numărul 1 în industrie pană în 2016 sau 2017. Pentru a se menţine pe primul loc dincolo de acest orizont de timp, au nevoie să crească mai repede în China", comentează pentru Bloomberg un analist al IHS Automotive Tokyo. Acţiunile Toyota au crescut anul trecut cu 60%, însă au pierdut în acest an o parte din caştig din cauza costurilor mai ridicate legate de campaniile de rechemări auto şi de încetinirea ritmului de depreciere a yenului. Toyota a rechemat recent pentru reparaţii peste 6 milioane de autovehicule.

Traficul feroviar, paralizat timp de două ore

Feroviarii au oprit lucrul ieri dimineaţă şi timp de două ore circulaţia pe calea ferată a fost blocată, protestul avand loc, potrivit sindicaliştilor, în urma eşuării negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă. Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Frăţică, a spus că membrii federaţiei au întrerupt voluntar lucrul, iar între orele 7.00 şi 9.00 nu a circulat niciun tren de călători şi de marfă. Gheorghe Frăţică a precizat că în cele două ore erau în circulaţie aproximativ 400 de trenuri de călători şi 200 de marfă. Acţiunea feroviarilor, prima din acest an, a afectat mii de călători, iar sute de trenuri aflate în mişcare între orele 7.00 şi 9.00 nu vor ajunge la timp la staţia finală, din cauza blocării circulaţiei pe calea ferată. În cele două ore de protest, călătorii au fost nevoiţi să aştepte în gări reluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace de transport. Frăţică a mai spus că acţiunea de miercuri se doreşte a fi un avertisment transmis conducerii CFR şi Ministerului Transporturilor, pentru încheierea contractelor colective de muncă. Liderul sindical a precizat că, în ultimii şase ani, salariaţii CFR au pierdut peste 30 la sută din venituri, dar şi alte drepturi pe care anterior le aveau. Protestul angajaţilor din CFR s-a încheiat, circulaţia trenurilor care au staţionat în gări, miercuri, aproximativ două ore, fiind reluată la ora 9.00. Trenurile de călători care după ora 07.00 au fost oprite în prima staţie de pe traseu vor pleca treptat spre staţiile de destinaţie. De asemenea, trenurile care trebuiau să plece din gări între orele 07.00 şi 09.00 vor fi repuse treptat în circulaţie.

Apartamentul împărătesei Sissi poate fi închiriat cu 5.000 euro

Turiştii care vor să se cazeze la celebrul castel Schönbrunn din Viena vor avea posibilitatea să o facă de la sfarşitul lunii aprilie, şi chiar dacă preţul unui apartament ajunge pană la aproape 5.000 de euro pe noapte, turoperatorii cred că există şi romani care vor cumpăra pachete de cazare acolo. "Sunt cateva zeci de romani care îşi permit să plătească 8-10.000 de euro pentru o noapte de cazare într-un loc inedit şi mai sunt alte cateva mii care pot plăti între 500 şi 1.000 de euro pentru o noapte de cazare. Există în Romania turişti pasionaţi de castele şi care au plătit între cateva sute şi cateva mii de euro pentru o noapte de cazare la castelele din Scoţia sau la cele de pe Valea Loirei din Franţa", a declarat Sorin Văduvoiu, directorul general al Perfect Tours, cea mai mare agenţie de turism din Romania după cifra de afaceri. În castelul care întruchipează strălucirea şi măreţia Curţii împăraţilor austrieci şi în care au locuit împăratul Franz Josef şi Elisabeta (Sissi), compania Austria Trend Hotels a amenajat şi inclus în circuitul turistic un apartament exclusivist. Spaţiul de cazare, care are o suprafaţă de 167 metri pătraţi, este inclus pe lista reşedinţelor exclusiviste din Europa si poate fi deja rezervate de cei interesati.

Rusia vrea să-şi extindă sistemul de navigaţie prin satelit

Rusia intenţionează să construiască 50 de staţii de colectare de date în 36 de ţări pentru dezvoltarea Sistemului Global de Navigaţie prin Satelit (GLONASS), a declarat, miercuri, şeful administraţiei prezidenţiale, Serghei Ivanov, citat de RIA Novosti. GLONASS este echivalentul rusesc al Sistemului de Poziţionare Globală (GPS) al Statelor Unite, precum şi al celui dezvoltat în prezent de UE, Galileo. "Vom continua să promovăm tehnologiile GLONASS pe piaţa globală. Vom creşte competitivitatea serviciilor de navigaţie. În acest scop, vom crea un sistem de măsurători la sol în afara ţării. Ideal, am vrea să avem 50 de staţii de colectare de date în 36 de ţări. O astfel de prezenţă ar garanta o funcţionare mai stabilă şi mai precisă a GLONASS", a spus Ivanov, prezent la un forum organizat la Moscova. Rusia intenţionează, de asemenea, să înfiinţeze un spaţiu comun de navigaţie prin satelit cu Belarus şi Kazahstan.

Cum pot fi protejate calculatoarele cu Windows XP

Ministerul pentru Societatea Informaţională recomandă instituţiilor publice care utilizează Microsoft Windows XP, al cărui suport tehnic a expirat, să instaleze pe calculatoare soluţii antivirus, să actualizeze în permanenţă aplicaţiile instalate şi să realizeze un audit de securitate informatică. Recomandările se regăsesc într-un document disponibil pe pagina web a ministerului, denumit "Ghid orientativ privind recomandările de securitate la nivelul instituțiilor publice pentru protecţia informaţiilor, în situaţia utilizării terminalelor care folosesc Microsoft Windows XP SP3". Microsoft a retras, la 8 aprilie, suportul tehnic şi de securitate pentru Windows XP, sistem de operare lansat în urmă cu 12 ani. În lipsa actualizărilor, calculatoarele pe care rulează acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la viruşi şi alte programe care afectează securitatea şi confidenţialitatea datelor. Instituţiile publice utilizează un număr de 144.000 de licenţe Windows XP, potrivit datelor Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI). Fără a fi exhaustive şi nici limitative, recomandările de securitate ale MSI sunt adresate instituţiilor publice pentru protecţia informaţiilor, în situaţia utilizării calculatoarelor dotate cu Microsoft Windows XP SP3, "cu rugămintea de a fi implementate în cadrul reţelelor informatice proprii".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.