Ultima oră

VIDEO!!! Vadu Rosca: Cu ochii pe Siret si cu au barcile pregatite

Aurelian Ivan
30 mai 2012 12321 vizualizări
Satul Vadu Roşca, acoperit de ape la inundaţiile devastatoare din 13-15 iulie 2005, trăieşte acum cu teama că istoria revărsării apelor s-ar putea repeta. In fiecare zi sătenii verifică nivelul apei şi anunţă în sat pană unde a înaintat

  Atunci şapte oameni au murit, iar 200 de case au fost distruse. Codul galben de inundaţii şi avertizările repetate ale meteorologilor au băgat frica în oamenii pe care apa i-a pus la grele încercări. Unii şi-au pregătit deja bărcile luate după 2005. Este şi cazul lui nea Dragomir Ioniţă care locuieşte chiar lîngă digul de apărare a satului. Ne povesteşte că la inundaţiile din 2005 şi-a urcat mancarea pe casă şi a supravieţuit cateva zile cocoţat pe acoperiş. S-a învăţat minte şi şi-a luat barcă. "Avem barca pregătită, ne urcăm în ea şi plecăm mai departe. Am strans bani din pensie, am făcut economii ca să îmi fac barca asta de tablă, pentru orice pericol", ne-a spus Dragomir Ioniţă.

Sătenii verifică din oră în oră Putna şi Siretul

Satul Vadu Roşca din Vulturu este situat între cele două rauri, Siret şi Putna. Şi cum în ultimele zile ambele au crescut, oamenii se tem de ce e mai rău. Din oră în oră, vin pe jos, cu bicicletele sau căruţele să vadă dacă apa dă să sară peste dig. "Monitorizez Siretul să vedem ce e de făcut: ori răman aici ori îmi încarc în maşină lucrurile din casă, să plec la Vulturu", ne-a spus Ştefan Stroia. Un alt sătean vine cu bicicleta şi priveşte îndelung spre Siret. "Am fost de dimineaţă, acum am venit iar. Vine mare, iar sporeşte… Ce o vrea Dumnezeu! Toţi mă întreabă, că eu stau langă dig, şi le zic că e mare", ne-a spus cetăţeanul. Şi acum se văd în sat casele abandonate în urma revărsărilor din 2005. În acel an, în Vrancea, 16 oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 3.500 de gospodării au fost afectate, pagubele fiind evaluate la peste o mie de miliarde de lei vechi. (Aurelian IVAN)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.