Brand voice

VIDEO!!!Primării de top din Vrancea:Soveja vrea să revină pe harta turistică a României

Ziarul de Vrancea
23 mai 2016 4609 vizualizări
La Soveja intervenţiile de regularizare de pe pârâul Dragomira au rezolvat problema inundaţiilor în anumite zone sensibile u în satul Rucăreni se poate ajunge astăzi pe drum asfaltat u locuitorii din Soveja, nevoiţi să meargă la peste 70 de km distanţă să îşi lucreze terenurile, nu mai duc grija apei potabile u angajaţii primăriei au răspuns afirmativ chemării primarului pentru a executa unele lucrări în comună cu fonduri reduse

Get your own valid XHTML YouTube embed code

La 80 de kilometri de Focşani, în inima munţilor Vrancei  găsim fosta staţiune Soveja, unul dintre multele locuri frumoase din România. Deşi altădată era recunoscută drept cea mai ozonată staţiune din Europa, în Soveja de astăzi doar ruinele hotelurilor abandonate mai amintesc de frumuseţea de altădată. În ultimii ani, administraţia locală a depus  eforturi considerabile pentru a reda Sovejei statutul de “Perlă a Vrancei”.

Regularizări împotriva inundaţiilor

Primarul Sovejei, Costică Ciolan

Locuitorii din preajma râului Dragomira erau ameninţaţi de inundaţii cu fiecare creştere a debitului apelor. Astăzi, regularizările făcute în zonă au rezolvat problema, dar mai e de muncă în alte puncte sensibile. “Am realizat 250 de metri liniari de regularizare a râului Dragomira, în special în două zone, Muşat şi Macarie, unde locuinţele erau în pericol când venea apa mare. Nu am terminat încă lucrările de regularizare. Mai am şi alte puncte în care această lucrare este necesară şi în perioada următoare o să mă ţin de cuvânt şi o să fac peste tot unde este necesar”, spune primarul Costică Ciolan. De asemenea, cu bani de la bugetul local s-a construit un pod din beton peste râul Şuşiţa care să facă legătura cu drumul agricol spre Vizantea.

La Rucăreni se ajunge astăzi pe asfalt

Pentru că fondurile din bugetul local nu erau suficiente, pentru modernizarea şi reabilitarea drumului care duce spre satul Rucăreni s-a apelat la bugetul statal. “În septembrie 2014, printr-o hotărâre de consiliu local s-a aprobat proiectul privind reabilitarea şi modernizarea drumului comunal DC 58 spre satul Rucăreni. Valoarea investiţiei este de 1,9 miliarde de lei vechi. Lucrarea este executată în procent de peste 50% cu posibilităţi reale ca până la fine anului să terminăm în totalitate acest proiect”, se declară încrezător edilul Sovejei. Prin acest proiect s-a realizat supralărgirea drumului comunal prin asfaltare şi, de asemenea, s-au realizat şanţuri dalate şi podeţe. Astăzi la Rucăreni se poate ajunge pe un drum modernizat, iar satului i s-a dat o nouă faţă.

Reţeaua de canalizare va fi gata în iunie

La reţeaua de canalizare din comună se lucrează intens

La finele lunii octombrie 2014, consiliul local a aprobat proiectul “modernizare sursă captare apă, extindere şi modernizare staţie captare apă potabilă, reabilitarea şi modernizarea rezervoarelor de înmagazinare apă, extindere reţea apă şi extindere canalizare”  pe o lungime de 8 km. Lucrările au început deja, iar astăzi constructorul se află la faţa locului, muncind de zor la partea de canalizare care se vrea finalizată până în luna iunie. “Am promisiunea că până în iunie partea de canalizare se va termina în totalitate”, spune primarul. Cât priveşte reţeaua de apă potabilă, Soveja este prinsă într-un program la nivelul judeţului pentru cinci km de reţea pentru apă potabilă şi o staţie de tratare. Valoarea totală a acestei investiţii este de 2.2 milioane de euro.

Lucrări multe pe bani puţini

În 2015, cu fonduri europene, la Soveja administraţia locală a achiziţionat un buldoexcavator prin Grupul de Acţiune Locală (GAL), în valoare de 83.000 de euro. “Utilajul era strict necesar la nivelul comunei, mai ales că la Soveja ninge des. Trebuia să închiriem de la alte unităţi pentru a face faţă urgenţelor”, spune primarul Ciolan, care în acest fel a pus capăt dificultăţilor din anotimpul rece cauzate de ninsorile abundente. Multe alte lucrări de mai mică sau mai mare amploare au fost realizate la Soveja. Plecând de la executarea de punţi şi podeţe peste râul Dragomira şi râul Şuşiţa, electrificarea cimitirul din satul Dragosloveni, până la construcţia de scări pentru a uşura accesul spre biserica din Rucăreni. Şi pentru că vara, pe timp de secetă, comuna se confrunta cu dificultăţi în ceea ce priveştea apa potabilă, tot din fonduri de la bugetul local au fost achiziţionate pompe pentru remedierea acestei situaţii. “Pentru a avea apă suficientăîn comună pe perioada de secetă am cumpărat patru pompe pe care le-am băgat în Şuşiţa şi Dragomira pentru a suplimenta cantitatea de apă”, ne-a spus primarul. Multe lucrări s-au făcut nu neapărat cu bani foarte mulţi pentru că s-a apelat la munca cu salariaţii din comună şi a celor care beneficiază de prevederile Legii 416.

Apă potabilă la Sovejana

Şi pentru că Soveja se confruntă cu o situaţie atipică, anume aceea că pământul arabil al locuitorilor din comună se află la o distanţă de peste 70 de km de Soveja, primarul a încercat să ofere condiţii decente celor care merg să îşi lucreze terenurile. “Avem 500 ha de teren arabil la Sovejana, la circa 70 de km de Soveja. Primăvara şi toamna oamenii trebuie să meargă acolo să-l muncească şi rămân şi peste noapte. Am procurat o pompă cu ajutorul căreia am reuşit să asigurăm apa necesară oamenilor care rămân acolo pentru mai multe zile”, spune primarul.

"Nu ne face cinste situaţia staţiunii"

Administraţia locală încearcă să facă în continuare diligenţe pentru a reda Sovejei statutul de altădată. Printre proiectele de viitor ale administraţiei locale prioritare sunt acelea menite să repună Soveja pe harta turismului naţional. “Nu ne face cinste situaţia pentru că staţiunea stă în conservare de ani de zile”, spune primarul, referindu-se la starea de degradare a vilelor şi hotelurilor turistice în care altădată veneau turişti din toată ţara. (Maria BRATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.