Brand voice

Biserica "Sfântul Anton" din Focşani în Anul milostivirii

Ziarul de Vrancea
25 iun 2016 7211 vizualizări
Anul 2016, din dorinţa expresă a papei Francisc a fost dedicat Milostivirii Divine. Cu această ocazie, în fiecare parohie a Diecezei de Iaşi, se ţin misiuni populare, ceea ce înseamnă, aprofundarea, împreună cu întreaga comunitate, a unei teme specifice acestui an.

   

   Concret, este vorba de mai multe reflexii pe marginea faptelor de milostenie trupească şi sufletească, respectiv: A da de mâncare celor flămânzi; a da de băut celor însetaţi; A îmbrăca pe cei goi; A adăposti pe cei străini; A vizita pe cei bolnavi; A vizita pe cei închişi în închisoare; A înmormânta pe cei morţi; A îndrepta pe cei care au greşit; A învăţa pe cei neştiutori; A sfătui pe cei care stau la îndoială; A ne ruga pentru cei de lângă noi; A mângâia pe cei mâhniţi; A suferi cu răbdare nedreptatea; A ierta pe cei ce ne-au greşit.

   Zilele acestea, mai exact între 26-29 iunie, în Parohia romano-catolică Focşani vor fi misiuni populare, adică mai multe teme specifice Anului milostivirii, teme propuse spre reflexie de către pr. dr. Felician Tiba,coordonator al Oficiului pentru Pastoraţia Familiilor, din cadrul Diecezei de Iaşi.

   Din cauza timpului restrâns, părintele predicator va avea în vedere următoarele teme:

   Duminică, 26 iunie, ora 11.00: "A hrăni în familie", cu aluzie la "A da de mâncare celor flămânzi"; 

   Luni, 27 iunie, seara: "Fără apă familia nu poate trăi", trimiţând la cea de-a doua faptă de milostenie trupească, "A da de băut celor însetaţi"; 

   Marţi, 28 iunie, seara: "Iubirea care mângâie în suferinţă", cu aluzie la "A vizita pe cei bolnavi", urmând ca Miercuri, 29 mai, ora 11.00, în sărbătoarea sfinţilor Petru şi Paul, hramul comunităţii catolice din Focşani,să se axeze pe rolul celor doi stâlpi ai Bisericii, "Sfinţii Petru şi Paul, ca semn al milostivirii lui Dumnezeu pentru Biserică".

   Tot miercuri,pr. Claudiu-Gabriel Neculăeși , care a slujit cadiacon în Parohia "Sfinţii Petru şi Paul" din Focşani ,va celebra prima lui Liturghie,după ce a fost hirotonit în ziua de 24 iunie, la Iaşi, în catedrala episcopală, de către Mons. Petru Gherghel, episcop de Iaşi.

   În tot acest timp, pe care îl numim şi îl dorim unul de har, credincioşii vor avea posibilitatea să se spovedească, experimentând astfel din plin milostivirea şi iubirea lui Dumnezeu.

 

 

Ce sunt misiunile populare?

1. Misiunile populare sunt un popas şi o ocazie privilegiată de a regăsi calea spre Dumnezeu. Făcând o comparaţie, am putea spune că viaţa noastră se aseamănă cu o călătorie în pustiu. Furtunile ne înconjoară, se abat deseori asupra noastră: în familie, la serviciu, pe stradă. Ne lovesc în drumul vieţii mijloacele mass-media: televizor, internet, idei greşite despre viaţă, etc. E necesar, din când în când, să ne oprim, pentru a nu fi orbiţi în credinţa noastră de toate acestea, să medităm, să vedem care este drumul, calea cea bună, calea care ne conduce la liman, la scopul existenţei noastre, la fericire, la Dumnezeu. Acest popas spiritual sunt tocmai sfintele misiuni populare. Cristos vă cheamă, pe toţi ne cheamă; îi cheamă mai cu seamă pe cei care se simt mai împovăraţi de păcate şi încercări, aşa cum i-a chemat şi pe ucenicii săi atunci când erau obosiţi, împovăraţi de ispite, de temeri, de încercări: „Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă” (Mt 11,28).Sfintele misiuni populare sunt zile de odihnă spirituală pentru fiecare dintre noi. Avem nevoie de ele. Să ascultăm de chemarea Mântuitorului.

2. Misiunile populare sunt lumină pe drumul vieţii noastre. Zilele pe care le vom trăi împreună sunt un dar extraordinar al lui Dumnezeu, un timp în care El doreşte să se comunice sufletelor noastre: sunt zile folositoare pentru mântuirea noastră. Drumul pe care îl vom parcurge la aceste sfinte misiuni se aseamănă cu drumul pe care l-a parcurs Saul din Tars spre Damasc. Este lovit de lumina şi de harul lui Cristos: „Şi în timpul călătoriei, pe când se apropia de Damasc, dintr-o dată l-a învăluit o lumină din cer. Căzut la pământ, a auzit un glas care-i spunea: „Saul, Saul! De ce mă persecuţi?” El a răspuns: „Cine eşti, Doamne?” El i-a zis: „Eu sunt Isus pe care tu îl persecuţi. Dar ridică-te, intră în cetate şi ţi se va spune ce trebuie să faci”. Şi Saul a mers la preotul Anania, care i-a zis: „Frate Saul, Domnul Isus, care ţi-a apărut pe drumul pe care veneai, m-a trimis ca să-ţi recapeţi vederea şi să te umpli de Duhul Sfânt” (Cf. Fap 9). Iar Saul din mare persecutor al credinţei în Cristos a devenit cel mai mare trăitor şi apărător al credinţei. Şi pe noi, în aceste zile sfinte ne va lumina Cristos, ne va întreba de ce îl prigonim prin păcatele noastre, ne va arăta cine este El şi ne va spune la inimă: „Lasă la o parte orice altă preocupare, mergi la sfintele misiuni şi acolo ţi se va spune ce trebuie să faci”. Dă-ne, Doamne, lumina, curajul, convertirea şi credinţa sfântului Paul, pentru ca şi noi să ne transformăm în mari trăitori şi apărători ai credinţei.

3. Misiunile populare sunt o şcoală de virtuţi. Sfântul Părinte Papa Paul al VI-lea spunea: „Misiunile populare sunt o şcoală care conduce sufletele la o mai mare intimitate cu Dumnezeu, la iubirea virtuţilor, la ştiinţa adevărată ca dar al lui Dumnezeu şi ca răspuns la chemarea sa”. Isus le spunea iudeilor: „Este scris în profeţi: şi toţi vor fi învăţaţi de Dumnezeu. Oricine a auzit şi a învăţat de la Tatăl vine la mine” (In 6,45). Cei care, din păcate, n-au voit să-l primească, nu au putut să ajungă la El. Aici, la aceste misiuni, în aceste zile sfinte, învăţăm să aprofundăm şi să preţuim virtuţile.
 
Sperăm ca aceste informaţii să vă convingă să vă programaţi în aşa fel timpul, încât să puteţi participa la toate aceste celebrări şi să-i convingeţi şi pe alţi credincioşi, chiar şi necatolici, de importanţa acestor zile. Insistăm să participaţi la toate aceste celebrări pentru că temele catehetice care vor fi prezentate la predici sunt strâns legate între ele.

Predicator va fi părintele dr Felician Tiba,coordonator al Oficiului pentru Pastoraţia Familiilor, din cadrul Diecezei de Iaşi.

 

 

Preotul predicator dr Felician Tiba care susţine temele Sfintelor misiuni populare în Biserica romano-catolică „Sfinții Apostoli Petru şi Paul” Focşani în perioada 26-28 Iunie 2016, conform informaţiilor prezentate pe site-ul ercis.ro,s-a născut la 4 mai 1974 la Oţeleni – Iaşi. A absolvit Institutul Teologic din Iaşi în anul 1999. A fost sfinţit preot la Iaşi la 29 iunie 1999 de către ep. Petru Gherghel. A activat ca formator la Institutul Teologic din Iaşi (1 august 2003 – 1 august 2009). A fost paroh la Biserica Romano-Catolică Sfânta Tereza din Piatra Neamţ. A făcut sudii în Italia.S-a specializat în Teologia Căsătoriei şi a Familiei la Institutul Pontifical "Sfantul Ioan Paul al II-lea",Studii despre Căsătorie şi Familie,din cadrul Universităţii Pontificale din Lateran-Roma(IT).Susţine de mai mult timp Pagina Familiei din revista diacezană Lumina Creştinului ,organizează zile dedicate familiei ,iar de curand propune cursuri diacezane pentru formarea umană a tinerilor logodnici.În prezent este coordonator al Oficiului pentru Pastoraţia Familiilor, din cadrul Diecezei de Iaşi,director al Oficiului pentru Familii din cadrul Episcopiei Romano-Catolice  de Iaşi.La Editura Sapienţia a publicat „Prietenului meu, seminaristul” (Iasi 2004);"Vreau să înţeleg cu cine mă căsătoresc-Curs de pregătire umană pentru a intra în viaţa de familie"(Iaşi 2015).

 
Vă aşteptăm cu drag!

 
 
Pr Paul Budău-Preot paroh Biserica romano-catolică 
  "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" Focşani

 
Pr Gabriel Bacoşcă Ternă -Preot vicar Biserica romano-catolică 
  "Sfinţii Apostoli Petru şi Paul" Focşani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.