Brand voice

O româncă se pregătește să atingă cel mai înalt vârf al lumii în afara Asiei

Ziarul de Vrancea
16 ian 2017 931 vizualizări

 

Pe 11 Ianuarie2017 ia startul o expedițieromâneascăceîși propune ca obiectiv escaladarea celui mai înalt vârf în afara Asiei, Aconcagua (6.962 m), eveniment care a generat și o campanie de colectare de fonduri pentru susținerea copiilor bonavi de cancer.

De peste 3 ani sunt voluntar în cadrul Asociației PAVEL, care se ocupă de copiii bolnavi de cancer, iar în tot acest timp am lansat zeci de campanii pentru copii. Pe o parte îi cunosc, dar pe cei mai mulți nu i-am întâlnit niciodată. O parte sunt supraviețuitori, iar o parte au devenit deja îngeri. Indiferent cât mai apucă un copil să se bucure de sprijinul venit din partea celor care aleg să facă un gest umanitar, indiferent dacă un copil se vindecă sau nu, am știut întotdeuna că fiecare clipă în care copiii au respirat mai ușor pentru că noi, oamenii cărora ne pasă, ne-am implicat în cauza lor, a meritat toată energia, atenția și dragostea noastră!”, adeclarat Eliza Nițescu, participantă la expediția în Aconcagua.

Campania de susținere a copiilor bolnavi de cancer sprijină proiectul “Alocația pentru sănătate”, demarat în Noiembrie 2016, prin intermediul Asociației PAVEL.Eliza Nițescu este cea care a creat conceptul proiectului, precum și toate materialele de comunicare pentru acesta. Proiectul se adresează copiilor și tinerilor cu diferite forme de cancer, boli ale sângelui sau anemii grave. În prezent, acest proiect se poate desfășura doar prin implicarea persoanelor sau companiilor private, cu sprijinul finanțării acordat de acestea. Concret, proiectul constă în sprijin financiar lunar acordat familiilor în care există un copil bolnav de cancer, întrucat alocația de stat este insuficientă să permită susținerea tuturor cheltuielilor generate de tratament, alimentație, analize, transport și restul de nevoi speciale în această situație.

Aproximativ 70.000 persoane sunt bolnave de cancer, iar peste 500 de copii sunt diagnosticați cu o formă de cancer în fiecare an în țara noastră. După datele furnizate de Ministerul Sănătății, 60% dintre copiii și adolescenții bolnavi de cancer sunt spitalizați în București în cele două unități de specialitate și anume Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu și Institutul Clinic Fundeni. Primind Ajutor, Viața Este Luminoasă”este convingerea Asociației P.A.V.EL., angajată zi de zi în misiunea de susținere a încrederii în vindecare a copiilor internați în secția de Oncopediatrie a Institutului Fundeni. Fiecare ajutor contează în bătălia cu cea mai necruțătoare boală și este esențial ca tot mai mulți voluntari și donatori să se implice în această luptă, cu atât mai mult ținând cont de faptul că astăzi cancerul este a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români.

„Am ales să ajut copiii care suferă de afecțiuni oncologice de la Asociația PAVEL pentru că știu sigur că cei cu cea mai mare nevoie de sprijin vor primi, prin intermediul meu și cu susținerea celor care mi se alătură din când când, exact ceea ce lipsește pentru însănătoșirea lor. Asociația PAVEL este organizația cu cele mai multe inițiative concrete pentru copiii cu afecțiuni oncologice, de la sprijin material și moral, până la proiecte recreative, educaționale, sportive sau în domeniul artei. Chiar dacă pe mulți copii nu apuc să îi cunosc, simt să îi ajut pe toți. Însă nu este unul, nu sunt 10 și nici măcar 100. Sunt aproximativ 550 de cazuri în fiecare an...! De aceea spun DA unui copil adoptat aproape de 2 ori în fiecare zi (mai exact, înregistrez cam 1.51 de adopții / zi – 550 de copii, 365 de zile). Oricât de multe campanii am făcut până acum, am simțit mereu că nu este de ajuns. La sfârșitul anului 2015 am primit titlul de Voluntarul Anului 2015 în Domeniul Sănătății, premiu înmânat de Raed Arafat, această recunoaștere fiind probabil cea mai semnificativă diplomă pe care am primit-o vreodată. Însă nimic din ce facem nu ar trebui să fie pentru a câștiga un premiu, mai ales când vine vorba de voluntariat și donații”, susține Eliza Nițescu,hotărâtăsăatingăvârfulpurtândînsufletmisiuneaîncredințată de copii.

Eliza Nițescu este la a patraexperiență de a escalada un vârf important, ea având până acum în palmares și escaladarea Elbrus (cel mai înalt vârf din Europa, 5.642 m, August 2016), Kilimanjaro-Uhuru Peak (cel mai înalt vârf al Africii, August 2015), precum și cel mai înalt vârf al Alpilor, Mont Blanc (4.810 m, Iulie 2014), în toateaceste expediții având aceeașicauză de umanitară:cazurile copiilor care suferă de afecțiuni oncologice(beneficiar a fost tot Asociația P.A.V.E.L.). Eliza și-a propus ca în fiecare an să îndeplinească un obiectiv montan mare, iar pentru 2018/2019 are în plan atingerea celui mai înalt vârf din America de Nord, Denali (6.194 m), situat în Alaska, singura provocare în acest moment fiind lipsa de fonduri pentru a finanța expediția și echipamentul necesar.

“Pentruexpedițiape Aconcagua m-am antrenatmultmaimultdecâtpentrutoatecelelalte la un loc. Deși nu este un munte care săridicedificultățitehnice, Aconcagua solicităfoartemult din punct de vedere al anduranței, luândîncalculaltitudineafoarte mare, vânturileputerniceșitemperaturileextrem de scăzute (chiarși în sezonul e vară, temperaturile la altitudinea de peste 5.000 de m ajunga la  -20°C, iarpevârftermometrulcoboarăpână la -30°C).”Expeditiile la aproape 7.000 m necesită o condițiefizicăfoartebună, pentruascensiunile la mare altitudinefiindnevoieși de o excelentăcondiție cardio-pulmonară.Aceastapoate fi obținutăprintr-un intens program de pregătire format din alergare, înot, ciclismetc, program care esterecomandatsăînceapă cu minim 6 luniînainte de ascensiuneapropriu-zisă. Aconcagua este un munte care se urcăprintr-un imensefortfizicsipsihicșinimeni nu artrebuisămeargăînSantinela de Piatrăfără o perioadă de exercițiiserioasepentruantrenament. “Înainte de Aconcaguaamurcatpe Elbrus, celmaiînaltvârf din Europa, în August 2016, expedițiepentru care de asemeneaam avut o perioadă de pregătireintensă. Aceasta a început din lunaFebruarie a anuluitrecut.”,povestește Eliza. În Aconcagua, expediția se vadesfășuraperutaclasică, rutăpe care în mod obișnuitfiecare alpinist vatrebuisă care un bagaj de aprox. 30 kg pentrumultezile (expedițiaromâneascădureazăpână la 1 Februarieșiaproapetoatezilele,înafară de celefolositepentru transport șitransferuri,sunt dedicate urcatuluipemunte). Fiecare alpinist care doreștesăajungăpeoricare din vârfurileincluseîncircuitul Seven Summits trebuiesăaibă o excelentăcondițiefizicășipsihică.

Aflatăînpragulcelei de treiareușite de a ajungepevârfulceluimaiînaltmunte al unui continent (după Africa, Europa, urmândacum America de Sud), românca se apropie cu pașirepezi de jumătateacircuitului Seven Summits (celmaiînaltvârf al fiecăruiadintrecele 7 continente), pe care și-a propussăîlfinalizezeîn 7 ani de la start, adicăîn 2022. Aconcagua este al celmaiînaltvârf al PlaneteiînafaraAsieiși al doilea ca înălțimeîncircuitul Seven Summits, după Everest. Înafară de reușitaproprieînacestproiect personal, Eliza Nițescuîșidoreșteșisăatragămaimultefonduripentrusprijinireacopiilor cu afecțiunioncologice. Din 2013 pânăînprezenteaa reușitsămobilizezeaprox. 50.000 de euro din donații de la persoanefizicesaucompanii, iarpânăîn 2020 țintasaeste ca aceastăsumăsăcreascăpână la 250.000 de euro.

Astăzi poate fi prima dată când alegem să adopăm o faptă bună. Sau a nu știu câta oară când nu ne pasă. Diferența între aceste două atitudini este foarte mică din punct de vedere al alegerii și implicării prin banii scoși din buzunar, dar extrem de mare din punct de vedere al rezultatelor  – a trăi sau a muri...”, puncteazăEliza, ca îndemn la acțiune din parteacelor care au posibilitateafinanciară de a sprijinicauzacopiilorbolnavi.  

Donațiilepentru proiectul ALOCAȚIA PENTRU SĂNĂTATE se pot face direct în contul Asociației P.A.V.E.L., RO76BPOS71003031332RON0A, deschis la BancPost, cu mențiunea: donație pentru campania ARIPI CA ÎN CER / ALOCAȚIA PENTRU SĂNĂTATE sau prin intermediul platformei Galantom, la următorul link:

http://pavel.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=3469 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DESPRE P.A.V.E.L.

Asociaţia P.A.V.E.L. -  asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer, ONG înfiinţat în 10 mai 1996.

Asociaţia P.A.V.E.L. are drept scop îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, leucemie şi anemii grave prin acordarea de sprijin moral, informaţional, psihologic, social şi material copiilor, tinerilor bolnavi şi familiilor lor.

Programe şi activităţi desfăşurate de echipa P.A.V.E.L.:

1. Casa părinţilor - găzduire gratuită pe perioada de spitalizare pentru copii bolnavi şi părinţii lor

2. Asistenta socială şi ajutor umanitar de urgenţă

3. Evenimente speciale pentru copiii care petrec sărbătorile în spital

4. Tabere şi excursii pentru copii şi tineri

5. Terapie prin ludoterapie, arte combinate şi terapie ocupaţională

6. Consiliere psihologică

7. Şcoala de spital pentru copii şi adolescenţi spitalizaţi – servicii educaţionale adaptate condiţiei de sănătate

8. Consiliere juridică

9. Kinetoterapie

10. Recuperare prin stimulare senzorială

12. Îmbunătăţirea condiţiilor de îngrijire şi tratament în secţiile de oncopediatrie şi de promovare a drepturilor pacienţilor şi de îmbunătăţire a imaginii acestora

14. Campanii umanitare pentru cazurile sociale care necesită sprijin financiar pentru tratament şi îngrijire de calitate

15. Campanii de conştientizare a publicului asupra semnelor cancerului la copii şi de prevenţie în rândul tinerilor

16. Telverde (Cancer Helpline) 0 800 800 421, linie telefonică disponibilă gratuit din 2007, număr la care pot fi oferite informaţii copiilor şi adolescenţilor bolnavi de cancer, părinţilor precum şi publicului larg interesat. Cancer Helpline este primul şi singurul telefon de acest tip din România.

 

 

Citiți  în  documentul atașat Prezentarea Voluntarului Asociației P.A.V.EL.  Eliza Nițescu

 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.