Brand voice

VIDEO!!!! Vreau să fiu primar la Homocea! Petrea Vasile doreşte să fie un primar al tuturor locuitorilor

Ziarul de Vrancea
25 mai 2016 10672 vizualizări
Petrea Vasile este candidatul PNL la Primăria comunei Homocea. Are 46 de ani, este căsătorit şi are trei copii.

Get your own valid XHTML YouTube embed code


A decis să candideze pentru funcţia de primar al comunei natale convins fiind că, aşa cum s-a dovedit a fi un bun gospodar în viaţa privată, acest lucru îl poate face şi la cârma comunei. Mai ales că, trăind printre oamenii cărora le cere votul pe 5 iunie, le ştie problemele.  Le-a explicat pe rând, pentru fiecare dintre cele trei sate componente ale comunei Homocea, pornind de la Costişa, continuând cu Lespezi şi terminând cu satul vatră al comunei cu acelaşi nume.

Islazul comunal din Costişa, înstrăinat pe ascuns

 
Imaşul de la Costişa a fost împărţit cu alte localităţi


 Din spusele candidatului PNL, Petrea Vasile, localnicii s-au trezit în această primăvară că nu mai au... islaz.  „În primăvara anului 2016, oamenii au constatat că nu mai au unde să păşuneze animalele. În acest sens, eu am făcut câteva demersuri,  care mi-au fost în putere la acest moment, am fost la Apele Române, am identificat suprafeţele de teren care aparţin de Apele Române, cele care aparţin oraşului Adjud, cele care sunt ale comunei Tătărăşti, dar şi bucăţica rămasă la comuna Homocea, aparţinând satului Costişa. În acest moment comuna Homocea mai are doar un pic de islaz. Oamenii spun că nu mai au unde păşuna animalele şi au început să scape de ele, să le vândă, că nu mai au ce să facă cu ele. A apărut un protocol între Primăria Adjud, Primăria Ploscuţeni, Primăria Tătărăşti şi cea de la Homocea. Actualul primar a semnat acest protocol şi fiecare dintre primării şi-a preluat suprafeţele de teren. În acest sens şi Primăria Tătărăşti are o hotărâre definitivă în instanţă prin care au preluat mare parte din suprafaţa de islaz a comunei Homocea. Soluţia este să facem şi noi toate demersurile pe care le-a făcut şi primarul de la Tătărăşti care este interesat de problemele comunităţii. În acest sens am ajuns la un consens, deocamdată verbal, cu domnul primar de la Tătărăşti şi ne-a dat acceptul să păşunăm animalele. Am discutat şi la Apele Române şi am obţinut îngăduinţa de a păşuna animalele acolo şi, în acest moment, putem păşuna împreună”, a explicat Petrea Vasile. În apropierea imaşului se află mai multe bălţi care nu sunt amenajate încă în vederea pescuitului recreativ şi sportiv. „Aceste bălţi intenţionăm să le preluăm de la AJVPS. Intenţionăm să le reabilităm şi să le introducem într-un circuit turistic. Vom putea încasa în acest fel nişte sume de bani care să constituie venituri la bugetul local”, este de părere candidatul PNL pentru Primăria Homocea.

Nici mortul nu poate merge liniştit la cimitir

În satul Costişa, pe drumul care urcă din centrul localităţii către biserica din deal şi la cimitir, abia se urcă. Din 2007 a fost balastat pe bani grei, însă lucrările au fost făcute de mântuială. „Aici nu a fost niciodată asfaltat. A fost şi mai rău. S-a băgat piatră însă nu se poate circula aşa bine. Ca să circuli cu maşina, rupi bară, rupi totul, mai ales când plouă. Şi cu şanţurile, pentru că şanţurile sunt mai înalte decât drumurile şi apa e pe drum. Poate o să-l asfalteze vreodată!”, spune cu  amar unul dintre tinerii care locuieşte în zonă. „Intenţia noastră este să asfaltăm acest drum, pentru că este singura soluţie”, a explicat Petrea Vasile, legat de situaţia prezentată. Acesta a explicat că, din informaţiile sale, drumul cu pricina ar fi avut parte de mai multe investiţii, din 2007, de 270.000 lei, bani în care s-ar fi executat şi şanţurile de colectare a apei pluviale.”Când s-au făcut aceste şanţuri, ele au fost făcute mai sus decât nivelul drumului, aşa că apa o ia tot pe drum”, a explicat candidatul liberal. Petrea Vasile spune că, în 2008, drumul ar fi fost declarat calamitat şi ar fi primit o finanţare de alţi 800.000 lei în contul cărora s-ar fi cărat circa 20 de maşini de piatră.

Lipsa apei, o problemă spinoasă la Costişa şi nu numai

Locuitorii de la Costişa recunosc că şi lipsa apei este o problemă, mai ales pe timp de vară. Oamenii nu au fost niciodată racordaţi la sistemul centralizat, având, cei care şi-au permis cheltuiala, puţuri forate. Legat de problema apei, candidatul Petrea Vasile vine cu două soluţii:  „În proiectul din 2007 au fost prinse doar două sate: este vorba despre satul Homocea şi satul Lespezi. Eu intenţionez să racordez partea de jos a satului Costişa dintr-o Casă de apă care este deja făcută, unde au fost captate deja nişte izvoare înainte de 1989. Partea de jos a satului poate fi racordată din această casă de apă, care trebuie, desigur, reabilitată, precum şi puţurile care o deservesc pentru a avea un debit de apă constant. Pe partea de sus am propus executarea unui puţ forat, preferabil să facem în aşa fel încât să fie reţeaua prin cădere”, a explicat Petrea Vasile. Acesta mai spune că, deşi proiectul s-a derulat încă de acum 8 ani, nici la Lespezi şi nici la Homocea numărul gospodărilor care s-au racordat nu este mare. „Problema este că nu a existat niciodată transparenţă, oamenilor li s-au cerut foarte mulţi bani pentru ca să se racordeze, iar aceste lucrări de racordare au fost executate de chiar fratele primarului care a dus o ţeavă, un robinet şi un apometru şi a luat milioane (n.r.- sute de lei) bune pentru fiecare lucrare. Oamenii nu mai au încredere în actuala administraţie”, mai spune Petrea Vasile

Şcoala de la Lespezi a ajuns un local părăsit

 
Şcoala de la Lespezi a rămas şi fără acoperiş şi fără ferestre dar are... buruieni
Bani aruncaţi în vânt, fără ca localul să aibă o minimă măsură de conservare. Prin astereala care a rămas goală, după ce constructorul a luat tabla în contul unei datorii neplătite, apa a intrat peste tot. Ferestrele din termopan au fost sparte, gresia şi faianţa la fel. Din ce motiv? Necunoscut încă. „În anii 2008-2009 s-a făcut un proiect de investiţii pentru Şcoala Lespezi, pentru reabilitarea şi modernizarea acesteia. La fiecare investiţie pe mandatul domnului Ionescu a fost nevoie de două- trei rânduri de bani. Niciun proiect nu l-a dus la capăt şi orice este distrus”, a explicat Petrea Vasile „istoria” şcolii pe care într-un mandat de viitor primar şi-a propus să o recompartimenteze pe nevoile actuale ale învăţământului, să o reabiliteze şi să o facă funcţională. Mai ales că, fix în vecinătate, zeci de copii învaţă de ani buni într-un fost cămin cultural, recompartimentat ad-hoc pentru a primi elevi. Mai dureros este că, la puţină vreme după 1989, şcoala de la Lespezi a primit un premiu prin care era declarată una dintre cele mai moderne unităţi de acest fel din mediu rural, raportat şi la dotări dar şi la rezultatele elevilor.

 

Drumuri, canalizare şi apă pentru o comună europeană

 Drumul care duce către cimitirul din Costişa este un chin pentru localnici

La fel ca şi la Costişa, drumul care leagă cimitirul şi biserica, declarată şi monument istoric, este din când în când „tratat” cu piatră cubică aruncată la întâmplare şi pe care apa o ia la vale. „Mi-am propus asfaltarea acestui drum, extinderea reţelei de alimentare cu apă şi a celei de canalizare pentru locuitorii din satul Lespezi. Eu sunt convins că acolo unde este infrastructură este civilizaţie, iar oamenii se pot gândi să îşi facă o familie, să aibă copii, să îşi facă un rost şi nu să plece din ţară!”, a argumentat Petrea Vasile planurile sale ca viitor primar. Şi finalizarea lucrărilor la bisericile din comună se numără pe lista de priorităţi propusă de candidatul Petrea Vasile ca viitor primar la Homocea. Candidatul liberal l-a acuzat pe actualul primar că a avut nevoie de mai multe finanţări pentru un singur obiectiv, fără ca măcar să ducă lucrările la bun sfârşit. „Ionescu a păpat banii comunei, nu numai la Lespezi, ci şi la Homocea, la Clubul Copiilor, unde se află la etaj arhiva primăriei care are acoperişul distrus”, a punctat Petrea Vasile. Acesta mai spune că, din informaţiile sale, proiectul de reabilitare a Şcolii Lespezi a fost iniţial în valoare de circa 1,3 milioane lei. Legat de sediul actualei arhive, Petrea Vasile spune că acesta a fost bugetat cu circa 800.000 lei ca fiind lucrarea pentru sediul secundar al primăriei, fără ca lucrările decontate să se regăsească şi în fizic.

Un teren privat concesionat de Ionescu... groapă de gunoi

 

Groapa de gunoi este amplasată ilegal şi este un adevărat focar de infecţii

 

O altă problemă critică a localnicilor din Homocea este amplasarea unei rampe de gunoi, pe un teren despre care candidatul PNL  Petrea Vasile spune că a aparţinut tatălui primarului Ionescu. „Terenul a fost concesionat de către tatăl lui Ionescu, în 2004, în 2006, acesta a decedat iar Ionescu a preluat concesiunea şi a înfiinţat o groapă de gunoi. Este o mare ploblemă cu această groapă de gunoi, mai ales că atunci cănd plouă o ia gunoiul la vale, se duce mizeria în casele oamenilor”, a spus candidatul Petrea Vasile. Acesta spune că, alături de unul dintre consilierii săi, Viorel Lupu, a sesizat în mod repetat autorităţilor competente situaţia, fără niciun folos însă, mai ales în contextul în care problema gestionării gunoiului menajer este pe agenda de monitorizare a Comisiei Europene în privinţa României. „Gunoiul acesta trebuia dus la o groapă specializată, nu depozitat aici”, crede Petrea Vasile care este convins că la cârma comunei are multe lucruri de îndreptat şi multe altele de făcut. (Maria BRATU)

(Advertorial)

 

 

 

site zdv alegeri locale

Ştirea Zilei!!!Citeşte cu mare atenţie pentru că-n mod sigur te interesează

 

Este activ începand de astăzi 11.05.2016 subsite-ul ZdV alegeri locale 2016 al Ziarului de Vrancea
site-ul zdv alegeri localesite zdv  alegeri locale
Poate fi accesat la adresa alegeri.ziaruldevrancea.ro.În el veţi regăsi informaţii legate de scrutinul din 5 Iunie 2016 structurate pe: Consiliul Judeţean ,municipiile Focşani şi Adjud.oraşele Mărăşeşti,Panciu,Odobeşti precum şi pentru cele 68 de comune din Vrancea site alegeri zdv
site-ul ZdV alegeri locale 2016 reprezintă cu certitudine pe perioada campaniei electorale pentru alegeri locale 2016, sursa de informare cea mai promptă, echidistantă şi credibilă în mediul online din judeţ.Dar şi-foarte,foarte important!!!- cel mai eficient,accesibil şi util mijloc de promovare electorală, aliniat noilor reglementări în materie,în vigoare, pentru candidaţii reprezentanţi ai formaţiunilor politice sau independenţi ,concurenţi în competeţia electorală din Vrancea,cu verdict final în 5 Iunie 2016,ora 22,00.Obs.:Completat la cererea + dorinţa clientului nostru colaborator şi cu ediţia tipărită a Ziarului de Vrancea ,dar şi cu pagina de facebook şi canalul propriu de youtube ZdV TV.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.