Ultima oră

Patriarhul Daniel a învins! PS Ciprian este arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei

Ziarul de Vrancea
28 feb 2013 22178 vizualizări
Votul Sinodului de ieri este şi o victorie a Patriarhului Daniel în faţa derapajelor unor ierarhi din BOR.Protopopii din Vrancea, la presiunea camarilei de la Buzău, au fost de partea episcopului Ambrozie de la Giurgiu.Aşteptările preoţilor cu suflet curat sunt pe măsura gravităţii problemelor cu care se confruntă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. PS Ciprian ar putea grăbi înfiinţarea Episcopiei de Vrancea şi schimba imaginea unei Arhiepiscopii corupte, în care totul se învârte în jurul banilor

Cei care se mai îndoiau de autoritatea Patriarhului Daniel au primit ieri o lecţie pe măsură. 41 voturi PS Ciprian şi 6 voturi PS Ambrozie este scorul care nu lasă loc de dubii şi consolidează poziţia Patriarhului în faţa unor ierarhi care, prin activităţile din Eparhiile lor au compromis credibilitatea Bisericii. „Dintre cei doi candidaţi desemnaţi de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Sfântul Sinod a ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei cu 41 de voturi din 47 voturi valabil exprimate”, a anunţat ieri Patriarhia Romană.

În acest context, votul de ieri este înainte de toate o victorie a Patriarhului Daniel şi o punere la punct a comportamentului unor ierarhi parveniţi despre care mass-media au scris destul în ultimii ani. În acelaşi timp este şi un atu pentru noul ales care va veni la Buzău din postura unor alegeri câştigate printr-un vot categoric. În mod paradoxal, pe toată perioada de doliu în memoria defunctului Epifanie Norocel, camarila de la Arhiepiscopie a făcut o campanie furibundă printre membrii clerici şi laici ai Adunării Arhiepiscopiei, pentru ca aceştia să-l susţină pe episcopul Ambrozie. Aceasta în ciuda faptului că Patriarhul le-a cerut respectarea doliului. De aceea, alegerea PS Ciprian a fost ştirea care ieri a bulversat echipa care conduce afacerile Arhiepiscopiei de mai bine de 3 decenii şi din 10 martie 2013, în locul mult doritului Ambrozie, îl va primi ca arhiepiscop pe modestul Ciprian Spiridon.


Unii slujitori din Vrancea au fost de partea lui Ambrozie

Aşa cum au comentat cititorii noştri la materialele publicate în jurnalul nostru în legătură cu alegerea arhiepiscopului Buzăului, bună parte din preoţii din Vrancea, în frunte cu protoiereii, la presiunea camarilei de la Arhiepiscopie, au fost de partea controversatului episcop Ambrozie al Giurgiului. Analizând felul în care se comportă conducătoriii Bisericii locale, poziţia lor nu a fost o surpriză, obedienţa acestora faţă de camarila de la Buzău este de notorietate. Este interesant de urmărit poziţia conducătorilor Bisericii locale după instalarea Arhiepiscopului şi modul în care vor merge în penitenţă la Buzău după 10 Martie pentru a li se prelungi dregătoriile. Este posibil că aceştia să se fi simţit mai bine în compania unor ierarhi din categoria episcopului Giurgiului, decât în compania unui episcop mai tanăr, modest şi educat, iar acest lucru explică şi neîncrederea credincioşilor în slujitorii Bisericii şi succesul sectelor şi stiliştilor în Vrancea după 1989. În loc să se ocupe de misionarism şi problemele sociale, misiţii Arhiepiscopiei s-au ocupat de afacerile acesteia şi de prosperitatea celor care o conduc.

Veste bună pentru cei care doresc Episcopie la Focşani

De mai bine de jumătate de deceniu mai mulţi preoţi din Focşani, cu susţinerea unor politicieni de vârf, au bătut drumul la Buzău şi Bucureşti pentru a obţine de la Sfântul Sinod înfiinţarea unei Episcopii. Noul arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei s-a remarcat la Bucureşti printr-o bogată activitate socială, fiind adeptul unei teologii sociale care a cam lipsit din Arhiepiscopie, dar şi partizanul modelului eclesiologic grec unde în toate marile oraşe există câte un episcop pentru o mai bună activitate misionară. Vestea bună pentru iubitorii de dregătorii episcopale din Focşani ar fi aceea că această Episcopie s-ar putea înfiinţa mult mai repede decât ne-am imagina. Vestea rea este că înfiinţarea unei Episcopii la Focşani nu va duce şi la crearea unei camarile locale din rândul slujitorilor Bisericii iubitori de funcţii şi sinecuri. Cel puţin aşa nădăjduim. În ce priveşte PS Ambrozie, candidatul perdant, acesta credea că Sinodul poate fi influenţat, aşa cum o făcuse cu unii din membrii Adunării Eparhiale. Sigur de strategia sa, spun sursele noastre, Ambrozie îşi şi comandase mai multe rânduri de veşminte la un cunoscut atelier de veşminte preoţeşti, insistând ca acestea să fie gata înainte de 10 martie. Numai că, Cel de Sus a hotărât altceva. De sfântul Ciprian, aşa cum am scris în jurnalul nostru acum câteva săptămâni, în catedrala de la Buzău va fi înscăunat IPS Ciprian Spiridon, iar PS Ambrozie va purta noile veşminte tot la Giurgiu.

10 martie, moment de cotitură în viaţa Arhiepiscopiei

Nu ar fi exclus ca IPS Ciprian să fie înscăunat în legendara catedrală episcopală construită de Matei Basarab, pictată de odobeşteanul Nicolae Teodorescu, cu sprijinul nepotului său Gheorghe Tattarescu din Focşani şi nu în mastodontul ridicat într-o intersecţie doar ca să servească unui ierarh ca loc de veci. Să vă ajute Dumnezeu să aduceţi linişte în Eparhie, preoţii să nu mai fie mutaţi dintr-o parohie în alta, călugăriţele să nu mai fie ridicate cu forţa în toiul nopţii ca în anii 50 şi duse la alte mănăstiri, duhovnicii Macarie şi Calinic să revină din exil la metaniile lor, credincioşii să intre cu sfială în biserici, să alegeţi grâul de neghină şi să-i pedepsiţi pe cei netrebnici, preoţilor să le daţi timpul să se ocupe şi de sufletele oamenilor, iar protopopii să nu mai urmărească preoţii prin parohii, aşa cum făceau activiştii comunişti! Să ne trăiţi întru mulţi ani IPS Ciprian şi să nu dezamăgiţi pe cei care s-au rugat în aceste 40 de zile ca Dumnezeu să-şi întoarcă faţa către Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei! (Valentin MUSCĂ)

 

Cine este noul Arhiepiscop

PS Ciprian Câmpineanul s-a născut la Suhuleţ, Iaşi, în 19 aprilie 1965. În anul 1987 a absolvit Seminarul Teologic din Buzău, apoi în 1992 devine licenţiat al Facultăţii de  Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Studiile doctorale în teologie le urmează la Universitatea Aristotelică, Tesalonic, Grecia, obţinând titlul de doctor în anul 1997. Între anii 1998 -1999 urmează la Bari, Italia, Studii de bizantinologie şi ecumenism. În 1992, a intrat în monahism la Mănăstirea Crasna. În 2000 a fost hirotonit ieromonah, iar în iulie 2002, a fost ales Episcop-vicar patriarhal (hirotonit arhiereu la 22 septembrie 2002). PS Ciprian Câmpineanul este Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 2009.
 

„Hristos este adevăratul Episcop al unei eparhii“
 

Preasfinţitul Ciprian Spiridon, noul Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, a declarat pentru TRINITAS TV: „Îmi vin în minte cuvintele Sfântului Grigorie de Nyssa care spune că viaţa noastră se constituie dintr-un şir de începuturi. Trecem dintr-un început prin alt început care nu au niciodată un sfârşit. De aceea, sunt conştient că mă aflu la capătul unei etape din viaţa mea, aceea a slujirii arhiereşti ca Episcop-vicar patriarhal, şi în faţa unui nou început care presupune foarte multe provocări, probleme şi tot felul de responsabilităţi, dar pe care cu siguranţă le vom birui pentru că am nădejdea şi certitudinea totodată că Hristos este Cel Care ne întăreşte, El este adevăratul Episcop al unei eparhii. Noi doar Îl simbolizăm în chip văzut şi sunt convins că mă va întări să mă achit de responsabilităţile pe care le presupune slujirea de Arhipăstor. Aceasta va fi foarte complexă într-o eparhie istorică veche de mai bine de 500 de ani, un adevărat izvor de credinţă, de cultură şi de demnitate naţională, acolo unde au lucrat vrednici ierarhi ai Bisericii noastre din care am aminti pe Luca din Cipru, pe Dionisie Romano, Chesarie Căpăţână, ctitorul Seminarului Teologic din Buzău, înaintaşi care mă vor şi inspira şi mă vor ajuta cu rugăciunile lor ca să fiu şi eu un vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos din această eparhie de Dumnezeu păzită a Buzăului şi Vrancei“.


Ciprian Câmpineanul este noul Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei

Noul Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei a fost ales astăzi, 28 februarie 2013, în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în şedinţă de lucru la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Părintelui Patriarh Daniel. Noul ierarh titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a fost ales cu 41 de voturi Episcopul-vicar Patriarhal, PS Ciprian Campineanul.

 “Dintre cei doi candidaţi desemnaţi de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Sfântul Sinod a ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei cu 41 de voturi din 47 voturi valabil exprimate. Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Înălţarea Domnului, din municipiul Buzău în ziua de duminică, 10 martie 2013, după Sfânta Liturghie.”, a anunţat Biroul de Presă al Patriarhiei Romane.  Practic, părintele Ciprian Campineanul a primit un vot zdrobitor din partea episcopilor eparhioţi, ceea ce arată că a fost dorit în această funcţie. Mai mult, acesta nu şi-a făcut propagandă electorala, fiind o prezenţă discretă la ultimele evenimente din arhiepiscopie. Scaunul arhiepiscopal de la Buzău a rămas vacacant după decesul Înaltpreasfinţitului Părinte Epifanie, în 7 ianuarie 2013.

Educat dupa 1990

Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul s-a născut în jud. Iaşi la Suhuleţ, în data de 19 aprilie 1965. În anul 1987 a absolvit Seminarul Teologic din Buzău, apoi în 1992 devine licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Studiile doctorale în teologie le urmează la Universitatea Aristotelică, Tesalonic, Grecia, obţinând titlul de doctor în anul 1997. Între anii 1998 -1999 urmează la Bari, Italia, Studii de bizantinologie şi ecumenism.  În 1992, a intrat în monahism la Mănăstirea Crasna, judeţul Prahova. În 2000 a fost hirotonit ieromonah, iar în iulie 2002, a fost ales Episcop-vicar patriarhal (hirotonit arhiereu la 22 septembrie 2002), coordonând: Cancelaria Sfântului Sinod şi sectoarele Relaţii Bisericeşti şi Interreligioase, Comunităţi Externe şi Social- Filantropic. Din anul 2009, este Secretarul Sfântului Sinod al B.O.R. Este preşedintele Comisiei Patristice a Patriarhiei Române, membru în Comisia Mixtă de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică şi membru în Conferinţa Panortodoxă Presinodală). Vom reveni cu amănunte din culisele alegerii noului arhiepiscop.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 29

Adaugă comentariu
costy, acum 4055 zile, 3 ore, 31 minute, 10 secunde
Rugam pe Milostivul Dumnezeu sa va pazeasca in pace in liniste si sa aveti zile indelungate sa puteti lucra asa cum v-a harazit Dumnezeu spre a aduce cuvantul cel bun spre lauda Lui Dumnezeu Amin
Caracuda, acum 4066 zile, 17 ore, 59 minute, 51 secunde
Cunoastem trucul si persoana "criticul". Dom'le Culita Ion Usurelu, nu mai dati citate din alte limbi, in special din latina, ca va dati singur de gol. Mai bine dati-va numele aici si citeste integral
Radu, acum 4066 zile, 23 ore, 57 minute, 6 secunde
Cum il cheama ma pe asta Ciprian CAMATARU?!!!
, acum 3930 zile, 4 ore, 12 minute, 12 secunde
***** vezi cum vb
taunul77, acum 4066 zile, 6 ore, 4 minute, 34 secunde
Bai baiatule cred ca te-ai uitat prea mult la emisiunile Simonei Gherghe si ale lui Capatos. A propos mata a fost centurista inainte sa te fete pe tine?
danb, acum 4067 zile, 1 minut, 38 secunde
@ George. Eu zic ca ar trebui sa te bucuri ca Musca si Ziarul de Vrancea au gasit un prelat demn de respect. Pana acum eu consideram toti popii niste escroci, niste betivi, niste lacomi si niste citeste integral
vali, acum 4066 zile, 18 ore, 25 minute, 38 secunde
@danb...,esti un nesimtit....,sa-ti ajute Bunul Dumnezeu in masura cuvintelor tale!
vali, acum 4067 zile, 3 minute, 2 secunde
Scuze domnule editorialist de la "Ziarul de Vrancea" mai degraba m-ar fi interesat cine vine ca Papa la Vatican in locul lui Benedict al XVI-lea decat cine va fi viitorul patron al eparhiei citeste integral
batranul cosmy de la paunesti cuvanteaza, acum 4067 zile, 2 ore, 40 minute, 50 secunde
Sa speram ca si de acum incolo etica contemporaneitatii va fi calibrata de invataturiile bisericesti din manastiri si biserici.Asta dupa ce avem iinformatia ca unele manastiri au ajuns adevarate citeste integral
gicacontra, acum 4067 zile, 4 ore, 18 minute, 16 secunde
Situatie asemanatoare ca in CSM. Lupta pt ciolan si putere. Putem sa ne dam singuri seama pe ce treapta a evolutie umane ne aflam ca societate.
criticul, acum 4067 zile, 5 ore, 22 minute, 15 secunde
Se pare ca dl. Musca si-a cam inghitit vorbele si lasa pe altii sa scrie articole.Nu vreau sa fiu prezicator dar parca il vedem ducandu-se la Buzau si cerand sa fie preotit..Asa ca e in silentio citeste integral
add, acum 4067 zile, 5 ore, 41 minute, 46 secunde
DISPUTE FARA ROST. CUM CREDETI CA PRIVESTE DUMNEZEU ACESTEA? EU ZIC ASA: DACA NU AI O PRIVIRE DE ANSAMBLU NU JUDECA. NUMAI ZVONURI SI IAR ZVONURI SI INVENTII CARE ALIMENTEAZA URA CATRE BISERICA SI citeste integral
R.A, acum 4067 zile, 6 ore, 21 minute, 17 secunde
Mai popilor,voi ar fi trebuit sa fiti acordul fin dintre sufletul credinciosului si Divinitate dar ati ajuns niste mafioti impartiti in clanuri care lupta pentru bani,putere si marire,uitand scopul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.