Ultima oră

Malmö, capitala Eurovision 2013 II - Culisele Eurovisionului, în direct din Suedia pentru cititorii ZdV

Ziarul de Vrancea
12 mai 2013 3985 vizualizări
La Malmö, în Suedia, s-a întins covorul roşu în faţa artiştilor u delegaţia României, în frunte cu Cezar Ouatu, a ajuns la Malmö de miercurea trecută şi va fi prezentată lumii maine, chiar înainte de prima semifinală u vă oferim şi astăzi informaţii inedite din culisele renumitului festival

Trebuie spus din capul locului: toată lumea pune osul la treabă! De la copiii de grădiniţă, participanţi la un concurs de desene având ca temă Eurovisionul şi ca premiu bilete la repetiţii, până la biserică, care pregăteşte o mesă (compoziţie polifonică religioasă) a şlagărelor! Concursul propriu-zis are loc pe Malmö Arena (capacitate: 13.000 de locuri), iar în centrul oraşului sunt organizate, timp de 12 zile, activităţi dedicate evenimentului. Pe 6 mai s-a deschis Euro club (pentru delegaţi şi jurnalişti) - la Slagthuset, şi Euro Fan Café – în Folkets Park (Parcul poporului). Inaugurarea festivalului a avut loc pe 7 mai la Euro Fan Café, dată la care a început şi seria de talk-show-uri în care sunt prezentaţi concurenţii (9 în total). Tot la Euro Fan Café se organizează karaoke, dragshow-uri şi transmisii de la repetiţii.

În clubul de noapte Wonk susţin concerte diverşi artişti, printre care şi Loreen, câştigătoarea de anul trecut şi Carola, cea de acum 30 de ani. Tot în Folkets Park vor fi transmise pe ecrane gigantice semifinalele şi finalele competiţiei de pe Arenă şi vor fi organizate, în buna tradiţie suedeză, activităţi pentru toate vârstele (concursuri, spectacole, animaţii…). Pe 12 mai, la Malmö Opera, s-a întins covorul roşu în faţa artiştilor. În Piata Gustav Adolf s-a deschis Eurovision Village (Satul Eurovision) într-un cort uriaş (capacitate 2.500 de persoane) unde zilnic, pană pe 18 mai, au loc reprezentaţii, talk-showuri, transmisiuni în direct ale SVT (Televiziunea naţională suedeză) şi în care se pot urmări în direct serile competiţiei. Restaurantele din Lilla Torg (Piaţa mică) şi-au prelungit programul graţie festivalului.

Fluturele festivalului

Fluturele, simbolul acestei ediţii Eurovision, se regăseşte sub toate mărimile şi pe toate suporturile, iar cei care vor vizita Eurovision Village vor putea pleca de acolo cu… un fluture pictat pe faţă. Clone Loreen, fluturi, coruri şi dansatori vor împânzi, deci, centrul oraşului, canalele şi pieţele cele mai importante. Banii contribuabililor (25,8 milioane de coroane suedeze, adică peste 3 milioane de euro) sunt cheltuiţi judicios şi echitabil, pentru organizarea unei petreceri populare, asigură organizatorii suedezi. Oraşul e relativ mic, aşa că participanţii se pot deplasa uşor dintr-un colţ în altul. De altfel, autobuzele cu sigla festivalului circulă prin oraş de la începutul lunii. Asta e concluzia fericită pe care au tras-o şefii delegaţiilor din ţările participante, care au făcut o vizită de recunoaştere în martie. Alţi bani (mai mulţi) ar fi costat şi mai multă bătaie de cap ar fi cauzat organizarea festivalului într-un oraş mai mare.

Elevii de la şcoala de bucătari se ocupă de masă

Scena festivalului a fost construită în 12 zile. Şi aici ambiţiile au fost mari, de a crea ceva nemaivăzut. Cifrele vorbesc de la sine: 85 de camioane cu echipament, ecran de proiecţie de 52 de metri lungime şi 8 metri înălţime, 1200 de lămpi pe tavan, 250 de persoane lucrând zi şi, uneori, noapte. Toate acestea pentru a bate recordul de rapiditate în a construi scena festivalului şi a pentru a economisi bani, desigur. Cât timp va fi necesar pentru demontarea ei? Doar 38 de ore! Revenind la implicarea localnicilor, trebuie spus că meniul din seara inaugurării festive, pentru 1.200 de persoane, este asigurat de elevii de la şcoala de bucătari din Malmö împreună cu bucătarii de la Operă. Acesta va cuprinde carne de ren, peşte, dar si mâncare vegetariană, foarte la modă în Suedia.

20 de elevi de liceu au fost cobaii Televiziunii suedeze care şi-au pregătit regia transmisiilor (lumini, sunet, etc.) în funcţie de interpretarea lor. Evenimentul se bucură, bineînţeles, de suport naţional, începând cu artişti din multe domenii până la forţe ale poliţiei din întreaga ţară care veghează la buna desfăşurare a evenimentului. Malmö nu are reputaţie de oraş tocmai liniştit, iar autorităţile speră ca, graţie Eurovisionului, imaginea acestuia să se îmbunătăţească. Se aşteaptă în jur de 100.000 de vizitatori care ar putea genera venituri cuprinse între 150 si 200 de milioane de coroane suedeze. Cifrele s-ar putea tripla în ceea ce priveşte transmisiunile tv. Rămâne de văzut dacă distracţia va face toţi banii!


Aida Baumler – corespondent special al Ziarului de Vrancea la Malmö, capitala Eurovision 2013

Cezar, ridicat de Angela

Delegaţia României, care a ajuns la Malmö încă de miercurea trecută, va fi prezentată pe 14 mai, începând cu ora locală 18 (19 în România), chiar înainte de prima semifinală. Cezar Oautu, reprezentantul Romaniei, va interpreta piesa “It is my life”. Melodia este o combinaţie între muzica uşoară şi operă, ceea ce îi dă o notă distinctă în peisajul muzical romanesc, sufocat de piese al căror lexic însumat nu depăşeşte 100 de cuvinte cu tot cu interjecţii! În varstă de 33 de ani, Cezar Ouatu este considerat unul dintre cei mai talentaţi contratenori ai generaţiei sale. Notorietatea interpretului roman a crescut după ce presa tabloidă a susţinut că are o relaţie secretă de peste un an de zile cu celebra soprană Angela Gheorghiu, originară din Adjud. Graţie concursului, Cezar este prezentat în Wikipedia şi în limba suedeză.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Lola, acum 3994 zile, 2 ore, 11 minute, 4 secunde
inceput*
Lola, acum 3994 zile, 2 ore, 13 minute, 41 secunde
Chiar asa???Notorietatea lui a crescut in cateva zile???Mai sa fie!!!Cei interesati de fenomenul Cezar stiu ca notorietatea lui a incepul cu mult timp in urma...:)))
Aida Baumler, acum 3993 zile, 22 ore, 5 minute, 56 secunde
Lola: Asa e! Numai ca cei interesati erau extrem de putini înaintea preselectiei nationale...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.