Ultima oră

2Video!!!Crima din biserică a şocat întreaga Romanie: Asasinul preotului Marin dă vina pe Dumnezeu

Ziarul de Vrancea
18 iun 2012 15845 vizualizări

Timp de 10 ore, pană cand criminalul a fost prins, Focşaniul nu a avut linişte, fiind cuprins de o adevărată psihoză . Arestat ieri pentru uciderea părintelui Tudor Marin, Florentin Puşcoiu le-a spus oamenilor legii că “a primit ordin de la Domnul să ucidă” .Reporterii noştri, care au ajuns primii la faţa locului, au încercat să reconstituie o zi care va fi însemnată cu cruce neagră în istoria judeţului .După ce a fost înjunghiat cu cuţitul, părintele Marin a ieşit pe scări pentru a cere ajutor, însă s-a întors înăuntru şi a ales să moară în biserică.

Crima comisă sambătă dimineaţa în biserica “Naşterea Naşterea Sfantului Ioan Botezătorul” din centrul Focşaniul a cutremurat întreg judeţul şi a îndreptat atenţia întregii ţări asupra comunităţii vrancene, îndoliată de gestul unui fanatic religios care nu a ezitat să ucidă chiar în Casa Domnului. Într-un gest greu de înţeles, un om cu mintea întunecată, care a interpretat în felul său versetele biblice, a ucis un slujitor al Domnului, a cărui singură vină a fost să încerce să-l asculte. Oaia rătăcită a scos însă cuţitul şi l-a înjunghiat mortal, direct în inimă. Este pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe Romane cand un preot este ucis în faţa altarului. Timp de 10 ore, peste 150 de poliţişti au muncit pentru a-l prinde pe cel care a şocat întregul oraş prin fapta sa.

Foto 2: Florentin Puşcoiu, principalul suspect în cazul crimei din biserică, a fost arestat ieri pentru 29 de zile. El le-a spus anchetatorilor că a ucis pentru că avea “ordin de la Domnul”

Florentin Puşcociu, prezumtivul autor, a fost ridicat sambătă seara din apartamentul său din cartierul Sud. Era convins să a făcut un bine. “A fost ordinul Domnului. Era un fals preot!”, şi-a justificat el fapta. Procurorul de caz, Gheorghe Mihăilă, spune că omul are nevoie urgent de ajutor de psihiatric. Preotul Tudor Marin, care şi-a dat viaţa în biserica în care slujea din 1991, va fi condus pe ultimul drum marţi. În fruntea soborului de preoţi şi a credincioşilor îndoliaţi se va afla Înalt Preasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Surse apropiate bisericii locale spun că la funeralii ar putea sosi şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Trupul neansufleţit al preotului Marin este depus în biserica pe care a slujit-o cu devotament timp de 21 de ani, sute de oameni trecand ieri pentru a-i aduce un ultim omagiu.


O dimineaţă însangerată


Atmosfera din Piaţa Unirii, de la primele ore ale dimineţii de sambătă, nu anunţa tragicul eveniment care urma să se abată asupra oraşului nostru. Liniştea focşănenilor aflaţi la plimbare în parc a fost tulburată de sirenele celor două ambulanţe care au franat în faţa bisericii, după ce s-a anunţat că o persoană a fost înjunghiată în lăcaşul de cult. Puţini bănuiau că rănitul este chiar preotul paroh. Poliţiştii şi jandarmii au izolat zona pentru a-i lăsa pe doctori să facă imposibilul. Deşi credincioşii au venit într-un suflet să afle ce s-a întîmplat şi dacă preotul mai are vreo şansă la viaţă, aceştia nu au primit niciun răspuns vreme de 50 de minute. Medicul de la ambulanţă a confirmat decesul cu puţin înainte de pranz. Dr. Simona Ionescu a declarat că la venirea echipajului părintele era în stop cardio-respirator si prezenta o plagă înjunghiată în zona inimii. “I s-au făcut manevre de resurcitare în jur de 50 de minute, dar fără rezultat”, a spus medicul.


Cum a fost ucis preotul Marin


Criminalul a intrat în biserică în jurul pranzului cu o idee fixă. Avea în mană mai multe foi pe care îşi scrisese fragmente din Biblie. Vroia de la preotul Marin unele explicaţii pe înţelesul său, după ce în urmă cu zece minute dăduse tarcoale Capelei Militare, unde slujeşte părintele Costică Popa. Pentru că în biserica din Piaţa Unirii era doar lumina de la ferestre, femeia de la lumanari s-a dus să aprindă becurile pentru ca preotul să poată citi. Acesta şi-a pus ochelarii şi a aruncat privirea pe acele versete. Ce au discutat cei doi, nu se ştie! Ceva însă nu i-a convenit individului şi l-a lovit pe preot în zona feţei cu sacoşa pe care o avea în mană. În pungă ucigaşul avea un cuţit de bucătărie cu o lamă de 15 cm lungime. În încercarea de a se apăra, preotul s-a ridicat de pe scaun moment în care o altă lovitură i-a străpuns adanc toracele, pană la inimă. Preotul a scăpat hărtiile din mană, iar individul a plecat în fugă. Doar femeia de la lumanări a văzut întreaga scenă. Îngrozită, nu a avut timp să reacţioneze. “Eram în biserică cand s-a întamplat. A venit bărbatul acesta îmbrăcat în cămaşă neagră şi i-a spus să îi citească nişte citate din Biblie. A rămas cu el şi atunci s-a aplecat spre părinte după care a luat-o la fugă. Am strigat hoţii, hoţii pentru că mi-am dat seama că a făcut ceva rău. M-am speriat, am strigat dar nu a ieşit nimeni. A fugit spre gară. L-a lovit în inimă cu cuţitul. Hartiile au rămas pe masă pline de sange”, ne-a relatat Fănica Marin, femeia de la lumanări.

 

 

Singur, în centrul oraşului


Puţini focşăneni erau în Piaţa Unirii la acea oră. Deşi pe trupul preotului sangele se scurgea cu repeziciune, vlăguindu-l de putere, a găsit forţa de a merge pană la ieşire, pentru a cere ajutor. Sangele continua să curgă pătand cu el treptele de la intrare. Se pare că părintele a conştinetizat situaţia în care se afla şi a ales să moară în biserică. La faţa locului au ajuns şi medicii de la ambulanţă, dar era deja în stop cardiac. 50 de minute au încercat să îl resusciteze, fără succes. Preotul a murit. A murit în plin centrul oraşului, acolo unde se află cele mai importante instituţii ale judeţului, Primăria, Prefectura şi Consiliul Judeţean, toate păzite de jandarmi şi firme de pază. Nimeni nu a fost în acea clipă acolo să-l vadă pe atacator sau să îi dea o mană de ajutor preotului rănit. Nu a existat nicio cameră de luat vederi în toată Piaţa Unirii care să surprindă faţa criminalului. Doar femeia de la lumanări l-a văzut şi doi tineri, care au ajutat apoi la întocmirea unor portrete robot, împrăştiate ieri după amiază prin oraş. La fel de simplu un terorist ar fi putut amplasa o bombă în centrul oraşului nostru. Procurorii spun că la un moment cercul suspecţilor număra aproape 300 de oameni. Au urmat zeci de audieri. S-au alăturat criminalişti din ţară pentru a-l prinde pe atacator. Sambătă noaptea, circulau deja zvonuri cum că ucigaşul ar fi fost prins.

Foto 3 :Poliţiştii au întocmit sambătă mai multe variante de portret-robot. Cel din stanga seamănă cel mai bine cu chipul criminalului

Portretele robot, intrate în posesia ziarului nostru sambătă seara, fuseseră multiplicate de sute de ori pe reţeau de socializare Facebook. Focşănenii erau îngroziţI şi pregătiţi de o noapte albă, alături de anchetatori. Toţi îl căutau pe criminal. Procurorii nu confirmau nimic, însă l-au lăsat pe Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean, să le fie purtător de cuvant şi să anunţe în direct, la tv, numele criminalului. Într-un final, la două ceasuri după miezul nopţii, principalul suspect a fost adus la Parchet. Prim-procurorul Lefter a anunţat că “în proporţie de 99,9%  el este autorul”.


“A fost ordinul Domnului”


Ieri dimineaţă criminaliştii au mers acasă la suspect. Locuieşte în cartierul Sud al oraşului Focşani şi s-a întors recent din Italia. Atat vecinii cat şi locatari din alte blocuri au venit să vadă faţa ucigaşului. Toţi se mirau că au trecut în fiecare zi pe langă el şi nu s-au gandit nicio clipă că este în stare să ucidă. Criminaliştii au scos la un moment dat doi saci de cărţi, dar şi o Biblie de unde individul îşi lua “inspiraţia” religioasă. În momentul în care criminaliştii l-au scos pe ucigaş afară, acesta a strigat către mulţimea adunată că din ordinul Domnului ar fi făcut crima şi că preotul era unul fals, că îl avea pe diavol în el. “A fost ordinul Domnului. Era un fals preot”, a spus bărbatul reţinut. La auzul cuvintelor mulţimea s-a dezlănţuit huiduindu-l şi cerand pedeapsa capitală. În cealaltă parte a oraşului, sute de oameni veneau la biserica din Piaţa Unirii pentru a aduce un omagiu preotului ucis în faţa altarului… Dumnezeu să-l primească în Împărăţia Sa pe preotul Tudor Marin. (Silvia VRÎNCEANU, Aurelian IVAN)

Criminalul a fost arestat pentru 29 de zile

Florentin Puşcoiu, tanărul de 30 de ani cercetat pentru uciderea preotului Tudor Marin, a primit ieri mandat de arestare pentru 29 de zile. După mai multe ore în care poliţiştii au valorificat orice informaţie şi probele de la faţa locului, tanărul a fost reţinut ca principal suspect sambătă seara. În cursul nopţii, în timpul audierilor, acesta a recunoscut la final comiterea crimei.

Ieri, Puşcoiu a fost dus la instanţă cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. În faţa magistraţilor de la Tribunal, învinuitul nu a dorit să mai facă alte declaraţii deca cele date deja anchetatorilor. La cuvantul de final, acesta a spus judecătorilor că regretă fapta şi şi că doreşte să fie cercetat în libertate. Instanţa a decis însă arestarea acestuia pentru următoarele 29 de zile, sentinţă pe care învinuitul o poate contesta cu recurs în 24 de ore. Anchetatorii spun că tanărul şi-a schimbat în mod marcant comportamentul după ce a revenit din Italia, şi căuta rezolvarea problemelor sale în biserică, acumuland astfel o serie de frustrări. "Avem îndoieli cu privire la starea psihică a acestuia, pentru că în ultimele luni, cât a fost plecat în Italia, comportamentul său s-a schimbat foarte mult. Şi-a făcut rost de cărţi de religie şi nu a găsit răspunsuri în aceste cărţi, iar ieri (sambătă - n.r.), când a mers la biserică, nu a primit explicaţiile pe care le dorea şi l-a lovit pe preot de două ori, o dată în cap şi apoi cu cuţitul în inimă",  a declarat prim-procurorul Ioan Lefter. Iniţial, suspectul nu şi-a recunoscut fapta, însă a cedat în faţa evidenţelor. Fusese recunoscut de martorul principal. Una din pistele care a condus la prinderea suspectului a fost apelul anchetatorilor către protopopul de Focşani de a-i întreba pe preoţii din municipiu dacă vreun enoriaş corespunde descrierii din portretul robot şi dacă a venit pentru explicaţii ale versetelor biblice, aşa cum a făcut-o Puşcoiu. Florentin Puşcoiu a mai fost cercetat, în noiembrie 2011, pentru port de cuţit în spaţii publice, mai exact intr-un bar. El a lucrat ca şofer la o brutărie, de unde şi-a dat demisia pentru a pleca în Italia. Cunoscuţii îl descriu ca pe un “băiat ciudat”. (S. V., G. S.)

 


 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
mosnegutz, acum 4323 zile, 20 ore, 44 minute, 29 secunde
Mai @FAQ.tu suferi rau de boala tristetii muuuuuuuselistule ! Lasa dracu preocuparile tale despre cum va fi viata pensionarilor fara medicamente si sa nu te mai foowta grija despre soarta lor,ca se citeste integral
Oana, acum 4323 zile, 22 ore, 26 minute, 37 secunde
Daca s-ar fi lasat sa se faca armata obligatoriu cum era odata, nu s-ar fi ajuns aici. Daca facem o statistica o sa vedem citi tineri sunt in inhisori, in curs de judecata, citi se drogheaza, citi citeste integral
@FAQ, acum 4324 zile, 2 minute, 23 secunde
Mai mosnegutz ia-o mai incet ca te infierbanti si dupa aia n-o sa mai ai bani de medicamente. Cu pensiile astea marite a lui Ponta nu se stie cat tine, cam prin decembrie e gata.
F.A.Q.@danb -2, acum 4324 zile, 30 minute, 23 secunde
Mai danb,daca scoti tampenii din tastatura ,nu le posta pe acest forum,intrucat te cred doar divortatii din familia ta. Pai bine mai ''nulitate ''de ce nu te informezi inainte de a citeste integral
F.A.Q.@danb -2, acum 4324 zile, 30 minute, 56 secunde
Mai danb,daca scoti tampenii din tastatura ,nu le posta pe acest forum,intrucat te cred doar divortatii din familia ta. Pai bine mai ''nulitate ''de ce nu te informezi inainte de a citeste integral
maria, acum 4324 zile, 1 ora, 12 minute, 7 secunde
copiii sunt violenti inca de mici. aviz tinerilor parinti! nu blamati scoala si cadrele didactice. pe vremea parintilor sibunicilor mei nu se intampla asa ceva. va fi greu. scoala este criticata in citeste integral
danb, acum 4324 zile, 3 ore, 9 minute, 14 secunde
pt. cel de mai jos. Stimate domn, tinerii nu merg la vot. De 20 de ani soarta judetului este hotarata de pensionari, bugetari, care sunt controlati pe liste daca au mers sau nu la vot, si in masura in citeste integral
F.A.Q.@danb, acum 4324 zile, 4 ore, 7 minute, 28 secunde
Ai aparut dintre morminte mai mana ursului,cu prapastia dintre generatii ? Acesti pensionari care populeaza bisericile,au un venit sigur deoarece si-au trait tineretea cand tara era un santier imens. citeste integral
ANCA, acum 4324 zile, 5 ore, 7 minute, 34 secunde
SOCIETATEA SI PARINTII SUNT DIRECT RASPUNZATORI DE FORMAREA COPIILOR- VIITORI ADULTI! PENSIONARII MULTI DINTRE EI SUNT IMPLICATI PANA PESTE PUTERILE LOR FIZICE SI PSIHICE IN CRESTERE NEPOTILOR SI citeste integral
ANCA, acum 4324 zile, 6 ore, 14 minute, 22 secunde
PAI DACA PENTRU PIATA NU AU FOST FONDURI SUFICIENTE , PENTRU LUCRARI DE CALITATE , NE MIRAM DE ABSENTA NORMELOR DE SIGURANTA(CAMERE DE LUAT VEDERI, GARDIENI...).CAT PRIVESTE CREDINTA, RELIGIOZITATEA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.