Ultima oră

USL le mătură pe „nevestele democrate” din fruntea şcolilor

Ziarul de Vrancea
10 sep 2012 22863 vizualizări
Prin mana inspectorului şcolar general promovat de PSD, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar a schimbat ieri primul val de şefi de şcoli.Mai multe soţii de PDL-işti au fost schimbate din posturile de director pe care le ocupau de pe vremea fostei guvernări.Multe dintre acestea se declară „victime ale războiului politic dintre PDL şi USL” .Sefa ISJ atenţionează noii directori că vor fi şi ei schimbaţi dacă nu-şi fac treaba.Directorii şcolilor din Focşani au rămas neatinşi ...deocamdată, dar urmează valului al II-lea de demiteri.Tot ieri a fost numit un director nou la Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinţi” Focşani

28 de directori plini şi şase adjuncţi au fost înlocuiţi ieri din funcţii de către conducerea USL-istă a Inspectoratului Şcolar, multe schimbări avand o clară conotaţie politică întrucat oamenii fostei guvernări pedeliste au fost înlocuiţi cu cei agreaţi de actuala putere. Decizia a fost luată în Consiliul de Administraţie al IŞJ, întrunit la prima oră a zilei. Majoritatea directorilor schimbaţi din funcţiii sunt din mediul rural, însă nu au scăpat de schimbări nici directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Balş„ Adjud sau adjuncţii ambelor licee din Adjud, adjunctul Grupului Şcolar Vidra sau Grupului Şcolar Dumitreşti. „Nu şi-au îndeplinit sarcinile privind pregătirea anului şcolar, începand cu igienizarea unităţilor, precum şi clasele pregătitoare, mobilier necesar şi manuale, iar în unele localităţi nu există o conlucrare perfectă între administraţia locală şi managerii unităţilor de învăţămant”, ne-au declarat inspectorii şcolari ca fiind motivele schimbărilor produse cu numai o săptămana înainte de începerea anului şcolar. De altfel, inspectorul şcolar general al  ISJ recunoştea la scurtă vremea după instalarea în funcţie că se consultă cu primarii în numirea noilor directori de şcoli, aspect confirmat ieri. „Schimbările s-au făcut ca urmare a datelor pe care le-am cules de cand sunt inspector. Am cerut unele situaţii care nu au ajuns la timp şi nu aşa cum s-au solicitat, au fost şcoli în care nu s-a găsit de către inspectorii ceea ce trebuia. Am cerut referinţe şi de la primari pentru unii directori, iar aceştia din urmă trebuie să ştie că în cazul în care vor face greşeli şi ei vor fi schimbaţi”, ne-a declarat şefa ISJ, Vasilica Zaharia.
IŞJ-ul a început cu şcolile rurale
Printre directorii eliberaţi din funcţii se află cel al Şcolii Băleşti, Oana Secu, care a fost înlocuită cu Adrian Spînu, directorul Şcolii Bilieşti – Violeta Mariana Grigorică, în locul căreia a fost numită Constanţa Mihu, directorul Şcolii Bordeşti – Alexandru Rotaru, în locul căruia a fost numit Marius Vioreanu. La Şcoala Chiojdeni, în locul lui Ion Tudose a fost numit Cristian Tache, la Şcoala Ciorăşti - Mircea Coşerea a fost înlocuit cu Ştefan Sandu, la Şcoala Cîrligele în locul Mihaelei Ioan a fost numită Gina Iancu, la Şcoala Homocea director a fost numită Maura Iacob în locul lui Vasile Hozit, iar la Şcoala Moviliţa Ion Crăciun a fost înlocuit cu Loreta Gherghinoiu. Schimbări au mai fost produse şi la Şcolile Năruja, Obrejiţa, Păuneşti, Ploscuţeni, Răstoaca, Rugineşti, Spulber, Slobozia Bradului, Soveja, Străoane, Tănăsoaia, Bordeasca Veche 2, Tulnici, Ţifeşti, Valea Sării, Vidra, Vintileasca,  Şcoala „Mareşal Averescu” Adjud, Şcoala nr. 1 Mărăşeşti. Singurul liceu unde a fost înlocuit directorul plin este Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş„ Adjud. Adjuncţii schimbaţi sunt de la Şcoala Homocea, Grupul Şcolar „Grigore Gheba” Dumitreşti, Liceul Teoretic „Emil Botta” Adjud, Liceul Tehnologic Panciu, Grupul Şcolar „Simion Mehedinţi” Vidra şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Balş„ Adjud. Directorii nu au fost anunţaţi că au fost demişi, aceştia afland chiar de la jurnalişti. „Este prima dată cand aud de la dumneavoastră. Nu am nimic de comentat”, ne-a declarat fosta directoare a Şcolii Vidra, Camelia Gherasim.


Soţiile pedeliştilor, primele pe listă


Ambii directori ai Colegiului „Gheorghe Balş„ Adjud au fost înlocuiţi. Directoarea plină Maria Barlă a fost înlocuită cu Valentin Marian Mitrofan, iar adjuncta Tatiana Apostu a fost înlocuită cu Ion Puşcaş. În schimbarea conducerii acestui colegiu au atarnat greu tensiunile existente în şcoală de ani buni, Maria Bîrlă fiind, de altfel, unul dintre cei mai reclamaţi directori de şcoală din Vrancea. Între aceasta şi un grup de caţiva profesori există de ani buni neînţelegeri ce s-au concretizat cu plangeri chiar şi la Ministerul Educaţiei, unele dintre ele hilare dacă avem în vedere că directoarei i s-a reproşat că nu ar fi aprobat o cerere de concediu fără plată de o oră! Demn de precizat este că Maria Barlă este soţia consilierului adjudean Carmen Bîrlă, ales pe listele ApV, deci în opoziţie cu actuala putere. La Şcoala Homocea adjuncta Maura Iacob a fost avansată ca director plin în locul lui Vasile Hozit, iar ca adjunct a fost numită Lica Muşat. De altfel la Homocea situaţia nu este una tocmai roz, elevii din Lespezi urmand să înceapă anul şcolar în căminul cultural. Printre directorii demişi ieri de conducerea IŞJ se află şi Florica Dulgheru, pană ieri directoarea Şcolii „Mareşal Averescu” Adjud, care este soţia lui Andrei Dulgheru, fostul candidat al ApV la Primăria Adjud, în prezent consilier local PDL în legislativul adjudean. Şi soţia lui Stan Rogoz, fostul inspector general al ISJ, în prezent consilier din partea PDL la Adjud, a fost înlocuită din funcţie. Rodica Rogoz, adjunct la Liceul Teoretic „Emil Botta” Adjud pană ieri, a fost înlocuită cu Ionel Avram. „Este curioasă această schimbare. Nu am ce să comentez. Pot spune doar că am aflat că au fost înlocuiţi unii directori, dar nu am ştiut că şi soţia mea”, ne-a declarat fostul inspector general al ISJ, democratul Stan Rogoz.


Directoarea din Vintileasca a fost înlocuită cu un pedelist



Directoarea Şcolii Vintileasca spune că schimbarea ei nu are legătură cu modul în care a condus unitatea: „Domnul primar are o problemă cu mine deoarece sunt soţia fostului primar”, spune Stana Georgescu

O altă schimbare cu substrat politic s-a produs la Şcoala Vintileasca, unde a fost demisă din funcţia de director profesoara Stana Apostu Georgescu, soţia fostului primar liberal al comunei, unul dintre cei mai activi manageri de şcoli din mediul rural. În locul acesteia a fost numit Ştefan Cruceanu, nimeni altul decat preşedintele organizaţiei PDL Jitia şi consilier local din partea acestei formaţiuni. Nu este exclus ca numirea acestuia ca director de şcoală să fie o recompensă a ajutorului dat PSD pe plan local. „Niciodată nu mi s-a reproşat nimic de către inspectorii şcolari şi pot să vă spun că Şcoala Vintileasca este pregătită pentru începutul de an şcolar. Probabil că domnul primar are o problemă cu mine deoarece sunt soţia fostului primar. Am avut neînţelegeri doar cu cei care nu şi-au făcut datoria. Mi-au plăcut cadrele didactice care au făcut performanţă. Am fost director la şcoala la care am fost elevă şi mi-a făcut cinste să fiu director aici. Voi susţine atat cat pot competenţa”, ne-a declarat Stana Georgescu, cea care a ocupat funcţia de director al Şcolii Vintileasca timp de 7 ani. Profesoara de limba romană este implicată în mai multe proiecte care au ridicat nivelul educativ şi material al şcolii din comună.


O altă soţie se declară „victima războiului politic”


O altă victimă colaterală este şi directoarea Şcolii cu clasele I-VIII Mărăşeşti, Verginica Costea. Aceasta este soţia fostului consilier local PDL Constantin Costea, aflat în conflict, după cum declară, cu actualul viceprimar al oraşului. „Eu sunt doar o victimă colaterală a acestui război politic. Dar nu mă deranjează că am fost schimbată, ci faptul că  am fost umilită. Am muncit toată vara şi am pregătit şcoala pentru începutul de an şcolar iar acum cei de la IŞJ declară că nu ne-am făcut treaba. La şcoala noastră nu a călcat un inspector toată vacanţa”, ne-a declarat Verginica Costea. „Ea plăteşte ceea ce am făcut eu. Soţia mea nici măcar nu e membră PDL”, ne-a declarat şi fostul consilier PDL Constantin Costea. Fosta directoare a Şcolii Mărăşeşti acuză conducerea ISJ că a numit la carma unităţii cel mai puţin pregătit profesional cadru didactic din şcoală. „Este profesor II şi nu are, la cei 43 de ani ai săi, decat definitivatul. Mai mult, nu are nici licenţa dată. Or noi avem un colectiv de 40 de cadre didactice, printre acestea majoritatea au gradul I şi gradul II şi aveau de unde alege”, ne-a mai declarat fosta directoare despre Nicoleta Rusu, cea care i-a luat locul în fruntea şcolii. Aceasta din urmă recunoaşte că este membră PSD, dar spune că schimbarea ei din funcţie s-a făcut în urmă cu doi ani tot politic. „Am fost director 11 ani şi am fost schimbată în urmă cu doi ani tot politic. Probabil că domnul primar şi-a dat seama ce a pierdut şi m-a propus din nou acum”, ne-a declarat actuala directoare Nicoleta Rusu. Despre condiţiile pe care nu le îndeplineşte pentru a  ocupa funcţia de director de unitate şcolară, directoarea interimară a Şcolii nr. 1 Mărăşeşti spune că acestea se referă doar la înscrierea la concursul de director. „Ori eu nu ştiu dacă mă voi înscrie şi ce va fi”, mai spune Nicoleta Rusu.


A trecut primul val, se aşteaptă valul al II-lea


Acestea sunt primele schimbări de directori produse de către actuala conducere a ISJ. Aşa cum vă anunţa Ziarul de Vrancea într-o ediţie anterioară, ISJ şi-a rezervat dreptul de a înlocui directorii de şcoli, chiar dacă acestora le-au fost emise, la începutul lunii septembrie, deciziile de prelungire a detaşării pe funcţie. „ISJ îşi rezervă dreptul de a înceta detaşarea la o dată anterioară termenelor menţionate la alineatul 1”, se arată la alineatul 2, art. 1 al deciziei de prelungire a mandatelor directorilor.  Se aşteaptă ca şi unii directori de şcoli generale şi licee din Focşani să fie înlocuiţi, precum şi unii inspectori, deşi şi aceştia din urmă au fost reconfirmaţi din funcţii în sedinţa Consiliului de Administraţie din 31 august. „Unii inspectori aşteaptă deciziile de prelungire a mandatelor pentru ca apoi să demisioneze, mai ales că ştiu cu siguranţă că urmează să fie înlocuiţi”, ne-au declarat surse bine informate din cadrul Inspectoratului Şcolar. De curand, inspectorul general adjunct al ISJ, Luminiţa Balaban, declara că şapte inspectori sunt vizaţi de schimbări. Deocamdată doar inspectorul de geografie Ştefan Chipăilă a părăsit IŞJ, după ce a cerut de trei ori să revină la catedră. (Mihaela VLĂDESCU)


Aurelia Neagu, noul director al CCD


Profesoara Aurelia Neagu este noul director al Casei Corpului Didactic „Simion Mehedinţi” Focşani. Numirea acesteia în postul lăsat vacant de profesoara Janet Popoiu la începutul acestei luni, cand a demisionat, a ajuns la Inspectoratul Şcolar Judeţean încă de vineri după-amiază. „Propunerea nu am făcut-o noi, ci a venit direct de la Ministerul Educaţei”, ne-a declarat iunspectorul şcolar al ISJ, Vasilica Zaharia. Aurelia Neagu nu este străină de funcţia de director, conducand Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” timp de patru ani, în perioada 2006-2010. Ea este cunoscută ca membru PNL, însă nu mai era dorită în fruntea colegiului, corpul profesoral semnand chiar o petiţie pentru depolitizarea şcolilor. Funcţia de şef la CCD era ravnită de mai mulţi profesori cu conexiuni politice. (M. V.)


Inspectoratul Şcolar Judeţean a schimbat 34 de directori de şcoli

28 de directori plini şi 6 adjuncţi au fost înlocuiţi astăzi din funcţii. Decizia a fost luată în Consiliul de Administraţie ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, întrunit la prima oră a zilei.

 

Majoritatea directorilor schimbaţi din funcţiii sunt din mediul rural, însă nu au scăpat de schimbări nici directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Balş„ Adjud sau adjuncţii ambelor licee din Adjud, adjunctul Grupului Şcolar Vidra sau Grupului Şcolar Dumitreşti. „Nu şi-au îndeplinit sarcinile privind pregătirea anului şcolar începand cu igienizarea unităţilor, precum şi clasele pregătitoare, mobilier necesar şi manuale, iar în unele localităţi nu exista o conlucrare perfectă între administraţia locală şi managerii unităţilor de învăţămant”, ne-au declarat inspectorii şcolari ca fiind motivele schimbărilor produse cu numai o săptămana înainte de începerea anului şcolar. În ataşament aveţi atat numele directori schimbaţi din funcţii cat şi numele celor care au fost numiţi la carma şcolilor începand de astăzi. (M.V.)

  

vezi atasamentele


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 30

Adaugă comentariu
alt parinte, acum 4233 zile, 8 ore, 48 minute, 8 secunde
Pentru ala care isi zice "un parinte": in primul rand invata sa vorbesti corect gramatical, esti cam prost de fel. In al doilea rand elevii de la Vintileasca sunt pe la cele mai bune licee citeste integral
un parinte , acum 4233 zile, 21 ore, 21 minute, 2 secunde
Ce tragedie pt Georgeasca ca nu mai imparte ea posturile dupa bunul plac ,va-ti batut joc de copii nevinovati si de parinti ,credeati ca no sa platiti pt toate acestea citeste integral
elev CT Gheorghe Bals Adjud, acum 4236 zile, 9 ore, 15 minute, 35 secunde
Jigodiilor! Dupa ce fosta directoare a adus liceul la nivelul de evolutie dupa ce multi ani a stagnat sau a involuat, ati pus cu mana la ochi un lingau dornic sa ajunga undei ciolanul mai gros. citeste integral
un marasestean, acum 4238 zile, 10 ore, 33 minute, 53 secunde
Referitor la schimbarea de la scoala nr 1 MARASESTI Toata stima si respectul pentru doamna fosta Director la Scoala nr 1 Marasesti pentru activitatea de conducere , dar sa nu uite ca a ocupat citeste integral
CACARAU, acum 4238 zile, 16 ore, 39 minute, 34 secunde
Directorii i-au schimbat politic, au mai ramas maturatorii, femeile de serviciu , trebe d'omle exterminati toti si inlocuiti cuLINGAII si LABAGII USL-ISTI ! CA E GIUDETU' MEU!
SUPLEANITOR USELEIST, acum 4238 zile, 16 ore, 43 minute, 52 secunde
AU SCHIMBAT OAMENI CARE AU IN SPATE ANI GREI DE DASCALIE CARE SUNT DE 10-15 ANI IN FUNCTIE CU NISTE INCOMPETENTI CARE AU LIUAT LA EXAMENELE DE TITULARIZARE SAU GRAD NOTE DE 1,2 sau 3 ! O SA VEDETI citeste integral
coleg, acum 4238 zile, 17 ore, 56 minute, 24 secunde
Orice se invata in momentul cand vrei sa realizezi ceva.Au fost alesi unii pentru vecie?De ce nu vor sa mai plece de pe scaun?Chiar vor sa faca bine scolii si elevilor?Sa fim seriosi!!! Tin de citeste integral
gogu, acum 4238 zile, 23 ore, 18 minute, 33 secunde
Are dreptate "danb": Sarcina unui director este de a urmari in primul rand interesul elevilor si de a se intelege bine cu profesorii si cu parintii. Se pare ca momentan in Vrancea citeste integral
........., acum 4238 zile, 23 ore, 40 minute, 57 secunde
Unick...a mai fost un director care era gata sa moara la catedra (atat de batran era...)! Lasa sa vina altul mai tanar,gata doamana e de domeniul trecutului .Ei...acum sa vezi reclamatii...ca doamna citeste integral
batran, acum 4239 zile, 20 minute, 4 secunde
Cei schimbati acum au schimbat si ei pe altii. Roata se invarteste.De ce sa dea concurs?Concurs de imprejurari, poate.Cine sa se inscrie la concurs?EXPERTII care au adunat hartii peste hartii, stiu ei citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.