Ultima oră

Exclusiv!! Culisele prinderii criminalului din biserică

Ziarul de Vrancea
19 iun 2012 7218 vizualizări
Criminalul părintelui Tudor Marin le-a spus anchetatorilor că a făcut un bine pentru că a eliberat biserica de un “prooroc mincinos” u acesta a asistat la slujba religioasă oficiată de preot şi i s-a părut că poartă coarne de diavol u inspirat de cateva versete biblice s-a întors pentru a-l omorî u doi poliţişti au fost felicitaţi de ministrul de interne Ion Rus pentru că au adus informaţii esenţiale pentru prinderea autorului u Florentin Puşcoiu a fost găsit după o discuţie cu un preot paroh, dar şi după permisul de la bibliotecă, de unde împrumutase Biblia

 “Păziţi-vă de proroci mincinoşi. Ei vin la voi îmbrăcaţi în haine de oi, dar pe dinăuntru sunt nişte lupi răpitori”. (Matei 7, Versetul 15). “Dar profetul care îndrăzneşte să spună în numele meu un cuvânt pe care nu i-am poruncit să-l spună sau vorbeşte în numele altor dumnezei, profetul acela trebuie să moară.” (Deuteronom, XVIII, 20). “Dar cine va răbda până la sfârşit, va fi mântuit. (Matei 24 Versetul 13). Acestea sunt cateva dintre textele pentru care ucigaşul din Biserica “Naşterea Sfantului Ioan Botezătorul” a cerut explicaţii preotului Tudor Marin, iar după asasinarea slujitorului l-a lăsat la locul faptei şi se află însangerate, în posesia anchetatorilor. Acestea au fost, de altfel, şi una dintre principalele probe pe care procurorii s-au bazat pentru a ajunge la autor. Biblia din care au fost extrase aceste versete care l-au inspirat să comită crima a fost împrumutată de la Biblioteca Judeţeană, întrucat criminalul căuta înţelesuri pentru a scăpa de blestemele care-l bantuiau pe fondul unei depresii severe. Potrivit anchetatorilor, Florin Puşcoiu era convins că preotul era un “prooroc mincinos”, întrucat fusese recent la slujbă, unde a avut o vedenie potrivit căreia clericul purta două coarne de diavol. În dimineaţa crimei l-a mai căutat o dată pe preot, însă nu l-a găsit, pentru a reveni ulterior, înarmat. Anchetatorii presupun că bărbatul s-a înfuriat după ce a fost confundat cu un “sectant” sau cu un cerşetor, cu atat mai mult cu cat nu şi-a făcut cruce, ca orice creştin, cand a intrat în biserică.

Fanatic religios sau oaie pierdută de turmă?

Anchetatorii, chiar dacă nu şi-au propus să răspundă unei astfel de întrebări, au luat în calcul, pană la prinderea lui Florentin Puşcoiu ambele variante. Asta pentru că, la faţa locului, autorul lăsase foile pe care a scris versete biblice pentru care căuta anumite înţelesuri. Ce anume l-ar fi determinat pe criminal să ucidă un preot? Ce semnificaţie au versetele biblice lăsate la faţa locului şi de ce acesta venise cu ele la preotul Marin? Mai fusese criminalul la alţi preoţi? Au fost doar cateva dintre zecile de întrebări şi ulterior piste pe care au mers anchetatorii. Surse judiciare au recunoscut că echipa care a lucrat pentru a-l prinde pe criminal a stat pe baricade, muncind la turaţie maximă, mai bine de 18 ore. Aceasta în condiţiile în care omorul a avut un impact uriaş asupra opiniei publice, fiind unul din rarele cazuri de crime comise în biserică, în miezul zilei, acolo unde oameni se simt îndeobşte protejaţi. La mai puţin de 10 ore de la momentul comiterii teribilei fapte, tanărul de 30 de ani era deja în vizorul anchetatorilor. Cand oamenii legii au ajuns la domiciliul său, criminalul nu a dat nici un semn că ar fi agitat. A recunocut fapta spunand că “a primit ordin de la Dumnezeu”. “Nu a opus rezistenţă, a fost cooperant, ba chiar era convins că a făcut un bine, totul pe fondul motivaţiilor sale religioase. Este de o inteligenţă peste medie. Abia după miezul nopţii am avut dovada finală că el este autorul. Atunci ne-a venit răspunsul la expertiza dactiloscopilcă şi la cea grafologică”, ne-a precizat procurorul care a coordonat întreaga anchetă. Stăpanirea de care a dat dovadă criminalul i-ar fi indus în eroare pe anchetatori dacă nu ar fi existat şi alte indicii, suficient de solide, pentru a fi pus sub acuzare. Anchetatorii spun că, în momentul în care i se lua declaraţie, Puşcoiu şi-a schimbat scrisul pentru ca acesta să nu fie recunoscut de procurori. Puşcoiu realizase că a lăsat la faţa locului probele care îl puteau incrimina şi, la scurtă vreme şi-a modificat atat forma cat şi înclinaţia scrisului. “Dacă eram canalizat de mic aşa cum ar fi trebuit, poate că acum eu eram în locul tău”, i-a spus acesta unuia dintre procurorii care îl anchetau şI care a făcut o remarcă la adresa “isteţimii” acestuia.

Teologi, preoţi, sectanţi, chemaţi în ajutor

Varianta unei crime plecand de la o motivaţie religioasă a fost elementul cheie a anchetatorilor. Acesta a fost motivul pentru care procurorii au solicitat tututor preoţilor, prin intermediul protopopilor, să afle dacă au existat incidente similare. “Am primit informaţii diverse, pe care ulterior le-am prelucrat pentru a folosi ceea ce ne era util în anchetă”, a precizat prim procurorul Ion Lefter. Acesta ne-a spus că a convocat pentru a discuta inclusiv liderii grupurilor religioase din judeţ, altele decat ritul creştin ortodox, pentru a stabili dacă, printre adepţii lor există persoane care s-ar plia pe profilul psihologic creionat de psihologii criminalişti care au făcut parte din echipa operativă. Anchetatorii au reuşit să identifice în seara respectivă provenienţa versetelor biblice, acestea făcand parte dintr-o Biblie creştin ortodoxă. “Nu făcea parte din nici o sectă, chiar dacă familia îl bănuia pe fondul schimbării de comportament afişate după revenirea din Italia, în aprilie. Acolo se pare că a suferit şI o decepţie în dragoste, pentru că a fost părăsit de prietena sa. În plus, bănuim că a avut probleme cu patronul la care a lucrat, care l-ar fi acuzat de un furt. O să verificăm şi aceste aspecte, dar sunt aspecte secundare ale anchetei pentru moment”, au precizat anchetatorii. Ulterior, la percheziţie, anchetatorii au descoperit cartea luată cu împrumut de la Bibliotecă, o Biblie ortodoxă cu foi îndoite. De altfel, Puşcoiu a susţinut şi în faţa anchetatorilor că a îndeplinit o “misiune divină”. Acesta le-a povestit oamenilor legii că a mers într-o zi în biserica din Piaţa Unirii şi a avut o viziune potrivit căreia prelatul pe care avea ulterior să îl ucidă, era îmbrăcat în veşmintele preoţeşti dar purta coarne de diavol. “Era diavolul, era un fals preot”, le-a declarat criminalul în susţinerile sale. De altfel, pe una dintre foile scrise şi manjite de sange era notat unul dintre versetele din Deuteronom, care face referire la uciderea profetului fals, îmbrăcat în blană de oaie.

Nu a declarat recurs la măsura arestării

Chiar dacă a avut 24 de ore pentru a contesta măsura arestării preventive, Puşcoiu nu a contestat-o cu recurs, deşi avea dreptul de o face. La întrebarea adresată de instanţă „Vă pare rău, regretaţi ceea ce aţi făcut?”, inculpatul răspunde „Prefer să nu răspund la această întrebare”. Inculpatul, având ultimul cuvânt, a solicitat să i se facă dreptate semn că se consideră o victimă, după cum arată şi anchetatorii. Florentin Puşcoiu a solicitat instanţei să fie anunţat unchiul său sau mama sa cu privire la arestare, ştiut fiind că se afla în relaţii tensionate cu tatăl său de la Boţarlău.

Doi agenţi de poliţie i-au dat de urmă criminalului


Doi agenţi de la Poliţia Focşani au adus informaţia decisivă pentru prinderea autorului crimei comise la Biserica “Sf. Ioan Botezătorul” din Piaţa Unirii. Agentul şef principal Săndel Neagu şi agentul şef Emil Stoica au fost recompensaţi cu “mulţumiri prin dispoziţie de zi”, de către ministrul de interne Ioan Rus. Cei doi au reuşit să aducă informaţia decisivă care a dus la prinderea criminalului. Agenţii nu vor primi nici o premiere financiară, dar răman cu meritul că au fost “oamenii decisivi” în prinderea unui criminal periculos. “Cei doi poliţişti au ajutat din plin la prinderea autorului. Au adus informaţia cea mai importantă despre un posibil suspect, care s-a dovedit în cele din urmă a fi autorul. În cursul zilei de sambătă, au fost primite foarte multe informaţii şi au fost audiate zeci de persoane. Cei doi poliţişti au discutat cu sute de cetăţeni, dar şi cu unii preoţi parohi şi au reuşit să ne aducă informaţia cea mai importantă”, ne-a spus comisarul şef Ionel Popescu, şeful Poliţiei. Ieri, poliţiştii vrânceni au fost felicitaţi de ministrul Ioan Rus pentru activitatea desfăşurată în soluţionarea cazului de omor. “Conducerea inspectoratului mulţumeşte întregului colectiv care a contribuit la identificarea şi prinderea bărbatului în cauză, precum şi populaţiei care s-a preocupat să furnizeze informaţii utile cu privire la potenţiali suspecţi”, informează Poliţia vranceană. Cei doi agenţi de poliţie au aflat identitatea autorului după o disciuţie cu preotul paroh al criminalului şi după o vizită la Biblioteca Judeţeană. Se pare că preotul paroh le-a spus celor doi poliţişti faptul că un tanăr a venit în cursul săptămanii trecute în biserică cu cateva cărţi de rugăciuni. A cerut ajutorul preotului, care l-a îndrumat însă să facă rost de o Biblie. Florentin Puşcoiu a mers la Bibliotecă şi a primit un permis pentru a împrumuta cărţi. Prima carte aleasă a fost o Biblie. După fişa întocmită la bibliotecă, cei doi agenţi au găsit toate datele necesare identificării. Criminalul va fi transportat la Spitalul Penitenciar Jilava pentru a fi supus unei expertize psihiatrice. Astăzi, de la ora 10.00, victima sa, preotul Tudor Marin, va fi condus pe ultimul drum. (S. VRÎNCEANU, G. SAVA, D. CHIRIAC)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
H3llfir3, acum 4299 zile, 12 ore, 18 minute, 49 secunde
Ptr.Andrei Tot respectul ptr cei din politie ca l-au prins...dar acum ce ar fi trebuit sa faca cei din IGPR...sa le dea vreo 10.000 Euro ptr asta?Lasa sa mai faca si munca de teren ca ptr asta sunt citeste integral
monte cristo, acum 4299 zile, 13 ore, 21 minute, 14 secunde
Draga Maria pedeapsa propusa de tine va fi posibila numai daca reprezentantul legal si constitutional al judetului,cel care a anuntat primul capturarea criminalului si a aprobat inmormantarea citeste integral
Maria, acum 4299 zile, 21 ore, 10 minute, 12 secunde
Moarte pentru Moarte nu inchisoare de 25 de ani din care va ispasi 15 ani sau mai putin daca are un comportament adecvat in detentie.
andrei , acum 4300 zile, 3 ore, 30 minute, 38 secunde
Chiar daca faptele nu mai pot fi reparate ramane consolarea ca a fost prins nenorocitul. Stiam ca ma pot baza pe politie !!! Inca o data bravo tuturor care au lucrat, ca doar cu multumiri si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.