Local

Foto | S-a stins din viață artistul popular originar din Negrilești, Vrancea, Toma Avram

Daniel Muşat-Mureşanu
10 dec 2022 5696 vizualizări

În anul 1978, devenind elev al Liceului Pedagogic, secția Filologie-Istorie, am constatat cu bucurie că pe lângă binecunoscutul psiholog regretatul Hanibal Dumitrașcu, mai eram coleg de clasă cu un băiat. Acesta din urmă, pe nume Avram Toma venea din inima munților Vrancei, iubea mult literatura română, tradiția vrânceană, dar și animalele. Eram doar trei băieți în clasă, pe lângă 22 de fete și ne-am bucurat de învățămintele iubitului profesor de limba română Gheorghe Zaharia. Tomiță era un băiat sensibil și iubea foarte mult natura. Acest lucru l-a determinat ca în anul II de liceu să se transfere la Liceul cu profil Veterinar din Râmnicu-Sărat. Iubind foarte mult animalele a devenit tehnician veterinar și s-a întors în satul său natal, ajutând foarte mult gospodarii, care aveau în ogradă animăluțe bolnave.  Pe lângă meseria sa de veterinar, Avram Toma era un desăvârșit meșter popular. Din mâinile sale trudite se nășteau adevărate opere de artă din lemn, adunat din inima pădurii.

Sculpta dumnezeiește icoane, păpușare, cruci din lemn sau măști. Era cam ultimul din partizanii artei vrâncene, născută din lemn. Doar cu o daltă și un ciocan dădea suflet lucrărilor sale și reușea să ducă Țara Vrancei pe cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Este binecunoscut un târg internațional de artă populară deschis în Paris în urmă cu mulți ani, unde Avram Toma își etala lucrările, iar lângă el, maestrul Gheorghe Zamfir interpreta balade în stilul său dumnezeiesc. Francezii se opreau, priveau, admirau surprinși pe marii artiști și nu plecau din standul românesc până când nu își cumpărau câte un suvenir. Meșterul popular, Tomiță, a avut la un moment dat un atelier de sculptură cu sediul în casa sa și a încercat să îi învețe pe tinerii ucenici secretele meșteșugului vrâncean. Astăzi, într-o zi tristă, așa cum a fost și sufletul său în ultima perioadă, Toma Avram a părăsit această lume, lăsându-și negrileștenii mai săraci. Pentru că și bunul Dumnezeu iubește arta populară, Tomiță va fi mai aproape de El. Acum se va întâlni și cu prietenul Hanibal Dumitrașcu cu care a fost coleg de clasă în anul I de liceu. Erau născuți în aceeași zi de 9 ianuarie a anului 1964. Dumnezeu să-i ierte! Lumină veșnică, Tomiță! 

Regrete eterne din partea ultimului coleg de clasă din liceu, Daniel Mușat Mureșanu - Focșani.

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.