Economic

Ce drepturi aveți atunci când vine Fiscul în control

Ziarul de Vrancea
21 apr 2014 2951 vizualizări
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea aduce la cunoştinţa contribuabililor drepturile şi obligaţiile persoanei fizice supuse verificării fiscale în conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr. 544/2014 privind aprobarea Cartei drepturilor şi obligaţiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale.

Verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit, prevăzută la art. 1091 din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate de organele fiscale având ca obiect examinarea totalităţii drepturilor şi obligaţiilor de natură patrimonială, a fluxurilor de trezorerie şi a oricăror altor elemente relevante pentru stabilirea situaţiei fiscale reale a persoanei fizice verificate.

Durata efectuării verificării fiscale este stabilită de organul fiscal şi nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informaţii din străinătate.
Pe timpul desfăşurării verificării fiscale persoana fizică supusă verificării are următoarele  drepturi:
     de a fi înştiinţat despre acţiunea de verificare fiscală.
Înaintea desfăşurării verificării fiscale, contribuabilul va fi înştiinţat despre această acţiune printr-un aviz de verificare, care va fi transmis, în scris, de organul fiscal cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii verificării fiscale.
Contribuabilul are la dispoziţie 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sancţiunea decăderii, să prezente documentele justificative în vederea clarificării situaţiei fiscale personale.
      de a solicita amânarea datei de începere a verificării fiscale.
Amânarea datei de începere a verificării fiscale se poate face o singura dată, la solicitarea scrisa a persoanei fizice, pentru motive justificate. In acest caz,  organul de inspecţie fiscală  va comunica data la care a fost reprogramată acţiunea de verificare fiscală.
      de a beneficia de asistenţă de specialitate.
      de a solicita schimbarea locului de desfăşurare a verificării fiscale.
La cererea scrisă a contribuabilului verificarea fiscală se poate desfăşura şi la:
a)    domiciliul acestuia, dacă este în imposibilitate fizică de a va deplasa;
b)    domiciliul/sediul persoanei care acordă asistenţă de specialitate sau juridică, dacă domiciliul acestei persoane reprezintă şi sediul sau profesional.
Solicitarea scrisă pentru desfăşurarea verificării fiscale la domiciliul contribuabilului sau la domiciliul/sediul persoanei care acordă asistenţă se depune la organul fiscal înainte de data începerii verificării fiscale înscrisă în avizul de verificare.
      de a solicita prelungirea termenului de prezentare a informaţiilor şi înscrisurilor relevante pentru verificare.
Perioada de 60 de zile de la primirea avizului de verificare, prevăzută pentru prezentarea de documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situaţia fiscala, poate fi prelungită cu 30 de zile, o singură dată, pentru motive justificate.
      de a colabora la stabilirea stării de fapt fiscale şi de a numi persoane pentru a furniza informaţii.
Contribuabilul are dreptul să colaboreze la constatarea stărilor de fapt fiscale, are  dreptul să dea informaţii, să prezinte înscrisuri relevante pentru verificarea fiscală, precum şi orice alte date necesare clarificării situaţiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal, în condiţiile legii. La începerea verificării fiscale persoana fizică verificată are dreptul să numească persoane care să dea informaţii.
Organul fiscal se poate adresa şi altor persoane pentru obţinerea de informaţii atunci când informaţiile date de contribuabili sau de persoanele numite de acesta sunt insuficiente.
      soţul/soţia, rudele persoanei fizice supuse verificării fiscale şi alte persoane au dreptul de a refuza furnizarea de informaţii.
Persoanele menţionate, cu excepţia preoţilor, pot totuşi furniza informaţii, dar numai cu acordul contribuabilului.
      de a fi verificat numai pentru impozitele şi taxele aflate în cadrul termenului de prescripţie.
      de a fi verificat o singură dată.
Prin excepţie, conducătorul organului fiscal competent poate decide reverificarea unei anumite perioade dacă, de la data încheierii verificării fiscale şi până la data împlinirii termenului de prescripţie, apar date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuării verificărilor, care influenţează rezultatele acestora.
     de a solicita legitimarea organelor de verificare fiscală.
Organul de verificare fiscală este obligat să prezinte la începerea verificării fiscale legitimaţia de verificare fiscală şi ordinul de serviciu semnat de conducătorul activităţii de verificare fiscală.
     de a fi protejată pe linia secretului fiscal.
Informaţiile pe care le furnizează persoana fizică organelor de verificare fiscală, precum şi cele pe care acestea le obţin în timpul desfăşurării verificării fiscale sunt protejate pe linia secretului fiscal.
     de a cunoaşte rezultatele verificării fiscale.
La finalizarea verificării fiscale, organul fiscal va prezenta constatările şi consecinţele lor fiscale, acordând contribuabilului posibilitatea de a exprima punctul de vedere.
     de a contesta decizia de impunere emisă în urma verificării fiscale.
În cazul în care contribuabilul verificat se simte lezat de rezultatul verificării fiscale, are dreptul să conteste decizia de impunere emisă cu aceasta ocazie de organul de verificare fiscală. Contestaţia se depune în scris, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de impunere emise în urma verificării fiscale, la organul fiscal emitent al actului atacat şi nu este supusă taxelor de timbru.
Pe timpul verificării fiscale contribuabilul are în egală măsură şi  anumite obligaţii, astfel:
     de a se prezenta la locul, data şi ora precizate în avizul de verificare.
     de a furniza informaţii.
     de a prezenta înscrisuri.
     de a permite efectuarea cercetărilor la faţa locului.
Indiferent de locul unde se desfăşoară verificarea fiscală persoana fizică verificată are obligaţia de a permite funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal să efectueze o cercetare la faţa locului, precum şi experţilor folosiţi pentru aceasta acţiune intrarea acestora pe terenuri, în încăperi şi în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal.
Potrivit art. 27 din Constituţia României, republicata, funcţionarii nu au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa contribuabilului decât cu acordul acestuia.
În cazul în care constatările în interes fiscal fac necesar accesul funcţionarilor împuterniciţi de organul fiscal şi al experţilor, dacă este cazul, în domiciliul sau reşedinţa persoanei verificate care nu este de acord, accesul se poate face numai cu autorizarea instanţei judecătoreşti competente.
     de a îndeplini măsurile dispuse de organul de verificare fiscală.
     de a plăti diferenţele de impozit stabilite cu ocazia verificării fiscale, precum şi dobânzile şi penalităţile aferente acestora.

Biroul comunicare şi servicii interne


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
laura, acum 3627 zile, 13 ore, 22 minute, 55 secunde
"asta este sistemul in toate institutiile.......simplu,totul se rezolva cu nani,pile si neamuri...."de Laura Gabriela Bucur
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.