Ultima oră

VIDEO!!! O broască ţestoasă prevede cutremurele în Vrancea

Aurelian Ivan
7 oct 2013 6691 vizualizări
Oricat de absurd ar părea, broasca ţestoasă este monitorizată la Observatorul Seismologic din Vrancioaia.In acest an, şase mişcări tectonice au atins sau depăşit 4 grade pe scara Richter

Ultimul cutremur a reaprins teama pentru seismul catastrofal care a tot fost previzionat de un „cutremurolog” sau altul. Pentru oamenii care locuiesc pe pămantul de unde izvorăsc cutremurele, şi se simt pană în cele mai îndepărtate colţuri ale Europei, seismele sunt un lucru la ordinea zilei. Reacţia lor este, de fiecare dată, aceeaşi: „Ce-o vrea Dumnezeu”! Asta este replica localnicilor din comuna Vrancioaia, inima cutremurelor din Vrancea. Oamenii din Vrancioaia, în majoritate bătrâni, sunt liniştiţi şi privesc cu seninătate mişcările pământului. Se roagă la Dumnezeu şi îşi văd de viaţa lor de zi cu zi. O incursiune în acestă comună liniştită ar părea confuză pentru un orăşean care stă cu ochii lipiţi de televizor  şi află cu teamă ce ravagii poate face un cutremur. Nu i-ar veni să creadă cată linişte este în această comunitate şi cat de indiferenţi sunt faţă de trepidaţiile pămantului. „Nu ne sperie, nădejdea este la Dumnezeu, el ştie ce se va întampla”, spune o bătrană din Vrancioaia. Uliţa principală din comună duce către o biserică, sunetul de toacă şi clopot străbat varfurile munţilor, iar oamenii încep rand pe rand să se apropie de lăcaşul de cult şi îi trec pragul. Un bătran ne spune că a simţit recentul cutremur, dar a stat liniştit în pat. „Am simţit zgalţaiala. Nu m-am speriat, am stat liniştit cu femeia, nu ne-am sculat din pat şi s-a terminat”, a spus acesta.

Broasca ţestoasă care simte cutremurile

Dacă pană nu demult caracatiţa Paul semăna groază în casele de pariuri, cand prevestea un succes sau un eşec al unei echipe de fotbal, Vrancea are o broască ţestoasă care „simte” cutremurele. Broasca ţestoasă este sub monitorizarea Observatorului Seismologic din Vrancioaia de aproape un an. Cei care au grijă de ea, nu s-au gandit însă să îi dea un nume. Broasca a reuşit să capteze atenţia seismologilor. ”Avem o broască ţestoasă pe care o ţinem sub observaţie. Am remarcat că două zile înainte de cutremur a refuzat mancarea. Nu ştim acum dacă are legătură cu recentul cutremur, dar vom vedea în următoarea perioadă”, a spus Ştefan Tătaru, coordonatorul Observatorului Seismologic din Vrancioaia. Pe langă broasca ţestoasă sunt şi caţiva papagali şi peşti care sunt monitorizaţi pentru sensibilitatea pe care au la cutremure. În acest an, Observatorul din Vrîncioaia a înregistrat câteva zeci de seisme produse în zona Vrancea, la mare adâncime. Doar şase mişcări tectonice au atins sau depăşit 4 grade pe scara Richter până la cutremurul de duminică dimineaţa, care a avut magnitudinea de 5,5 grade. Cutremurul s-a resimţit în toată Moldova, în Muntenia, inclusiv în Bucureşti. A fost cel mai mare seism din ultimii 4 ani. Mişcarea pământului s-a produs la o adâncime de 134 de km şi nu a provocat daune sau victime. (Aurelian IVAN)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video despre acest subiect


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
stroe vasilica, acum 3844 zile, 22 ore, 34 minute, 23 secunde
TOT O BROASCA TESTOASA..ALTA DECAT AIA CU CUTREMURELE!!!,l-a omorat ,in cadere,din ciocul unui vultur,pe ESCHIL,parintele tragediei....grecesti!!!!
Cosmin de la Paunesti , acum 3846 zile, 14 ore, 48 minute, 51 secunde
Probabil ala de duminica a fost o cauza indirecta a cea ce se intampla in judetul vecin.Care este luat cu asalt de sondori ce au folosit pretextul inundatilor pentru a dinamiza activitatea de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.