Ultima oră

Justiţia din Vrancea doarme în pat cu oamenii lui Oprişan

Iulia Crețu
31 oct 2012 20002 vizualizări
Baronul PSD de Vrancea s-a înconjurat în ultimii ani de funcţionari care au legături strânse cu justiţia. Pe cei mai fideli i-a promovat secretari de stat, cum este cazul lui Iulian Matache, la Ministerul Dezvoltării. Soţia sa este şef al Secţiei Penale a Tribunalului, după ce a ocupat funcţia de preşedinte al Judecătoriei Focşani. Conştient că are nevoie de oameni pregătiţi în drept, Oprişan o are ca mână forte în CJ pe Raluca Dan secretarul judeţului, al cărei soţ, Adrian Dan, este avocat şi a fost „recuperatorul” lui Oprişan. Prin decizii favorabile primite de la judecători „prieteni”, administraţia PSD a dărâmat viceprimarii PDL şi PNL sau a mutat BEJ-ul din clădirea Finanţelor în cea a CJ, chiar în „bârlogul” baronului Oprişan

Implicat într-un dosar de corupţie care zace de ani buni prin justiţie, plimbat între Focşani şi Cluj Napoca, baronul PSD de Vrancea, Marian Oprişan, s-a înconjurat de oameni care au legături, mai mult sau mai puţin strânse, cu justiţia. Liderul PSD şi-a asigurat astfel un lot de oameni pregătiţi care să-i ofere sfaturi în materie şi chiar şi o mână de ajutor cu anumite dosare delicate în care el, partidul şi instituţia sunt implicaţi. De la funcţionari cu rude în conducerea justiţiei vrâncene, la judecători apropiaţi care primesc speţele sensibile ale PSD şi CJ Vrancea, încrengătura aceasta între politic şi juridic ridică semne mari de întrebare cu privire la independenţa justiţiei în judeţul „provincie europeană”, cum îi place „baronului” să numească Vrancea. Preşedintele CJ Vrancea şi-a cultivat relaţii nu doar în Tribunalul Vrancea, dar şi în cadrul instituţiei pe care o conduce, acolo unde au ajuns să lucreze, mai mult sau mai puţin pe seama competenţelor profesionale, rude ale oamenilor care împart dreptatea în Vrancea. Ceea ce rezultă ar trebui să dea de gândit celor care conduc Justiţia în România. Vom prezenta mai jos relaţiile dintre oamenii lui Oprişan şi Justiţie, în încercarea de a dezlega strânsoarea de pe ochii celor care ar trebui să vadă şi să ia măsuri.

Justiţia din Vrancea doarme în case de la Oprişan

FOTO: Daniela Matache, preşedinte al Secţiei Penale din Tribunalul Vrancea, este căsătorită cu secretarul de stat de la Dezvoltare, Iulian Matache. Cei doi şi-au cumpărat de curand locuinţa de serviciu, pe caţiva bani, primită în urmă cu ceva ani chiar de la Marian Oprişan

Oprişan şi-a impus omul de încredere, pe Iulian Matache, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, funcţie pe care a deţinut-o pentru scurt timp şi în guvernarea din 2009, PSD-PDL. Iulian Matache a fost directorul Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ Vrancea. Matache a fost promovat în CJ după ce Ion Costeanu, fostul director de la Dezvoltare a fost trimis în judecată de DNA pentru neregulile descoperite în bugetul instituţiei, alături de Marian Oprişan şi o serie de alţi funcţionari publici din instituţie. Iulian Matache este căsătorit cu judecătoarea Daniela Matache, preşedinte al Secţiei Penale din Tribunalul Vrancea, după ce CSM a fost de acord cu mutarea sa de pe funcţia de preşedinte la Judecătoria Focşani. Cei doi au locuinţă de serviciu primită de la CJ, prin Marian Oprişan, pe care intenţionează să o cumpere la preţ de chilipir. În şedinţa de Consiliul Local Focşani din luna octombrie s-a anunţat această intenţie, suma de cumpărare fiind stabilită la 55.956 lei. Soţii Matache sunt vecini în blocul cu locuinţe sociale cu familia judecătoarei Măndica Badiu, care a condus Biroul Electoral Judeţean la Referendumul pentru suspendarea preşedintelui în Vrancea, dar şi cu judecătorul Adrian Toni Neacşu, fost preşedinte al Tribunalului Vrancea şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Şi judecătoarele Luminiţa Duţă sau Emilia Botezatu îşi vor achiziţiona locuinţele de serviciu la aceleaşi preţuri de chilipir. De asemenea, şi judecătoarea Măndica Badiu îşi va achiziţiona apartamentul oferit ca locuinţă de serviciu de la Oprişan cu puţin peste 10 mii de euro. Judecătoarea Mariana Săndica Croitoru este preşedinte la Asociaţia Magistraţilor din România, filiala Vrancea, şi vicepreşedinte la Secţia Penal din Tribunalul Vrancea, colegă cu Daniela Matache. În 2003, Croitoru primea cheile de la garsoniera - locuinţă socială, chiar din mâinile lui Marian Oprişan. Cazul său a făcut vâlvă, mai ales că judecătoarea deţinea împreună cu soţul, consilier la Patriarhia Română, două proprietăţi în Bucureşti şi Focşani. Deci, nu avea dreptul la o locuinţă socială. 

Raluca Dan, secretarul care conduce

Principalul om de încredere al preşedintelui CJ este Raluca Dan, secretarul judeţului, cea care a ocupat în scurta guvernare PSD-PDL, în 2009, funcţia de prefect de Vrancea. Raluca Dan este căsătorită cu avocatul Adrian Dan, acesta fiind cunoscut ca „recuperatorul” lui Oprişan în chestiuni imobiliare. În mandatul de prefect, Raluca Dan a „judecat” în favoarea PSD şi a lui Gică Duţă, pe atunci subsecretar de stat la Păduri, în Ministerul Mediului, atribuirea la Comisia judeţeană de fond funciar, a nu mai puţin de1.300 ha de pădure la Tănăsoaia, o comună în nordul judeţului Vrancea. Duţă, acum şef la Ocolul Slvic Focşani, uns de cand PSD a ajuns la guvernare, cumpărase drepturile litigioase de la moştenitorii proprietarei Moşiei Vladnicul, aparţinînd Mariei Plagino, care înainte de naţionalizare ajunsese, în urma unor vânzări şi acte de donaţie parafate legal, la numai 300 ha. În comparaţie, înainte de venirea PSD la guvernare alături de PDL, Duţă a primit numai 300 ha, potrivit documentelor.  

Justiţie contra Justiţie

FOTO: În procesul cu Gică Duţă şi soţia sa, magistratul Silva Duţă, Romsilva a invocat articolul 1309 din Codul Civil care prevede că judecătorii nu pot face cesionări de drepturi litigioase care să se judece la tribunalul unde aceştia profesează, în privinţa Moşiei Vladnicul Tănăsoaia

Gică Duţă, şef al Ocolului Silvic Focşani, este căsătorit cu Silva Duţă, judecătoare la Secţia Civil a Tribunalului Vrancea. Dosarul său în justiţie a mers ca uns în perioada în care a fost subsecretar la Păduri. CSM, prin nota Inspecţiei Judiciare nr. 1189/IJ/949/SIJ/2011, s-a sesizat în cazul incompatibilităţii Silvei Duţă în judecarea dosarului de moşier al soţului său. O decizie recentă a Tribunalului Prahova, unde a fost strămutat dosarul, a decis că soţii Duţă nu aveau voie să cumpere drepturile litigioase pentru moştenirea Vladnicul. În proces, Romsilva a invocat articolul 1309 din Codul Civil care prevede că judecătorii nu pot face cesionări de drepturi litigioase care să se judece la tribunalul unde aceştia profesează. “Judecătorii şi supleanţii (grad judecătoresc desfiinţat), membrii ministerului public (procurorii) şi avocaţii nu pot face cesionări de drepturi litigioase, care sunt în competenţa tribunalului judeţean în a cărui rază teritorială îşi exercită funcţiunile lor, sub pedeapsa de nulitate, speze şi daune-interese”, scrie în Codul Civil. Înainte de strămutare, Romsilva a cerut Tribunalului Vrancea să constate “nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare drepturi litigioase” în dosarul Vladnicul pentru Duţă. “Numiţii Duţă Gică, director al Direcţiei Silvice Vrancea şi soţia sa Duţă Silvia (n.r. Silva), judecător la Tribunalul Vrancea, au cumpărat drepturi litigioase de la pârâta Cristofil Denisa Ileana, încălcându-se dispoziţiile art. 1309 Codul Civil. Actul a fost încheiat în calitate de cumpărător/cesionar de Duţă Gică, în condiţiile aplicării art. 30 din Codul familiei, bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt bunuri comune, adică şi doamna judecător Duţă Silvia (n.r. Silva) este cumpărător de drepturi litigioase. În condiţiile art. 1309 Codul Civil, contractul este lovit de nulitate absolută. Această nulitate absolută este prevăzută expres de lege”, se arată în motivarea Romsilva. 

„N-a semnat nevastă-mea”

Duţă spune că este legal să cumpere drepturile litigioase pentru că n-a trecut-o pe soţia sa ca proprietar pentru o moşie pe care nu a căpătat-o, deocamdată, în instanţă. „Este foarte adevărat ce spuneţi (n.r. referitor la Codul Civil). În Cod se spune că nu au voie să cumpere drepturi litigioase magistraţii care lucrează în aria respectivă. Am vorbit cu toţi acei profesori care au scris la Codul Civil şi au spus că dacă s-ar fi extins la rude, afini, ar fi prins în lege. Dacă ar fi semnat nevasta-mea, da, ar fi fost opozabil, dar nu e. Moşia aceea e ca cioara de pe gard. O să donez, renunţ la pădure, dar de ce să o ia procuratori ca alde Cosor sau Scânteianu şi să o taie? Dacă CSM crede că nevasta mea a făcut intervenţii, să spună”, ne-a declarat Gică Duţă, şeful Ocolului Silvic Focşani, care completează că pădurea pe care a revendicat-o în instanţă nu aparţine Romsilva şi că statul a cheltuit miliarde de lei pe paza unei proprietăţi care nu-i aparţine. Silva şi Gică Duţă sunt cuscri cu familia conservatorului Ionel Cel-Mare, preşedintele PC Vrancea, fost şef al Penitenciarului Mândreşti, cel care de curînd a fost uns de Marian Oprişan ca vicepreşedinte la CJ Vrancea, în urma trădării liberalilor. Cătălin Duţă, fiul lui Gică Duţă şi ginerele lui Ionel Cel-Mare, este stagiar la cabinetul Mariei Manole, avocatul de „casă” al Monitorului de Vrancea, ziarul controlat de Oprişan. 

CJ Vrancea, instituţia unde lucrează rudele judecătorilor

Un alt om de încredere al lui Oprişan este Vasile Pintilie, şeful de la Administraţia Naţională „Apele Române”, cel desemnat tot de Oprişan să conducă, în calitate de director executiv, proiectul pe bani europeni Vranceaqua, program derulat tot prin CJ Vrancea. Vasile Pintilie este căsătorit cu Dorina Pintilie, magistrat pensionat anul trecut. Ea a fost judecătoare la Judecătoria Focşani. Actualul preşedinte al Tribunalului Vrancea, Costică Diţă, îşi are unchiul, pe Dumitru Diţă, angajat ca director la Direcţia Economică din acelaşi Consiliu Judeţean Vrancea, în subordinea lui Marian Oprişan. 

 „Singurele relaţii pe care Tribunalul le are cu politicul sunt pe partea de finanţare, nu avem altfel de relaţii. M-aţi zăpăcit cu ruda mea din Consiliul Judeţean Vrancea. Dacă mă aud cu el o dată pe an este mare lucru. Ce să facă? Să se mute din judeţ? I-am şi spus: mai bine erai infractor, te condamnam şi gata, terminam. Dar el nu are funcţie mare, nu e afacerist, ce intervenţii să facă?”, ne-a spus Costică Diţă, preşedintele Tribunalului Vrancea. Costică Diţă este fratele comisarului şef Ionel Diţă, şef la Penitenciarul Focşani.  

Judecători reclamaţi la CSM

Dorel Hărăbor este şi el judecător în Vrancea, iar nora sa lucrează în CJ Vrancea. Georgiana Hărăbor este consilier juridic principal în instituţia condusă de Oprişan. Echipa formată din judecătorii Florentina Timofte, Dorel Hărăbor şi Costică Diţă a condus Biroului Electoral Judeţean Vrancea la alegerile din toamna lui 2008, la parlamentare, când PSD a obţinut un senator si trei deputaţi în Vrancea. Judecătoarea Florentina Timofte a fost cea care a declarat ilegală şedinţa de Consiliu Judeţean Vrancea în care baronul a fost înlocuit din funcţie în 2006, când în locul său a fost ales liberalul Eduard Lambrino. În urma deciziei sale, Oprişan a revenit în funcţie. De asemenea, Costică Diţă şi Dorel Hărăbor au fost reclamaţi acum câţiva ani la CSM, tocmai din cauza relaţiilor de rudenie cu apropiaţi ai PSD-ului. Povestea a fost îngropată. „Eu sper că nu există presiuni ale politicului pe justiţie, că hotărârile se dau potrivit legii, nu după lobby făcut de judecători cu ai lor colegi pe la cafele sau la o ţigară. Sper ca judecătorii să nu dea astfel hotărâri. Toate sesizările care se fac pe seama conduitei unui judecător au fost trimise la Inspecţia judiciară, la CSM, şi acolo au fost verificate. Justiţia este atât de independentă cât îi pemite legea să fie. Nu e condusă de politic, dar legile sunt aşa cum sunt şi uneori se mai dau şi hotărâri aşa... (n.r. în funcţie de interese) iar legile sunt făcute de cei care ridică mâna”, a mai spus Costică Diţă, preşedintele Tribunalului Vrancea. 

Pat şi salariu de la Oprişan, mâncare de la oamenii PSD

FOTO: Marian Oprişan, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean şi judecătorul Costică Diţă, la inaugurarea noului sediu al Tribunalului, produsă taman în campania de la locale, când Oprişan candida la CJ

Pentru a se înţelege cum „colaborează” inculpatul Marian Oprişan cu justiţia, la inaugurarea noului sediu al Tribunalului Vrancea, produsă taman în campania de la locale, când Oprişan candida la CJ, baronul PSD a venit să taie panglica clădirii de justiţie alături de ministrul Titus Corlăţean şi preşedintele Tribunalului Vrancea, Costică Diţă. De ochii presei, magistraţii s-au delimitat de gest, afirmând neoficial că şeful administraţiei judeţene trebuia să stea de-o parte până după alegeri. Inaugurarea Tribunalului, clădire în patrimoniul CJ, a fost făcută pompieristic, deşi nu era finalizată. De asemenea, Oprişan a depus jurământul de învestire în funcţie după câştigarea alegerilor la judeţ în aceeaşi clădire, deşi încă nu fusese dată în folosinţă. Pe lângă faptul că justiţia doarme în pat cu oamenii lui Oprişan, doamna care împarte dreptatea a fost la un pas să fie şi „îmbuibată” cu mâncare de aceiaşi oameni apropiaţi regimului PSD din Vrancea. În timpul mandatului de preşedinte al Tribunalului Vrancea exercitat de judecătorul Adrian Toni Neacşu s-a încercat perfectarea unui serviciu de catering pentru magistraţi cu o firmă ce aparţinea părinţilor vicepreşedintelui CJ Vrancea, social democratul Dragoş Bârlădeanu. „Sala de mese” fusese amenajată la subsolul clădirii, în încercarea de a-i feri pe magistraţii „hămesiţi” de ochii presei. Cum acest lucru s-a aflat, în momentul în care mass media a dorit să afle mai multe despre legalitatea şi moralitatea parafării unei înţelegeri cu fast-food-ul pesedist, înţelegerea pentru mâncare la magistraţi a căzut. 

La vânătoare cu Oprişan

Şeful administraţiei judeţene este un pasionat al partidelor de vânătoare. După cum se ştie, în 2005, poliţiştii i-au cerut lui Oprişan să predea arsenalul său, DNA declanşând atunci urmărirea penală împotriva baronului pentru abuz în serviciu, utilizarea subvenţiilor în alte scopuri, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, fals şi uz de fals. Poliţiştii au dezvăluit atunci presei ca Marian Oprişan, conform evidenţelor IPJ Vrancea, deţinea trei puşti de vânătoare (el a predat atunci o Beretta, calibrul 12, o Beretta calibrul 20, un Blaser calibrul 8 X 68, evaluate la 20.000 euro, dar şi un pistol Makarov, calibrul 9 mm, pe care l-a primit în calitate de preşedinte al CJ Vrancea). Oprişan a umblat cu pistolul la brâu şi la alegerile de la Primăria Tulnici, atunci participând la o şedinţă de Consiliu Local înarmat şi intimindându-şi adversarii politici. La sesizarea acestor fapte, oamenii legii au precizat însă nu au găsit nimic în neregulă cu faptul că Oprişan umblă cu pistolul după el. Parchetul nu a schiţat niciun gest. În schimb, cei din Parchet împărtăşesc pasiunea vânătorii cu baronul. Printre împătimiţii de vânătoare din Justiţia vrânceană se numără şi prim-procurorul Ion Lefter, seful Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, dar şi procurorul Florin Ţârlea, aceştia întâlnindu-se, de altfel, la tot felul de chindii şi partide sângeroase de vânătoare prin Vrancea. 

Peste 2.000 de zile de la trimiterea în judecată

Dosarul de corupţie al lui Oprişan, aflat în prezent la judecată la Cluj- Napoca, zace la propriu prin instanţe de nu mai puţin de 2.000 de zile. Dosarul baronului a intrat şi în atenţia europenilor. În 2011, Comisia Europeană a făcut public raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Se face referire la un număr foarte mare de dosare de corupţie la nivel înalt care nu s-au finalizat şi au un risc mare de prescripţie. Între ele se numără şi cel al preşedintelui CJ Vrancea, cap de listă alături de alţi baroni locali gen Nicolae Mischie, Serban Mihăilescu, Gheorghe Falcă sau Ionel Manţog. De altfel, DNA-ul chiar a făcut referire la conexiunile dintre Marian Oprişan şi magistraţii vrânceni în momentul în care au cerut strămutarea dosarului la o instanţă mai îndepărtată geografic, care ar putea judeca imparţial. Deocamdată, nici la Cluj nu s-a dat o decizie. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut strămutarea cauzei de la Tribunalul Vrancea la o altă instanţă egală în grad în baza unor “bănuieli legitime” legate de imparţialitatea magistraţilor vrânceni. Motivarea cererii de strămutare consta, potrivit cererii depuse de procurorul DNA Gabriela Popa, în faptul că “judecarea cauzei nu se bucura de echidistanţă din partea magistraţilor vrânceni, iar continuarea sa ar duce la o soluţie nelegală şi netemeinică, întrucât mai mulţi magistraţi vrânceni au primit locuinţe de serviciu şi prin ANL de la preşedintele CJ Vrancea”, după cum stă scris în motivările instanţei. Astfel că, s-a luat în calcul că numai o instanţă mai îndepărtată geografic poate să se pronunţe într-o cauză în care interesele politico-economice sunt importante. 

Oprişan: “Sunteţi nebuni la cap”

Încercarea reporterilor Ziarului de Vrancea a de sta de vorbă cu Marian Oprişan pe această temă s-a lovit de refuzul său. “Sunteţi nebuni la cap. Ce legătură are una cu alta?”, s-a limitat baronul să ne declare. În ceea ce priveşte motivarea DNA de a cere strămutarea procesului său, la momentul de atunci, şeful administraţiei judeţene declara că este o greşeală. De asemenea, la solicitarea de a comenta situaţia relaţiilor justiţie-politic nu a răspuns nici Daniela Matache, în ciuda adresei oficiale trimise de Ziarul de Vrancea. 

 

 

                                                                           

 

 

Ancheta despre legăturile Justiţie – Politică a fost derulată în cadrul programului “Supporting Investigative Journalism”, al Fundaţiei Freedom House.

 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 21

Adaugă comentariu
tia stroe, acum 3907 zile, 4 ore, 38 minute, 35 secunde
RADUCULE,ESTI UN LINGEBLIDE!!
tia stroe, acum 3907 zile, 4 ore, 40 minute, 17 secunde
DOAR UN GUNOI,LICHEA PERFECTA,HOTZ ,GUSTER,LICHEA...POATE DEVENI DIN SMECHERAS DE CARTIER <PESTE NOAPTE,POLITICIAN DE FRUNTE..>L_AI.>>PE TONI_NEACSU.,HAI!??? AI TRAS CU URECHEA,ASTA FACI citeste integral
Un cetatean, acum 4159 zile, 20 ore, 8 minute, 50 secunde
Mici scapari???????????Nu stiu cum de a fost publicat acest articol ,dar cineva ar trebui sa faca o verificare amanuntita cand se scrie un articol(nu suntem pe facebook sa scriem ce vrem),pe fond citeste integral
dura lex, acum 4164 zile, 11 minute, 50 secunde
Justiția din Vrancea prin reprezentanții ei prinsă din nou cu pantalonii-n vine.
jiji, acum 4164 zile, 5 ore, 48 minute, 19 secunde
Nu cred că familia jud. Neacșu poate fi acuzată de incompetență și poftă de sphagă ca să fie bănuită de o înțelegere pentru ''mancare la magistrați.''Cat despre citeste integral
daniel, acum 4164 zile, 19 ore, 46 minute, 11 secunde
la noi la onesti pe cand un articol din asta gen "caracatita"? era mai bine daca-l dadea in episoade.. oricum o sa-l uite lumea una-doua. cica un an dureaza memoria publicului, dar citeste integral
, acum 4164 zile, 21 ore, 59 minute, 35 secunde
cautati-o pe iulia cretu pe facebook si vedeti ce prieteni are, gen trasculescu s.a. si atunci veti intelege cine comanda articole la zdv !
Gigi, acum 4164 zile, 23 ore, 41 minute, 7 secunde
FELICITARI, un articol f. bun si cu mult curaj inpotriva mafiei vrincene !BRAVO !
Ulise Grosu, acum 4165 zile, 26 minute, 46 secunde
Am citit cu atentie, comentariile la prezentul articol, dar si articolul. Concluziule mele sunt : a. Cunoscand destul de bine ce poate d-ra Iulia Cretu, din articolele pe care le scrie despre citeste integral
Gherardinio, acum 4165 zile, 2 ore, 8 minute, 32 secunde
Felicitari, un articol amplu, cu mici scapari, omisiuni, cum ar fi sotia judecatorului Voineag, insa per ansamblul astfel de articole ne trebuie ca sa desteptam prostii care voteaza cu Portofel - citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.