Economic

Cum se impozitează tichetele cadou şi primele de Paşte

Ziarul de Vrancea
17 apr 2014 7996 vizualizări
Administraţie de Finanţe face precizări în privinţa impozitării cadourilor pe care le primesc angajaţii norocoşi de sărbători

Unele instituţii ale statului şi unii agenţi economici acordă în aceste zile prime angajaţilor sub diferite forme. Fie că sunt prime în bani sau tichete cadou acestea se impozitează, iar dacă sunteţi curioşi cum, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea vă lămureşte. Tichetele cadou, chiar dacă sunt acordate de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, în limita sumei de 150 lei, sunt considerate avantaje primite deangajţi. Prin urmare, la stabilirea impozitului pe venituri din salarii se iau în calcul aceste avantaje, care sunt cuprinse în venitul brut lunar din salarii, avantaje care se impozitează cu cota de 16%. În ceea ce priveşte cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, dacă valoarea acestuia nu depăşeşte 150 lei nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit. „Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori (în bani şi în bunuri) copiilor minori ai angajaţilor cu ocaziile de mai sus se aplică pentru fiecare copil minor al fiecărui angajat. Aceste cadouri în bani şi în bunuri nu se cuprind în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii potrivit art. 296^15 lit. b) din Codul Fiscal. Cadourile în bani şi în natură acordate cu ocaziile de mai sus care depăşesc 150 lei, precum şi cadourile oferite cu alte ocazii, sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Reprezentanţii acestei instituţii amintesc faptul că „pentru angajator, din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli cu cadourile în bani şi în natură sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, ca şi cheltuieli sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare”. Tichetele cadou acordate persoanelor fizice în afara unei relaţii generatoare de venituri din salarii sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit, cu cota de 16%, potrivit art. 78 din Codul Fiscal, mai arată reprezentanţii Administraţiei Finanţelor Publice Vrancea. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.