Ultima oră

Patru milioane, preţul promovării unui examen la Bac

Gabriel Sava
14 ian 2012 4416 vizualizări
Doi dintre martorii audiaţi vineri în dosarul “Şpaga la Bac 2008” au recunoscut că au dat mită u promovarea unui examen era taxată cu 400 lei u o altă martoră a pretins că a dat 100 euro drept mulţumire medicului de familie, şi nu ca şpagă u este vorba de doctoriţa Gina Calistru

Unul dintre profesorii trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul denumit generic “Şpaga la Bac 2008” a recunoscut în sala de judecată vineri că a primit 1.000 lei pentru ca fiica sa să promoveze trei probe. Nicoleta Moise, profesor de limba romană la Colegiul “Valeriu D. Cotea” din Focşani, a fost indicată de Rodica Buleandră ca fiind profesoara care i-ar fi ajutat fiica să promoveze probele de limba romană scris şi oral precum şi pe cea de sport, din sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat din 2008 în schimbul sumei de 1.000 lei. “Am fost colegă de serviciu cu mama d-nei profesor Nicoleta Moise şi am luat legătura cu ea ca să îmi ajute fata pentru examenul de bacalaureat, la limba romană, pentru o notă mare. A spus că o să vorbească cu profesorii examinatori. În total i-am dat 1.000 lei, de două ori cîte 400 de lei iar ultima dată i-am dat tot 400 de lei, însă mi-a dat înapoi 200 lei pentru că a zis că cineva are o obligaţie la dînsa şi este suficient. Nu ştiu la cine au ajuns aceşti bani, la sport a zis că îi va da inspectoarei. Eu nu mai cunosc pe nimeni altcineva dintre profesori”, a precizat în faţa instanţei mama Oanei Liliana Buleandră, unul dintre denunţătorii din acest dosar. Procurorii au pus-o sub învinuire pe Nicoleta Moise pentru că ar fi solicitat şi primit suma totală de 1.200 lei de la Rodica Buleandră. În înregistrările telefonice, Nicoleta Moise i-ar fi comunicat Rodicăi Buleandră prin sms că a rezolvat cu examenul de limba romană. „Am rezolvat la romană. De la 7,10 cît era ea, a urcat la 8,05.”, este textul sms-ului trimis de profesor la data 29 iunie, la ora 18.26. Discuţiile telefonice şi cele directe dintre Rodica Buleandră şi fiica sa şi profesorul Nicoleta Moise au continuat şi pentru examenul de sport, pentru care s-ar fi plătit doar 200 lei. Tot Nicoleta Moise a fost cea care a făcut referiri şi la faptul că ar avea influenţă pe lîngă inspectoarea de sport, fără a preciza însă numele acesteia, sumele şi modalitatea în care urmau să fie distribuţi banii. Şi Oana Buleandră a confirmat că au existat două întîlniri în care a dat profesoarei cîte 400 lei.


100 de euro pentru doctoriţă

Primii doi martori audiaţi, Liliana Săcăleanu şi fiul său Bogdan Săcăleanu, au declarat că nu au intervenit pe lîngă nici un profesor pentru note mari ci doar au “dăruit” o bancnotă de 100 de euro medicului Gina Calistru, ca mulţumire pentru “serviciile medicale”. “Nu am rugat-o să intervină pe lîngă vreun profesor şi nici nu s-a oferit să facă acest lucru. După ce băiatul a promovat examenul la matematică, i-am făcut eu cadou 100 euro d-nei doctor drept mulţumire pentru serviciile medicale”, a spus în faţa judecătorului Liliana Săcăleanu. La finalul anchetei, medicul Gina Calistru şi Tatieana Stoian, cea care se presupune că ar fi transmis banii către profesorii examinatori, au fost scoase de sub urmărirea penală din lipsă de probe. Cu toate acestea, atît Bogdan Săcăleanu cît şi mama sa au declarat că adolescentul a făcut un semn distinctiv pe lucrarea de la matematică, sub forma unui pătrat în josul primei pagini. Procesul va continua pe 27 ianuarie cu noi audieri. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.