Brand voice

(Galerie foto + VIDEO)!!!Peste o tonă de „pomană a porcului” s-a mancat în Piaţa Unirii din Focşani

Ziarul de Vrancea
18 dec 2016 5183 vizualizări
Peste 1000 de kg de carne de porc au fost puse la ceaun.Focşănenii s-au bucurat de cea mai mare pomana a porcului oferită de Premium Porc Group, a doua cea mai mare companie de creştere a porcilor din ţară

 
Focşănenii au umplut Piaţa Unirii din Focşani, sambătă seară, pentru a participa la sărbătoarea „Ziua Porcului Ignat” organizată de Premium Porc Group, eveniment unic în Romania aflat deja la a treia ediţie. Bucătari vestiţi adunaţi din toată ţara, coordonaţi de Liviu şi Ştefania Bosnea de la „Frăţia Ceaunelor”, au făcut ca toate etapele de pregătire a porcului să se transforme în spectacol. Tăiatul porcilor, parlitul tradiţional al acestora, tranşarea şi pregătirea tochiturii în ceaunul cu capacitatea de o tonă, au atras pe toată lumea să privească, să se bucure şi să poftească. Mancarea de post nu a lipsit, astfel că şi fasolea a fost la fel de dorită. „Pregătim 1050 kg de carne, folosind ingrediente din zonă. Ne-am adunat bucătari din toată ţara, luptăm să ducem mai departe metodele tradiţionale, arhaice, de prepare a porcului ”, ne-a dezvăluit Liviu Bosnea, chef Grill Romania.
„E un obicei bun, să se mai ţină”
Despre eveniment, focşănenii consideră că este unul binevenit şi că trebuie să devină o tradiţie, să aibă continuitate. Faptul că era un eveniment foarte aşteptat a dovedit-o şi coada formată cu cel puţin o oră înaintea momentului servirii a celei mai mari pomeni a porcului. Peste 1500 de porţii de carne, mamăligă, şorici, dar şi fasole au fost pregătite în ceaune imense„E un eveniment bun, să se mai ţină obiceiul ăsta, să se respecte datina în spiritul tradiţiei, în spiritul comunităţii”, ne-a spus un domn aşezat la rand. „E un eveniment frumos, ne aminteşte de copilărie, de viaţa în preajma Crăciunului şi suntem mulţumiţi de oferta asta făcută de Premium Porc. Să mai continue, pentru că ne strangem în această piaţă cu mare drag, să ne revedem sănătoşi”, ne-a spus o altă doamnă care aştepta cu nerăbdare o porţie de tochitură. Un alt participant la sărbătoare a amintit despre faptul că evenimentul „ne aduce împreună şi simţim spiritul sărbătorilor”. Primii 250 de focşăneni care au ajuns la „Pomana Porcului” au primit vinul fiert în căni personalizate. Prin Piaţa Unirii din Focşani a trecut şi grupul de copii din Năruja, îndrumaţi de bibliotecara Adriana Bratie, care au dorit să viziteze „Căsuţa lui Moş Crăciun” după ce mai devreme au participat la „Caravana Prieteniei”, o activitate prin care copiii de la oraş se împrietenesc cu cei de la sat. „Am venit să vedem şi noi luminiţele de Crăciun. Şi la noi, la Năruja, sunt frumoase, dar aici sunt şi mai frumoase. Ne-am împrietenit cu mulţi copii şi acum dorim să-l vizităm şi pe Moş Crăciun”, a spus Adriana Bratie, directorul Căminului Cultural şi însoţitorul grupului de copii din Năruja.
Au fost 8 caştigători la concursul ”Catrenul anului 2016”.
Ca în fiecare an, Premium Porc Group a organizat şi un concurs de catrene despre sărbătoarea Crăciunui şi a Ignatului, despre tăierea porcului şi tradiţia preparării acestuia. În primele două ediţii au fost date ca premii doar patru jumătăţi de porc, anul acesta însă, premiile au fost suplimentate. Astfel, 8 jumătăţi de porc au ajuns pe masa celor mai fericiţi vranceni care şi-au încercat norocul la concursul de catrene. „Felicit caştigătorii. Sunt foarte fericit să mă aflu alături de dumneavoastră. Cei care nu aţi caştigat să nu vă supăraţi, să veniţi şi la anul, să ne reîntalnim sănătoşi să sărbătorim împreună Ziua Porcului Ignat”, a spus Rareş Popelcă, HR Manager Premium Porc Group
Sărbătoarea a continuat cu momente artistice oferite de Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei”, Sofia Vicoveanca, Nicolae şi Tudor Furdui Iancu, Taraful „Crai Nou”. (Alexandra TĂTARU)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiţi şi:

Poftiţi la pomana porcului!;


Cea mai mare pomană a porcului se gătește la Focșani;

 


 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.