Brand voice

Zilele Focşaniului debutează în paşi de dans, cu Festivalul naţional „RITM”

Silvia Vrînceanu Nichita
3 iul 2016 7448 vizualizări
Încă din anul 2000, la Focşani are loc singurul festival naţional de dans care se încheie cu o binemeritată perioadă de relaxare a micilor dansatori în tabăra Gălăciuc.Pe scena festivalului va dansa şi controsionista care a caştigat al șaselea sezon „Next Star”

 

Peste 130 de mici dansatori din toată ţara se vor reuni la Focşani în paşi de dans, la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Naţional de Dans „RITM”,care va avea loc în perioada 4 – 6 iulie.Chiar dacă întrecerile propriu-zise vor avea loc la Sala Polivalentă, în onoarea sărbătorii oraşului,dansatorii vor organiza o paradă a dansului şi costumelor prin centrul Focşaniului  care a fost apreciată şi aplaudată la fiecare ediţie a festivalului. Dacă luni este programată sosirea invitaţilor şi alte activităţi de natură organizatorică, marţi,5 iulie, de la 9.30, participanţii cu vârste între 4 şi 18 ani vor lua parte la „Parada formaţiilor”,după care, de la 10.30, este programată deschiderea oficială a festivalului şi concursul proriu-zis.De la ora 15.00 concurenţii au pregătit un mic spectacol de gală care se va finaliza cu premierea festivă.


 

Foto: Nu rataţi „Parada formaţiilor”, programată să aibă loc marţi dimineaţă

Spectatorii vor avea posibilitatea să urmărească variate stiluri de dans.Preşedintele juriului este profesoara Ioana Ianul de la Vaslui , judeţ unde se desfăşoară un foarte apreciat festival de dans, intitulat Prietenia, aflat la cea de-a 37-a ediţie.La Focşani vor veni să danseze copii din Timişoara, Alba Iulia, Vaslui, Botoşani, Neamţ, Călăraşi, Giugiu, Olt (Slatina), Iaşi (Hârlău) Ialomiţa, Botoşani, Galaţi sau Bacău.


“Festivalul RITM a început în anul 2000 după ce am văzut că alte judeţe, poate mai sărace decât Vrancea, au iniţiat festivaluri foarte reuşite de dans. Şi atunci mi-am zis să facem şi noi în Vrancea, să vină copiii să danseze, să se cunoască şi să ne cunoască judeţul. „RITM” a fost singurul festival urmat de o tabără la Gălăciuc până în 2005, când am avut asigurată finanţare de la Ministerul Educaţiei”,ne-a declarat profesoara Diana Tănase, iniţiatoarea festivalului.Cei mai vechi colaboratori ai Festivalului „RITM” sunt micii dansatori din Botoşani (prof. coordonator Carmen Belicov), Călăraşi (prof. Dorina Varghida), Cugir – Alba (prof. Monica Câmpean) şi Bucureştiul (prof. Mariana Ivan).

 

Foto: Afişul festivalului

 

Dansul este despre viaţă

Fostă profesoară la Palatul Copiilor din Focşani, Diana Tănase, iniţiatoarea festivalului,susţine acum cursuri de dans pentru copii la Casa de Cultură a Sindicatelor din Focşani. “Eu nu fac doar dans, ci îi învăţ pe copii să se comporte, se să îmbrace, să se formeze frumos, graţios, să cunoască ce e în jurul lor şi să respecte oamenii, natura, să aprecieze frumosul. Se ştie că mişcarea prin dans contribuie şi la sănătatea psihică nu numai fizică. Venind la dans ei învaţă de fapt şi despre viaţă, despre lume. Sunt copii care nu aud păsările, nu înţeleg ce se întâmplă în natură. E ca o picătură într-un ocean ceeea ce fac, dar măcar încerc”, ne-a spus profesoara DianaTănase.Ea a avut plăcuta surpriză ca printre concurenţii de anul acesta să aibă copii pregăţiţi de o fostă elevă de la şcoala ei de dans.Este vorba despre Daniela Cârlan, care a urmat cursuri de dans cu profesoara Diana Tănase de la grădiniţă până la finalizarea liceului.Acum, tânăra este dansatoare profesionistă la Teatrul de revistă din Galaţi şi are o trupă în concurs.De asemenea, spectatorii o vor putea urmări pe Andreea Tucaliuc, marea câştigătoare a celui de-al şaselea sezon „Next Star”, care a uimit prin numerele de contorsionism extrem.Graţie unor elevi talentaţi din toată ţara, spectatorii au şansa de a urmări toate stilurile de dans, începând cu suite de jocuri populare, dans modern, dans clasic, fantezii coregrafice, dans de caracter (polca, mazurca), majorete, dans contemporan, vals, tango, rock and roll sau elemente de balet.

 

 

 

 

 

Dansatorii petrec câteva zile împreună la munte

 

„Dansul frumos se naşte din setea de dans. Iar setea de dans cere ca toţi să danseze – chiar şi cel ce joacă prost – căci altfel nu ar mai fi sete, ci o academie împietrită şi spectacol fără semnificaţie.“este un citat al lui Antoine de Saint-Exupery care a devenit motto-ul Festivalului Naţional de Dans „RITM”.De precizat că Festivalul este susţinut financiar de Primăria Municipiului Focşani, care asigură cazarea şi masa participanţilor dar şi alte cheltuieli legate de buna organizare a evenimentului.

După cum spune Diana Tănase, Festivalul „RITM” este unic prin faptul că, după concurs şi premiere, copiii pot beneficia de o binemeritată perioadă de relaxare în tabăra Gălăciuc, unde se organizează: jocuri de orientare turistică, drumeţii, vizitarea unor obiective turistice, spectacole în aer liber, carnaval, foc de tabără cu înălţarea de lampioane, dar şi alte activităţi interesante. Sejurul copiilor are loc anul acesta între 6 şi 10 iulie, perioadă în care dansatorii se pot cunoaşte mai bine şi pot învăţa unii de la alţii. Din păcate finanţarea este deficitară pentru această secţiune a festivalului, chiar dacă o zi de vacanţă în tabără nu costă decat 55 de lei.(Silvia VRÎNCEANU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.