Ultima oră

Localitatea Lepşa din judeţul Vrancea pe cale să intre în Guiness Book pe motiv de REFERENDUM

Ziarul de Vrancea
8 aug 2012 16281 vizualizări
Conform site-ului gandul.info două localităţi din România sunt pasibile să intre în Guiness Book pe motiv de REFERENDUM.Una dintre ele este localitatea Lepşa din judeţul Vrancea

 

 

La o săptămână de la referendum, scandalul listelor continuă să facă victime. Doi miniştri şi-au dat demisia, un chestor e anchetat, "opt milioane de voturi au fost arestate de Parchet", pentru a fi verificate sute de mii de semnături aflate pe listele suplimentare.

În ceea ce ne priveşte, am vrut să vedem cum arată, la faţa locului, localităţile pasibile să intre în Guiness Book, în privinţa recordului la vot.

Între cele mai productive localităţi, care au dat până la 250 la sută plan-participare la referendum, se numără satul Lepşa din comuna cu acelaşi nume, judeţul Vrancea, precum şi buricul judeţului Olt, adică satul Coloneşti. Primarii localităţilor au explicat pentru curioşi că afluenţa mare la urne - 250%, respectiv 184% - s-a datorat turiştilor, atraşi de potenţialul zonelor în discuţie.

Lepşa pe ouate

Satul Lepşa este ultima localitate, înainte să treci munţii, din Vrancea în Covasna, spre Târgu Secuiesc, pe DN 2D. Administrativ, aşezarea este arondată comunei Tulnici, aflată la 70 km de Focşani, prin Odobeşti. În sat, la ora prânzului, lume puţină. Şoseaua îşi face loc între peretele împădurit al dealului, în dreapta, şi fuga repede a Putnei, scăpată din strunga cascadei, la stânga.

În centru, un bazar pestriţ, colorat de un miting de pitici de grădină şi un sobor de berze din ipsos. Din ofertă nu lipsesc "Langos" şi "Kurtoskalacs", oale şi ulcele, petice de blană, obiecte de mobilier, scoarţe, ii, catrinţe. Pe cealaltă parte a drumului, un stâlp, năpădit de indicatoare, fiecare îndreptat către o pensiune a locului. Lângă stâlp, rezemată în uluca gardului, o lepşancă, cu batic şi atenţie încordată. Pe gard un indicator: "Cazare".

- "Aveţi camere?" întreb.

- "Avem", zice, şi mă cercetează atent.

- "Nu e afluenţă? Am înţeles că sunt mulţi turişti în zonă".

- "Mai sunt" zice femeia şi îşi duce marginea baticului spre gură, semn că e într-o oarecare derută.

- "Scumpă camera?", întreb, ca să-i risipesc neliniştea.

- "50 de lei, aici la noi. Da' mai sus e 80 şi 90", zice iar, şi-mi arată cu ochii în susul şoselei, unde se văd vile pricopsite şi frumos colorate.

- "Şi de ce vine lumea?! Are ce vedea?" întreb iar.

- "Are, că-s destule peisaje", intervine şi omul femeii, cam sastisit de vorbă, odată ajuns lângă gard. "Da de ce întrebaţi? Vreţi să staţi sau vă interesaţi doar...".

Le destăinui curiozitatea legată de afluenţa mare de turişti, participanţi la referendum, invocată de primar. Spre amuzament, le arăt caricatura lui Băsescu, lipită pe avizierul din poarta căminului cultural. "Zice că aţi votat de două ori şi jumătate cât sunteţi, datorită turiştilor".

- "Aşa o fi. Dacă zice el. Acuma, noi am votat, ce să spun. Pe la trei după-masă. Era lume destulă", povesteşte femeia.

- "De-ai casei sau turişti?", mă interesez.

- "Or fi fost şi turişti, or fi fost şi de pe la casele-astea. Că şi-au făcut case aici, de peste tot", spune şi bărbatul şi mă abandonează scurt şi total, în favoarea unui Opel, oprit în apropiere.

Plec şi eu în susul drumului, printre vile noi, boieroase, care se pierd între brazi, pe potecile dealului. În dreptul unei case vechi, renovate superb, în alb şi albastru, o doamnă tânără traversează strada. Opresc şi o interpelez.

- "Sunteţi din sat?".

- "Nu. Avem aici casa asta, dar propriu-zis nu locuim aici" îmi răspunde.

- "Înţeleg. Unii zic că sunteţi dintre cei 250 la sută, care aţi votat la referendum. Primarul zice că dumneavoastră, cu casele-astea şi turiştii...".

Femeia mă priveşte zîmbind.

- "Ei, asta-i. Caută şi ei explicaţii. Eu, una - şi ca mine sunt destui aici - habar n-am avut de vot. În sensul că nu ne-a interesat să mergem. Că toţi ne bagă-n seamă când au nevoie, şi pe urmă, Dumnezeu cu mila. Aşa că să se spele pe cap, unii pe alţii. Pe mine politica nu mă mai interesează", spune femeia şi intră în curte.

Iar eu urc pe lângă cascada Putnei unde, cu totul, la vreo 20 de oameni au ieşit la scăldat, urc muntele de două ori şi mă duc la vale, până în Olt, la Coloneşti.

Marian Sultănoiu este senior editor al ziarului Gândul

 

Sursa:gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
unu, acum 4271 zile, 21 ore, 36 minute, 10 secunde
Bre, ultima localitate inainte de a intra in Covasna in partea aia e Gresu, nu Lepsa... Va rog fain sa nu mai manipulati poporu cititor...
relu, acum 4272 zile, 1 ora, 41 minute, 49 secunde
Daca mai traia Agurida,cel ingropat cu onoruri militare, procentul era de 900 %.Actualul primar este mai "modest".
schimbu3, acum 4272 zile, 4 ore, 25 minute
Am si eu niste pamant la Lepsa..Oi fi votat?
tutoveanu, acum 4272 zile, 4 ore, 34 minute, 35 secunde
Cate vile ,case de vacanta sant la Lepsa?Banuiesc ca au o proprietate sau autorizatie de constructie.Restul decideti voi cititori.
poze, acum 4272 zile, 4 ore, 35 minute, 59 secunde
Nu aveti poze cu cei peste 900 de suplinitori la liste??? Unde este adunatura din Lepsa???? Chiar nu s-au facut poze cu puhoiul de lume care voteaza?? |S-au au existat doar pe lista???
tutoveanu, acum 4272 zile, 4 ore, 40 minute, 36 secunde
Manevre tip Portofel .Ce sa ceri omului ce nu are .
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.