Home | Actualitatea | In memoriam Mihai Vasiliu: Cofetarul care a îndulcit viaţa focşănenilor timp de şase decenii

In memoriam Mihai Vasiliu: Cofetarul care a îndulcit viaţa focşănenilor timp de şase decenii

Publicat de 16503 vizualizari 13 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Cofetarul Vasiliu făcea nişte prăjituri după care tanjesc şi azi mulţi focşăneni Cofetarul Vasiliu făcea nişte prăjituri după care tanjesc şi azi mulţi focşăneni

Vă prezentăm azi povestea unuia dintre personajele cele mai îndrăgite ale Focşaniului secolului trecut. Mihai Vasiliu a fost unul dintre cei mai populari cofetari ai oraşului după prăjiturile căruia se topeau toţi focşănenii. Fata cofetarului Marilena Gheorghiu împreună cu Andreea, nepoata lui, ne-au spus cum a Mihai a fugit din Ramnicu Sărat pentru a se face cofetar la Focşani, unde a deschis o cofetărie în 1922, pe Strada Mare nr. 116. Plaisir, Alcazar, Cremsnit, Geamantan, Doboş,Éclair, bombonele fondante sunt cateva dintre cele mai bune prăjiture făcute de cofetarul Mihai Vasiliu

Focşăneanul Mihai Vasiliu este una dintre figurile emblematice ale oraşului nostru pe care Ziarul de Vrancea vă propune să o cunoaşteţi sau după caz să vi-o reamintiţi. Vasiliu face parte din acei vechi negustori care îşi aşteptau muşteriii în pragul uşii, cand fiecare negustor avea o prăvălie pe Strada Mare a Unirii, o afacere proprie sau moştenită de la părinţi şi bunici. Unele magazine vindeau coloniale şi delicatese, altele galanterie, unele comercializau rochii de mireasă. Erau şi nenumărate ateliere fotografice pe Strada Mare, cofetării şi cate şi mai cate. Mihai Vasiliu a ales să devină cofetar şi asta a făcut pană la finele vieţii. Marilena Gheorghiu, una din cele două fete ale cofetarului, şi Andreea Gheorghiu, fata Marilenei, pline de emoţie ne-au povestit despre tatăl, respectiv bunicul lor.

A lăsat clopotele bisericeşti pentru prăjituri

FOTO: Cutie de dulciuri din cofetăria lui Vasiliu

În vara lui 1897, mai precis pe 9 iulie se năştea într-o casă de pe actuala stradă Mărăşeşti unul dintre cei mai populari cofetarii ai Focşaniului secolului XX. Mihai a fost cel de-al treilea din şapte copii ai familiei Nică şi Rucsanda Vasiliu. Surorile lui Mihai s-au căsătorit cu focşăneni care mai de care mai cunoscuţi şi mai respectabili. De exemplu, Adela Vasiliu s-a măritat cu Traian Soare, caretaş de meserie, tatăl vitrinierului Petrică Soare.

Aneta şi-a unit destinul cu Petre Jarniţă, proprietarul magzinului “La Barza”, în vreme ce Florica s-a căsătorit şi ea cu Nicolae Ghioc, proprietar al magazinului “La Papagal”. “Tata a făcut şcoala primară în Focşani, dar din păcate nu ştim exact la care dintre ele. La varsta de 15 ani a fost trimis de părinţi să înveţe o meserie la familia Chiriac Bărbieru, aceasta avand la Ramnicu Sărăt o turnătorie de clopote bisericeşti. Nu i-a plăcut meseria şi după o scurtă vreme a fugit de acolo”, ne-a spus emoţionată Marilena Gheorghiu. S-a întors acasă cu teamă căci Steliana Popa, bunica sa pe linie maternă era o femeie autoritară, iar copiii familiei Vasiliu erau crescuţi de ea şi de Rucsanda.

Eufrosina Vasiliu, fiică de cofetari vechi

FOTO: Eufrosina în pragul cofetăriei soţului

Reîntors în Focşani, Mihai Vasiliu trebuia să îşi caute totuşi ceva de muncă aşa că destinul i la scos în cale pe Neculai Vasiliu (coincidenţă de nume n.r.), cofetar de meserie. Între 1912 şi 1918 este ucenic şi ulterior lucrător cofetar. În 1922, ajutat de surorile lui, Mihai Vasiliu reuşeşte să deschidă o cofetărie pe Strada Mare nr. 116 unde începe să lucreze şapte zile pe săptămană, din zori şi pană spre miezul nopţii.

“Corectitudinea şi munca au făcut ca afacerea să devină una de succes, reuşind cu banii caştigaţi să îşi ajute familia. Cofetaria începuse să fie frecventată de personalităţi ale oraşului şi ulterior de mari artişti care veneau cu diverse spectacole la Teatrul Municipal. În 1933 se căsătoreşte cu Eufrosina Borănescu, care provenea tot dintr-o familie de cofetari cu renume din Piteşti şi Craiova. Cofetaria Borănescu era asemuită cu faimoasele cofetării ale vremii, Nestor şi Capşa din Bucureşti”, ne-a mai povestit Marilena Gheorghiu.

În anii 1936-1937 Mihai Vasiliu împeună cu cumnaţii săi, Petre Jarniţă şi Nicolae Ghioc au cumpărat împreună o casă de vacanţă la Băile Vizantea unde mergeau vara împreună cu familia. “În anii 1940 îngheţata se făcea prin centrifrugare într-o instalaţie acţionată cu motor electric – o raritate după cate am înţeles. În cofetărie au lucrat mulţi ani şi soţii Botărel, el în laborator şi ea la vanzare”, a mai spus fata cofetarului.

Comuniştii i-au demolat cofetăriile

FOTO: Mihai Vasiliu şi cofetăria sa de pe Strada Mare (cea cu copertine)

Venirea comuniştilor la conducerea Romaniei avea să aducă numai neplăceri lui Vasiliu, ca multor romani de altfel. În toamna lui 1949 este naţionalizată cofetăria şi într-o primă fază rămane fără mobilier şi ustensile. Cateva luni mai tarziu este nevoit să îşi deschidă o altă cofetărie pe strada unde se mutase încă de la cutremur. Vasiliu lucra singur în laborator şi doar ocazional era ajutat de fratele său Gică. Soţia sa Eufrosina era cea care se ocupa de vanzare.

Greutăţile sunt tot mai mari de-a lungul anilor şi un deceniu mai tarziu, în 1959 hectarele de vie pe care le achiziţionase înaintea venirii comuniştilor aveau să intre sub administrarea mafiei comuniste. “În 1974 încep demolările în zona, aşa că se mută pe strada Peneş Curcanul, casa cumpărată din dota bunicii în 1934, unde deschide din nou prăvălia care funcţionează pană în anul 1984. În ultimii ani cofetăria era deschisă doar sambătă şi duminică, coada fiind în schimb pană în stradă. În 1984 este demolata şi această casă. A muncit o viaţă întreagă fără zile libere, fără concediu şi a rezistat să vadă că tot ce a agonisit a fost luat de comunişti”, a conchis Marilena Gheorghiu.

Plaisir, prăjitura după care se topeau focşănenii

Avea obiceiul ca de ziua celor dragi să facă un tort personalizat. Plaisir, Alcazar, Cremsnit, Geamantan, Doboş, Bezele umplute cu cremă de ciocolată, Éclair, bombonele fondante sunt cateva dintre cele mai bune prăjiture făcute de Mihai Vasiliu. “Bunica îmi povestea că de Paşti bunicul făcea ouă de ciocolată pe care le lega cu fundă roşie- formele încă mai există. Bunicul era vestit pentru îngheţata care eră facută doar din fructe, apă şi zahăr. Îmi aduc aminte că eram copil şi ne făcea şerbet de caramel, parcă şi acum văd borcanele pline… A existat un reţetar care era prezentat oraganelor de cotrol şi pe care în timpul demolărilor l-a pierdut. Reţele nu mai există, dar împreună cu mama suntem în perioada de recostituire. Şi-a iubit foarte mult meseria şi probabil că din acest motiv a şi fost foarte apreciat de focşăneni”, ne-a spus şi Andreea Gheorghiu, nepoata lui Mihai Vasiliu.

În ultimele zile din viaţă cofetarul era curios dacă a meritat toată osteneala. De acolo de unde este acum Vasiliu ştie că a meritat şi asta pentru la aproape trei decenii de la dispariţia sa cei care l-au cunoscut nu l-au uitat. Pe 2 martie 1985 închidea ochii unul dintre cei mai iubiţi focşăneni ai secolului trecut. (Sorin TUDOSE)

O poză cat o mie de amintiri

FOTO: Fotografie din 1932 cu Mihai şi Eufrosina. Publicată de site-ul focşaniulvechi.ro, imaginea a generat un val de emoţie în randul celor care l-au cunoscut pe cofetar şi i-au degustat prăjiturile

Proiectul www.focsaniulvechi.ro a starnit emoţii puternice prin publicarea unei fotografii cu Mihai Vasiliu împreună cu soţia Eufrosina, focşănenii aducandu-şi aminte de prăjiturile cofetarului.
“Ce comoară de fotografie! I-am cunoscut pe aceşti oameni. În anii 70 aveau o casa undeva, în zona pieţei, şi de acolo cumpăram prăjiturile al caror gust şi rafinament nu l-am mai întalnit niciodată de atunci. Duminică dimineaţa, în special, coada se întindea mult dincolo de poarta casei, aşa că mă mulţumeam cu sortimentele rămase. Ce amintiri, cu adevărat dulci, la propriu şi la figurat!”, scrie Dana pe focsaniulvechi.ro la poza amintită.

“Făcea şi o îngheţată foarte gustoasă, un deliciu. Eram copil şi mă duceam pe Str. Eroilor şi mancam îngheţata pe buturugi în loc de scaune şi mese, în curte. Nicăieri nu am mai mancat îngheţată ca la Vasiliu. Şi am străbătut Europa, în tot Occidentul nu am mai întalnit aşa un gust, chiar şi prăjituri. Erau niste rulouri cu cremă de alune, nemaipomenite. Unde eşti copilărie?, scrie şi Gheorghe.

“Asta este întradevăr o fotografie preţioasă… Îmi aduc aminte despre domnul Vasiliu, stătea langă piaţă, la casă, avea nişte prăjituri nemaipomenite… Nu am mai întalnit acest gust! Dna. Gheorghiu, nu mai puteţi face aşa ceva? Măcar reţetele le mai aveţi? Sunt o comoară naţională să ştiţi, puteti să le înregistraţi la OSIM. Made in Romania! E ceva autentic romanesc! Mai ales acele rulouri cu cremă de alune. Doamne, erau divine! Un gust inegalabil”, a scris şi Dana din Focşani. (S. TUDOSE)

Subscribe to comments feed Comentarii (13 publicate)

avatar
dana 10-05-2013
Multumesc mult domnule Tudose pentru faptul ca v-a impresionat comentariul meu scris cu gustul rafinat al acelor prajituri,niciodata acest gust nu o sa mai existe.....!multumesc ca ati facut aceasta bucurie focsanenilor...in aceste vremuri urate ati adus o raza de soare!
avatar
MARIANA 01-03-2013
Doamne ce au mai trecut anii, l-am iubit pe acest om, la cofetaria D-nului Vasiliu mi-am indulcit cu adevarat copilaria , ce mare pacat ca nu pot si copii nostri sa guste acele minunatii de produse , preferatele mele erau acele bezele cu crema,erau o nebunie, de fapt absolut toate produsele erau f bune, daca mostenitorii ar avea retetele originale ar da lovitura acum , ar fi foarte bine sa le mai faca cineva,
avatar
dalida 16-12-2012
Sau, la fel de bine, familia ar trebui sa reconstituie retetarele si sa readuca la viata cofetaria maestrului. Nu ar strica. Avem cofetarii bune in oras, dar cred ca asta ar da cu adevarat lovitura..
avatar
ama 15-12-2012
Este mare pacat ca nimeni din Focsani nu a dus mai departe aceste bunatati , ma refer la dulciurile marca Vasiliu si la mezelurile care erau facute la caramangeria de langa vechea piata (an1968),
avatar
grec 15-12-2012
Un om deosebit acest cofetar care mi-a indulcit copilaria .Invatam la scoala generala nr.3 si aproape in fiecare zi treceam pe la dumnealui si cumparam vestitele bezele ,care erau ambalate minutios de sotia sa.Retele banuiesc ca exista si familia le- ar putea publica intr-o carte care sigur s-ar vinde foarte bine.
avatar
STOIAN PETRUTA 15-12-2012
am locuit pe str PENES CURCANU si nu pot sa uit prajiturile facute de acest mare cofetar.Sotia domnului cofetar i-a lasat mamei mele niste tavi si a invatat-o sa faca eclere.Mama nu mai este si nu stiu ce a facut cu o parte din tavi si nici nu m-a invatat sa fac si eu nemaipomenitele eclere dupa reteta acestui mare cofetar
avatar
Marilena Gheorghiu 15-12-2012
Multumesc!
avatar
antoaneta 15-12-2012
Frumos...eu fac parte dintr-o veche familie ai mei faceau mezeluri Familia mea a fost in buna relatie cu fam Vasiliu Astazi mi-au trecut prin minte tot felul de amintiri si aceea ca la toate sarbatorile apropo de ouale de ciocolata d.l Vasiliu venea cu birja lui nea Bejan si aducea minunate torturi invelite in fondant roz daca era ziua lui tanti sau vernil daca era pt unchiul eu venind din fam Josseph Lerch cunoscut mezelar Ei erau prieteni si cu fam Zaharia Mihail care au avut magaxin de lumanari pe str Mare cine mai stie Of m-au napadit amintirile Felicitari pt articol Antoaneta
avatar
Dana 15-12-2012
Multumiri, domnule Tudose, pentru acest articol! Frumoasa incursiune in trecutul focsanenilor; frumoase amintiri pentru cei care l-au cunoscut pe Mihai Vasiliu sau care , macar, au gustat deliciile preparate de el ! Nimic din ceea ce cunoastem acum despre arta cofetariei nu se compara cu bunatatile "de la Vasiliu " ! Astept cu mare interes si alte articole la fel de frumoase ! Felicitari!
avatar
focsanean 15-12-2012
Rog pe Sorin Tudose sa corecteze la inceputul articolului, anul infiintarii cofetariei: [1922] nu 1992!
avatar
Indulcitorul 15-12-2012
Bravos! Frumos articol! Sa mai cautati prin istoria orasului, oameni de valoare. Halvita si Nugaua de la Vasiliu.... Buuune.
Acum mancati plasticurile si vechiturile de la Monique si va confruntati cu privirea criminala a vanzatoarelor de la Teatru... Da, dar astea nu sunt "comuniste" !

Multumim!
Reply Thumbs Up Thumbs Down
15
Report as inappropriate
avatar
Daniel 15-12-2012
ce mi-i drag sa citesc despre astfel de oameni ,oameni care au muncit ca sa lase ceva posteritatii.....d-nul Vasiliu nu s-a ploconit la vreun partid sa aiba succes...ci a muncit ...au fost doar mainile sale si maiestria sa.....
Reply Thumbs Up Thumbs Down
12
Report as inappropriate
avatar
cetateanul roman 15-12-2012
Intr-adevar, dulciurile cu marca "Vasiliu" au fost inegalabile.Personal apreciam bezelele cu crema de ciocolata si rulourile...Un talent!... Familia trebuie sa reconstituie retzetele si sa alcatuiasca in memoriam o Carte de bucate care va avea mult succes. In acest fel amintirea tatalui -care se vede ca e idolatrizata - nu va muri niciodata. Felicitari, asteptam vestea cea mare...
total: 13 | afişare: 1 - 13

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

5.00

Soarele răsare: 6.57
Soarele apune: 19.36
Calendar creștin- ortodox: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor (Denia Canonului Mare)
Calendar catolic: Sf. Eustasie, ep.

Maxima zilei: „Vremurile noastre sunt vremea mediocrității, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacității de a te apuca de treabă și a dorinței de a avea totul de-a gata.” (Feodor Mihailovici Dostoievski)

Curs BNR:
1 Euro – 4.5500 lei
1 Dolar American (USD) – 4.1870 leiUltimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail