Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Romanii vor cheltui pe vacanţa de Paşte 11 milioane euro

Ziarul de Vrancea
17 apr 2014 1501 vizualizări
Destinaţiile interne s-au scumpit cu 12-15% u “scumpirile din această primăvară a obligat hotelierii să majoreze tarifele, pentru că nu mai puteau face faţă cheltuielilor", susţin oficialii din turism

Peste 90.000 de romani vor pleca în vacanţe de Paşte, majoritatea în ţară, şi vor cheltui aproape 11 milioane de euro, hotelurile şi pensiunile din destinaţiile interne mărind tarifele faţă de anul trecut cu 12-15%, rezultă din datele transmise de Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). Astfel, aproape 87.000 de romani vor merge în staţiuni din ţară de Paşte, nivel similar celor de anul trecut. Proprietarii de structuri de cazare din ţară aşteaptă, potrivit FPTR, încasări de peste 28 de milioane de lei în minivacanţa de Paste, cu 14% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut. Din aceste date, corelate cu estimările federaţiei de anul trecut, rezultă că hotelurile şi pensiunile din Romania au mărit tarifele cu 12-15% în acest an. Contactat, vicepreşedintele FPTR, Dragoş Răducan, a afirmat că hotelierii nu au mai putut ţine tarifele constante, aşa cum au făcut-o în ultimii ani, din cauza scumpirilor din această primăvară. "În ultimii ani, din cauza scăderii puterii de cumpărare şi, implicit, a reducerii numărului de turişti, proprietarii de structuri de cazare au ţinut tarifele constante sau le-au crescut cu 1-2% pe an. Scumpirile din această primăvară a obligat hotelierii să majoreze tarifele, pentru că nu mai puteau face faţă cheltuielilor", a explicat Răducan. El a spus că alături de cei 28 de milioane de lei cheltuiţi pentru cazare, romanii mai alocă alte 21 de milioane de lei pentru transport, masă şi alte cheltuieli. În total, cheltuielile ajung la aproape 50 de milioane de lei, respectiv 11 milioane de euro. În topul preferinţelor turiştilor se află, ca de obicei, pensiunile, unde sunt aşteptaţi peste 63.000 de turişti. Datorită capriciilor vremii care permit practicarea sporturilor de iarnă în această perioadă, staţiunile montane vor fi şi ele solicitate de romanii care vor să petreacă Paştele la înălţime şi să schieze. Chiar dacă hotelierii au pus la dispoziţie 25.000 de locuri, doar 15.000 de turişti vor ajunge la munte de Paşte. În staţiunile balneare sunt aşteptaţi aproximativ 10.000 de turişti, iar pe Litoral, deşi hotelierii au pregătit 2.000 de locuri pentru Paşte, sunt rezervate doar 10% dintre ele. Deşi Delta Dunării nu este o destinaţie solicitată pentru petrecerea sărbătorilor pascale, din cele 550 de locuri disponibile, 50% sunt rezervate pană la această dată. "În ultimii ani, cheltuielile se extind în această perioadă cu bugetul alocat distracţiilor şi meselor festive. Bugetul mediu de cheltuieli estimat pentru alte servicii în afară de cazare şi mic dejun este de 100 de lei pe zi, astfel că în această perioadă se aşteaptă încasări suplimentare de peste 21 milioane de lei", se mai arată în comunicatul Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Palatul lui Nicolae Ceauşescu este scos la vanzare

Imobilul este situat pe Bulevardul Primăverii u clădirea a fost construită după indicaţiile soţilor Ceauşescu

Palatul Primăverii, reşedinţa lui Nicolae Ceauşescu în perioada în care acesta a fost şef al statului, va fi scos din baza de protocol şi oferit la vanzare de către RA-APPS, cu argumentul că nu mai este folosit decat de 3-4 delegaţii oficiale pe an, iar costul unei eventuale chirii ar fi foarte mare. În aceste condiţii, conform unui document, clădirea, aflată pe Bulevardul Primăverii nr 50 din Bucureşti, va fi trecută din domeniul public în cel privat al statului şi oferită la vanzare. "Din analiza activităţii curente a rezultat că, practic, acest imobil nu este folosit destinaţiei legale, în cel mai bun caz existand 3-4 delegaţii oficiale pe an care îl utilizează. În raport cu specificul şi cu structura sa funcţională, a rezultat că valorificarea prin închiriere a imobilului din Bd. Primăverii nr.50, fie din perspectiva apartenenţei sale la domeniul public, fie din cea a apartenenţei la domeniul privat al statului, nu este rentabilă. Costurile de întreţinere şi administrare ale clădirii sunt foarte mari, ceea ce ar impune un nivel ridicat al chiriilor plătite de cei care îl folosesc, aspect care conduce la concluzia că închirierea acestei clădiri devine neatractivă în raport cu piaţa concurenţială", se arată în document. În aceste condiţii, a rezultat faptul că singurul "demers responsabil" din partea RA-APPS pentru valorificarea în bune condiţii a imobilului este, conform documentului, trecerea sa din domeniul public în proprietatea privată a statului şi includerea pe lista imobilelor propuse la vanzare. Palatul Primăverii dispune de un teren aferent rămas de 14.830 metri pătraţi. O parte din terenul din faţa clădirii este delimitat cu un gard pe care sunt amplasate panouri cu inscripţia "Terenul este proprietatea ambasadei statului Kuweit". Conform datelor istorice, Palatul Primăverii a fost proiectat de arhitectul Cezar Lăzărescu în 1964-1965 după indicaţiile soţilor Ceauşescu, iar Elena Ceauşescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor şi a mozaicurilor, avand piscină, solar şi saună. După revoluţia din 1989, la TV au fost prezentate imagini din clădire, în care soţii Ceauşescu locuiseră în ultimii 25 de ani de viaţă, inclusiv cu baia în care robinetele erau din aur.

Numărul fimelor care au intrat în insolvenţă a scăzut cu 10%

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primul trimestru a scăzut cu 9,75%, la 6.800, de la 7.535 în perioada similară a anului trecut, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În Bucureşti, Bihor şi Prahova au fost înregistrate cele mai multe insolvenţe în primele trei luni ale anului - 1.182 (în creştere cu 23,13% faţă de 2013), 453 (cu 27,97% mai multe decat în primul trimestru al anului trecut), respectiv 354 firme (plus 39,37%). La nivel naţional, în 26 de judeţe au fost înregistrate scăderi ale numărului de insolvenţe, cu procentaje de la 1,35% la 75,66%. În Călăraşi, Neamţ şi Giurgiu au fost raportate cele mai puţine firme care au intrat în insolvenţă în primul trimestru - 27, 36 şi, respectiv, 37 cazuri. Cele mai multe societăţi cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din domeniul comerţului, 1.801 intrand în insolvenţă, în scădere de la 1.853 în 2013, dar şi cele din construcţii - 736, comparativ cu 876 în primul trimestru al anului trecut, şi din industria prelucrătoare - 517, în scădere de la 619. Anul trecut au intrat în insolvenţă peste 29.500 de companii, astfel că de la declanşarea crizei circa 130.000 de firme au ajuns în incapacitatea de a-şi plăti datoriile. De asemenea, în primul trimestru a fost suspendată activitatea pentru 5.127 de firme, cu 25,53% mai puţine decat în primele trei luni din 2013. Pe de altă parte, înfiinţările de noi firme s-au redus cu 2,46%, la 29.295. Cele mai multe firme înmatriculate în ianuarie-martie sunt în domeniul comerţului, respectiv 9.933, în creştere cu 2,21% faţă de anul trecut. Un număr mare de înmatriculări de firme a fost consemnat şi în domeniul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice (3.082) şi construcţiilor (2321).

SRI va prelua Hotelul Maria din Băile Olăneşti

Serviciul Roman de Informaţii (SRI), care a primit de la Guvern la sfarşitul anului trecut Palatul Olăneşti, folosit în regimul comunist de Nicolae Ceauşescu, va prelua în administrare şi Hotelul Maria din Băile Olăneşti, construit de către RA-APPS în 2008. Hotelul de trei stele, aflat în proprietatea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi operat în regim deschis pentru turism, va fi cedat la solicitarea SRI. "Avand în vedere importanţa specificului activităţii Serviciului Roman de Informaţii în domeniul informaţiilor privitoare la siguranţa naţional a Romaniei, parte componentă a sistemului naţional de apărare, se impune asigurarea condiţiilor materiale ale acestui proces. În urma unei analize întreprinse de structurile abilitate ale SRI, a fost identificat Hotelul Maria din Băile Olăneşti. Printr-o adresă din 18 martie 2014, SRI a solicitat transmiterea în administrare a Hotelului Maria şi a construcţiilor-anexe. Hotelul şi construcţiile corespund cu necesităţile specificului de activitate a SRI în ceea ce priveşte informaţiile referitoare la siguranţa naţională", se arată în document. Pe site-ul unităţii se arată că Hotelul Maria este situat în staţiunea Băile Olăneşti, în incinta Complexului "Palat Olăneşti" (Vila lui Ceauşescu), departe de aglomeraţia oraşului, avand avantajul unui amplasament într-o zonă liniştită, aerisită şi plină de verdeaţă şi reprezentand cea mai bună variantă atît pentru cazare în staţiune, cat şi pentru vacanţe de vis sau întalniri de afaceri (conferinţe, simpozioane, team building-uri). Hotelul are o capacitate de 42 locuri de cazare dispuse în 17 camere duble şi 4 apartamente dotate cu TV, aer condiţionat, minibar, Internet. Hotelul şi construcţiile-adiacente vor fi transmise cu plată, dar la valoarea de inventar, iar banii vor fi achitaţi din fondurile alocate SRI de la buget, în termen de patru ani, în rate anuale egale.

Viteza pe drumurile naţionale va scade

Viteza medie cu care vor circula şoferii pe drumurile naţionale sau locale va scădea pană în 2020, potrivit unui document al Master Planului de Transport, care indică o creştere a vitezei în cazul utilizării autostrăzilor şi recomandă scumpirea rovinietei sau îmbunătăţirea colectării. Pe autostradă, viteza medie ar urma să crească de la 123,2 km/ oră la 126,5 km/ oră, dar pe drumurile naţionale şi locale sunt previzionate scăderi, de la 65,8 km/oră la 65,2 km/oră, respectiv de la 32,5 km/oră la 32 km/oră. În cazul drumurilor judeţene se estimează o stagnare a vitezei medii la 45,6 km/oră. Pe segmentul transporturilor rutiere de mărfuri, tabelul din documentul aferent Master Planului indică scăderi pe toate categoriile de drumuri, cu excepţia autostrăzilor, unde viteza medie ar urma să crească de la 88,9 km/oră la 92,7 km/oră. Perioada de referinţă luată în calcul este 2011 - 2020. "Performanţa operaţională, în termeni de viteză medie şi fiabilitatea timpilor de parcurs, este slabă şi va continua să se deterioreze pe viitor, pe măsură ce creşte cererea, în special pentru reţeaua de drumuri naţionale, care deţine ponderea cea mai mare a călătoriilor efectuate", se arată în document, intitulat "Raport asupra definirii problemelor". Drumurile naţionale însumează peste 16.500 km, aproximativ 20% din total, însă doar jumătate dintre acestea sunt clasificate ca fiind în stare bună, iar potrivit documentului citat, sumele alocate pentru întreţinere au rămas aproximativ la acelaşi nivel în ultimii ani, dar veniturile din vanzarea vignetelor, care contribuie la aceste bugete, au scăzut în termeni reali.

Director plătit cu 58 milioane dolari ca să poată fi concediat

Fostul director operaţional al Yahoo Henrique De Castro a primit un pachet financiar în valoare de 58 de milioane de dolari, în cea mai mare parte acţiuni, în luna ianuarie, cand a fost concediat, potrivit unui document transmis de compania americană bursei din Statele Unite. Pachetul financiar de concediere al lui de Castro era de 17 milioane de dolari în octombrie 2012, dar valoarea acestuia a urcat rapid odată cu creştere acţiunilor companiei. Suma primită de fostul director operaţional la plecare este deosebit de generoasă, avand în vedere că acesta a lucrat la Yahoo doar 15 luni, potrivit CNN. Directorul general al Yahoo, Marissa Mayer, i-a cerut lui de Castro să plece în ianuarie, aparent din cauza eşecului acestuia de a creşte veniturile din publicitate ale companiei. De Castro, anterior unul dintre directorii Google, la fel ca Mayer, nu a încasat şi bonus pentru anul trecut, întrucat board-ul responsabil de acordarea acestora a considerat că "nu a întrunit criteriile de performanţă".

Metodă incredibilă pentru a pune pensionarii să facă economii

Persoanele care ies la pensie ar putea primi de la stat estimări privind durata de viaţă, pentru a nu subestima cat mai au de trăit şi a nu-şi consuma prea devreme economiile, a declarat ministrul Pensiilor din Marea Britanie, Steve Webb, citat de BBC. Estimările vor fi bazate pe mai mulţi factori, inclusiv sexul, zona în care locuiesc, starea de sănătate şi viciile, precum fumatul. Webb susţine că estimările îi vor ajuta pe pensionari să-şi planifice mai eficient situaţia financiară. Oficialul a precizat, pentru BBC, că estimările vor fi largi, aproximative, şi se încadrează într-o serie de măsuri incluse în proiectul de buget, inclusiv un plan ca fiecare persoană care iese la pensie să beneficieze de consultări cu un consilier. Consultările vor fi plătite de fondurile de pensii, iar discuţiile privind durata de viaţă vor fi tratate cu sensibilitate. "Nu are rost să fim rigizi şi timizi", a afirmat ministrul, potrivit BBC. Estimările privind durata de viaţă joacă deja un rol important în determinarea ratelor de anuitate, prin care fondul de pensii acumulat este transformat în venit.

TVA de 5% la carne

Patronatele din agricultură cer reducerea cotei de TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5% şi pornesc o campanie în acest sens, motivand că ar scădea astfel evaziunea fiscală în domeniu, estimată acum la peste 450 de milioane de euro. Romania se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne, fiind depăşită doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. În Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este 0, în Polonia, Croaţia şi Cipru de 5%, în Franţa 5,5%, în Portugalia, Belgia şi Olanda - 6%, în Germania 7%, în Ungaria 18% şi în Bulgaria 20%. Patronatele din agricultură menţionează că Romania se află la coada clasamentului privind veniturile în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparaţie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic. "Un calcul simplu arată că dacă un roman cu un salariu mediu net ar cheltui toţi banii pe care îi caştigă pe mancare şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar (paine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe cand un polo¬nez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50", se arată în analiza făcută de cele şase patronate, printre care se numără Romalimenta, Asociaţia Romană a Cărnii de Porc şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.