Brand voice

VIDEO!!!Cum se deruleaza procesul de achizitie a datelor geofizice

Ziarul de Vrancea
8 sep 2015 1855 vizualizări
In aceasta perioada, o parte dintre locuitorii din judetele Vrancea si Bacau au fost sau urmeaza sa fie contactati pentru a incepe o colaborare de scurta durata cu firma Prospectiuni, singurul furnizor romanesc de servicii geologice si geofizice. Pentru a intelege mai bine activitatea, am solicitat reprezentantilor companiei detalii despre lucrarea pe care o vor derula, respectiv achizitia datelor geofizice.

Achizitia de date geofizice este prima dintre cele trei etape ale explorarii si una dintre cele mai utilizate metode pentru determinarea structurii geologice a subsolului. Metoda este similara ecografiilor, recomandate in unele cazuri de medic. Lucrarile sunt efectuate la suprafata pamantului, pe distante de mai multi kilometri. Astfel, se genereaza unde elastice in interiorul pamantului cu ajutorul echipamentelor de specialitate, acestea fiind “ascultate” cu ajutorul unor intrumente tehnice, denumite geofoni. In termeni simpli, undele elastice pot fi comparate cu inelele care se formeaza la suprafata atunci cand aruncati o piatra in apa. Geofonii pot fi comparati cu niste microfoane plasate din loc in loc, foarte sensibile la orice sunet. Aceste unde sunt inregistrate, iar rezultatul final reprezinta o “ecografie” a pamantului.

In primul rand, zona de lucru trebuie analizata pentru a determina daca este accesibila pentru angajatii si echipamentele companiei si a elimina orice potentiale riscuri asociate cu siguranta mediului sau cu zone de importanta istorica, arheologica sau naturala. Aceste informatii sunt folosite pentru a elabora un plan de actiune sigur si eficient, cu un impact minim asupra mediului.

A doua faza implica echipele de ingineri topografi care identifica locatia optima pentru amplasarea echipamentelor, asigurand astfel respectarea distantelor regulamentare de siguranta. In plus, o echipa de angajati responsabili cu informarea localnicilor realizeaza toate demersurile pentru a contacta utilizatorii terenurilor cuprinse in perimetrul proiectului.

A treia faza presupune derularea concreta a lucrarilor. In functie de tipul solului, se pot folosi una sau doua surse de generare a undelor elastice. Acestea sunt metode clasice, care nu au efecte asupra mediului sau a oamenilor, si sunt practicate in Romania de peste 65 de ani, dupa cum urmeaza:

Utilizarea vibratoarelor: Chiar daca aceste masini erau in trecut mai mari, compania noastra a investit in dotarea cu echipamente de dimensiuni mai mici; acestea sunt fiabile, inoffensive, iar activitatea lor este monitorizata permanent. O placa de la baza vibratorului este coborata incet pe pamant, transmitand vibratii in interior. Daca va aflati la aproximativ 10 de metri in apropiere, veti avea aceeasi senzatie ca atunci cand, stand pe trotuar, trece un camion mare pe langa dumneavoastra.

Puteti urmari in acest filmulet modul in care functioneaza vibratoarele: https://www.youtube.com/watch?v=Qg95M9OGIf0   

Saparea temporara a unor mici gauri: Mici tractoare agricole, dotate cu snecuri, vor realiza gauri temporare, cu diametrul de aproximativ 5-6,5 cm si de 3-15 metri adancime, in care se pune o cantitate foarte mica de explozibil. Nicio gaura nu se realizeaza mai aproape de 100 de metri fata de orice tip de cladire. Daca va aflati la 100 de metri de aceste mici explozii subterane, veti avea o senzatie similara cu momentul in care cineva tranteste o usa intr-o camera vecina.

Reprezentantii companiei asigura faptul ca, in timpul sau dupa finalizarea lucrarilor, localnicii isi pot desfasura activitatile agricole fara nicio problema si cu o productivitate la fel de mare ca inainte. In cazul unor potentiale daune agricole temporare, acestea sunt compensate ulterior, toate masurile si calculele fiind corecte si unitar aplicate utilizatorilor de teren. 

Daca aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la acest proiect, puteti apela numarul de telefon 0731 320 900 pentru a discuta cu unul din reprezentantii Prospectiuni din zona. De asemenea, ii puteti contacta si la adresa: ech16@prospectiuni.com.

 

 


Vrancea, 9 septembrie 2015

 


 

 

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.