Ultima oră

Hai cu patriotismul, neamule!

Silvia Vrînceanu
30 nov 2012 6305 vizualizări
Ziua Naţională este sărbătorită de cititorii Ziarului de Vrancea, oriunde s-ar afla ei, cu bucurie, dar şi cu tristeţe pentru ceea ce se întamplă cu ţara. Aceştia spun că politicienilor care ne conduc le pasă doar de bani şi putere. Dragostea de ţară ar trebui să se manifeste în fiecare zi, prin comportamentul romanilor, spun cititorii noştri pe care i-am invitat să ne ofere propria definiţie a patriotismului

1 Decembrie, Ziua Naţională a Romaniei, ne găseşte şi mai debusolaţi decat anul trecut, chiar dacă schimbarea de guvernare ar fi trebuit să aducă speranţe de mai bine, după caţiva ani dezastruoşi. Mulţi nu mai rezistă cu patriotismul într-o lume de tranziţie în care au învins doar cei care s-au priceput mai la furat. “Este o imagine tristă, a unei Romanii bătută parcă de soartă. M-am săturat să văd indiferenţă, m-am săturat să văd ipocrizie, m-am săturat să văd o Romanie înjosită şi coruptă! Mi s-a făcut lehamite să văd cum imnul ţării noastre este un prilej de ras!”, ne-a transmis din Italia focşăneanca Daniela Constantin, unul dintre cititorii fideli ai ziarului nostru, pentru care reîntoarcerea în patrie este încă un vis. “Mă întreb mereu: ”a cui este vina?” Desigur nu a mea, eu am cautat să am un viitor mai bun, iar după acesti 9 ani.... Romania nu oferă perspective, nu pentru mine, ci pentru copiii mei!”, ne spune Daniela. De la schimbul de mesaje cu cititoarea noastră a pornit demersul de a întreba printre cei care ne citesc ce mai înseamnă azi să fii patriot. Aşadar Ziarul de Vrancea i-a întrebat pe cititori cum se mai traduce azi dragostea de ţară. Merită să iubim Romania? Dar ea îşi iubeşte cetăţenii? Cei care au plecat tanjesc după o Romanie demnă, cei care au rămas aproape că nu mai speră în nimic. Cei tineri mai întrezăresc o Romanie care să le aducă măcar loc schimbarea dorită. De Ziua Naţională le dăm cuvantul cititorilor noştri, împrăştiaţi prin toată lumea. La mulţi ani, romani, oriunde v-aţi afla!

Lăsaţi patriotismul, “E foame de bani, băieţi”

“Mă gandesc că ne naştem cu iubirea de ţară şi cu patriotismul în metabolismul nostru. Cred că aşa simt milioanele de romani, de la baza piramidei, care au rămas simpli şi cinstiţi. Marea durere este că etajele superioare ale piramidei şi mai ales varful acesteia sunt grav bolnave. Tot felul de vietăţi politice care populează guvernul, parlamentul şi alte preţioase zone, au făcut din cantecul lui Puya, “E foame de bani, băieţi”, propriul lor imn naţional. În mod sigur nu acestea sunt marile momente de glorie ale naţiei. E un spectacol foarte trist. Saltimbancii politici, parcă scăpaţi dintr-un manual de zoologie, sar cu graţie, dintr-o barcă în alta, în pauza dintre două jafuri. Justiţia a înţeles că a fi oarbă e acelaşi lucru cu a închide ochii, complice cu dorinţa arzătoare de îmbogăţire a mafioţilor. Nu ai cum sa nu iubeşti Romania. Toată ţara, e un fel de curăţătorie... Nufărul. Mai toţi politicienii spală bani. Paradoxul este că cu cat se spală mai mulţi, cu atat murdăria este mai mare. Îi pasă cuiva...?”
Constantin Pavel - caricaturist

Traiasca Romania! Vive la Roumanie, mon pays d'amour!

Patriotismul este un act de rezistenţă împotriva crizei, împotriva politicii nefaste a Romaniei, împotriva propriilor politicieni care îşi ruinează credibilitatea şi fondurile pe cauze personale. Ziua Romaniei este o sărbătoare de suflet înainte de toate pentru mine. O formă de celebrare a culturii sub toate faţetele: muzica, literatură, cinema... Tot ceea ce mă face să fiu mandră cand evoc un scriitor sau un artist roman arhi cunoscut în Europa: Enescu, Mungiu, Brancuşi.
Ziua Romaniei este o ocazia de a-mi invita, ca în fiecare an prietenii francezi la o cină savuroasă cu produse tradiţionale romaneşti. Prima zi a unei luni, luna decembrie, plină de magie şi de speranţe.
Ce ar trebui să facă cetăţenii romani pentru Romania? Oriunde ar fi în ţară, diasporă sau constranşi de condiţiile economice să lucreze în străinătate... să nu uite că identitatea şi Adn'ul unei culturi pot fi valori inestimabile şi motiv de mandrie care pot transforma orice destin în reuşită. Sunt cele mai nobile valori transmise copiilor. Şi nu pot încheia decat spunand: Traiască Romania! Vive la Roumanie, mon pays d'amour!
Nausica Baciu –Romancă de suflet, franţuzoaică de adopţie!

„Ne spunem “La mulţi ani, naţiune” fără să o simţim de fapt”

„Parcă pe măsură ce trece timpul ne transformăm în roboţi asemeni celor din filmele SF, strict focusaţi pe obiective de ordin material. În toată vâltoarea cotidianului, lucrurile care ne-ar aduce cu adevărat împlinire rămân undeva în fundal, doar pentru a fi răscolite superficial în zile precum 1 Decembrie. Am ajuns să ne spunem “La mulţi ani, naţiune” fără să o simţim de fapt. Sau poate ceva din noi ar vrea să strige din toţi rărunchii, însă de undeva răsună vocile care îţi spun să taci pentru că devii penibil. Noţiunile de patriotism şi iubire de semeni devin desuete, în timp ce ura dintre noi creşte în fiecare zi. Eu cred că toate lucrurile bune care ni se întâmplă sunt determinate în cea mai mare măsură de noi înşine. În loc să ne plângem în pumni, aruncând vina pe entităţi îndepărtate, ne-am putea folosi energia pentru a face o schimbare în bine. De ce să rămai ghiocel, cu spatele gârbovit în aşteptarea unor vremuri mai călduroase, când ai putea scoate nasul din zăpada groasă şi inspira parfumul unui nou început?”
Iulia Nicolaie – blogger -http://www.iulianicolaie.ro/

Hai cu patriotismul, neamule!

„Patriotismul este, sau ar trebui să fie, conform definiţiei din DEX, un sentiment de “dragoste şi devotament faţă de patrie şi de popor”, transmis din generaţie în generaţie. Un soi de cuminecătură secretă a românilor care să-i unească atât în interiorul graniţelor statale, vremelnice, cât şi în interiorul celor sufleteşti, eterne. Am ajuns să ne recunoaştem după trăsături şi comportamente negative. Ba mai mult, ne aşteptăm să fim noi cei mai răi de pe planetă şi ne dispreţuim vârtos. Acestea sunt semnele dragostei ce ne-o purtăm. Suntem măcar devotaţi patriei? Adică am face mai mult decât să fluturăm tricolorul de sărbători şi când joacă ai noştri? Patriotismul nu e rezervat doar eroilor de război şi olimpicilor care aleg să nu emigreze, ci ne aparţine tuturor, de la vlădică la opincă, şi se manifestă în toate acţiunile noastre. De 1 Decembrie să ne luam doza de naţionalism şi să ne amintim cu bucurie de unirea cea mare, dar patrioţi să fim în fiecare zi!”
Aida BAUMLER – o focşăneancă din Suedia 

Patriotismul, definiţia unui roman muncitor

“Am experimentat pe pielea mea şi a familiei mele ce înseamnă să fii patriot în Romania de azi. A fi patriot în Romania de azi înseamnă să trăieşti la limita decenţei, să ajungi în situaţia în care să mergi la staţia de benzina şi să pui carburant de 10 lei, iar jefuitorii pădurilor care semnează cu drujba, să te strivească din maşini de teren; să te sune de la bănci pentru credite restante şi să mergi să împrumuţi de la un biruitor al tranziţiei 500 de lei pană la primul salariu;  să vrei să iei un cadou soţiei sau copilului de ziua lor şi să nu ai cu ce şi de ziua ta să pleci de acasă samd. Bref, a fi patriot în Romania cred că este sinonim cu a fi cinstit şi a trăi cu emoţii pană la primul salariu. Restul este o mare demagogie, pentru că nu cred că există mulţi romani care să fi reuşit numai prin muncă cinstită”.

„Iubesc Romania care mi-a deschis şi mi-a închis uşi”

„Nimeni nu te întreabă cand vrei să te naşti, în ce ţară sau în care familie, dar acestea mi-au format caracterul, principiile în viaţă şi datorită lor sunt omul de astăzi. Romania reprezintă povestea fiecăruia dintre noi. Eu o iubesc pentru că e parte din mine: aici m-am născut, am copilărit, m-am format ca om, aici trăiesc parinţii şi prietenii mei. Iubesc Romania cu bune şi cu rele. Ea mi-a deschis şi mi-a închis uşi, m-a învăţat să fiu egoistă şi altruistă, slabă şi puterică, leneşă şi ambiţioasă. E ţara în care corupţia,minciuna, nedreptatea sunt la ele acasă, dar în aceeaşi măsură e patria oamenilor oneşti, de bună-credinţă care luptă cinstit pentru a-şi caştiga existenţa şi pentru a schimba situaţia în mai bine. E ţara oamenilor inteligenţi care ne-au adus faimă: participanţi la olimpiade internaţionale cu rezultate spectaculoase, cercetători recunoscuţi în toată lumea şi inventatori de seamă, medici care s-au făcut cunoscuţi peste hotare prin operaţiile lor reuşite, oameni care muncesc cu pasiune şi dăruire pe salarii mizere dar care prin comportamentul şi principiile lor de viaţă fac cinste acestei ţări.
Lorena Meca

Grupaj realizat de Silvia VRÎNCEANU
Voi ce părere aveţi despre a fi patriot? Aşteptăm opiniile voastre pe forumul ziarului sau pe adresa redactia@ziaruldevrancea.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 14

Adaugă comentariu
Ioana, acum 3419 zile, 16 ore, 3 minute, 6 secunde
vezi citeste integral
asta e parerea mea, acum 4156 zile, 16 ore, 52 minute, 15 secunde
romania nu mai este a noastra, a devenit extrem de ostila pentru noi, este a unora de teapa lui oprisan, ABSENTA DIN PIATA UNIRII AR FI INSEMNAT O ADEVARATA LECTIE DE PATRIOTISM, prezenta cetatenilor citeste integral
, acum 4156 zile, 17 ore, 13 minute, 12 secunde
E foame si de oameni credibili adevarati patrioti.Si noi suntem vinovati ca cei cinstiti nu au loc ,se voteaza cu micul,caldare si kg.de faina.
, acum 4156 zile, 17 ore, 16 minute, 53 secunde
Frumoase poezii pline de invatatura dar nu prea pricep ce-i care ne conduc.Banul dezumanizeaza omul .ar trebui mai multa constiinta!!
, acum 4156 zile, 17 ore, 21 minute, 52 secunde
Bun articol! Bravo d-na Vranceanu ati spus realitatea chiar daca supara pe altii, dar nu trebuie trecut cu vederea!!
hai sa fim realisti, acum 4157 zile, 9 ore, 33 minute, 13 secunde
La multi ani tuturor, la multi ani oprisane pentru faptele tale marete, vrancea- provincia europeana este creatia ta, cu o economie distrusa complet, printre cele mai sarace judete din tara, cu cele citeste integral
angel, acum 4157 zile, 13 ore, 38 minute, 4 secunde
La Focsani, pe–o stramta ulicioară, La casa părintească, gândurile-mi zboară. Acolo mă aşteaptă frumoasa mea copilărie, Când veselă prin rouă eu alergam zglobie. E casă mare, de citeste integral
bunicuta66, acum 4157 zile, 19 ore, 48 minute, 14 secunde
Ma bucur ca romanii isi mai aduc aminte macar de 1 decembrie de marii poeti ai Romaniei! Daca versurile lui Ion Pribeagu sau ale lui Mihai Eminescu ne mai rascolesc, inseamna ca Romania nu a murit, citeste integral
eu, acum 4157 zile, 22 ore, 14 minute, 8 secunde
La multi ani! Si sa auzim de bine.
Nota bene!, acum 4157 zile, 22 ore, 57 minute, 1 secunda
N.E.CURATU, felicitari!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.