Economic

Productie record la mere si pere

Doina Ganea
5 oct 2007 5603 vizualizări
Situatia statistica privind stadiul lucrarilor agricole in Vrancea arata ca pina in prezent recoltatul la floarea soarelui s-a realizat in proportie de 100% de pe cele 12.250 ha cultivate.

Pentru prima data in judetul nostru, vrinceni vor cultiva coriandru

Productia medie obtinuta anul acesta la floarea soarelui a fost de 612 kg/ha, iar productia totala realizata la nivelul judetului a ajuns la 7.411 de tone. Cultivatorii de porumb au recoltat dintr-o suprafata totala de 58.719 ha doar 42.874 ha, ceea ce reprezinta aproximatv 75% din intreaga suprafata, productia medie la hectar fiind de 1.150 kg. Dintr-o productie pe care o estimau anul acesta la 61.948 de tone, cultivatorii de porumb abia au reusit sa adune in tot judetul 49.008 de tone, ceea ce reprezinta 80% din productia estimata pentru anul 2007. Potrivit oficialilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, cartofii de toamna au fost recoltati in totalitate, respectiv intreaga suprafata cultivata de 1.909 ha. Productia medie obtinuta la acest produs este de 4.480 kg/ha, in timp ce productia totala recoltata este de 8.552 de tone. Cea mai mare productie a fost insa inregistrata la fructe. Productia medie la hectar la mere a fost anul acesta de 8386 de kilograme, aproape dublul celei estimate de 4.300 kg/ha. In aceasta toamna, de pe o suprafata de 794 ha de livezi de meri s-au recoltat in total 6.658 de tone de mere. De asemenea, la pere recoltatul s-a incheiat cu o productie medie de 3.360 kg/ha, obtinindu-se de pe cele 33 ha de livada o cantitate totala de 23.785 de tone de pere. Cit priveste araturile de toamna pentru insamintari, din datele DADR rezulta ca acestea au fost realizate pe 79% din suprafata programata, respectiv pe 23.785 ha din cele 30.083 ha prognozate. O suprafata de 180 ha de teren a fost semanata in acesta toamna pentru productia de furaje, 58 de hectare au fost semanate cu legume, 2759 de hectare au fost pina acum semanate cu griu, iar pe 2.275 ha a fost semanata rapita. Pentru prima oara in judetul nostru fermierii s-au orientat catre un produs mai putin folosit pe piata romaneasca, dar extrem de apreciat in alte tari si au insamintat 68 de hectare cu coriandru. Fructele de coriandu, bogate in uleiuri eterice, se intrebuinteaza in industria farmaceutica, a parfumurilor sau drept condiment. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.