Ultima oră

VIDEO!!! Cod galben cu drumuri rupte şi oameni prinşi între ape

Ziarul de Vrancea
26 mai 2012 23387 vizualizări
Ploile terenţiale căzute în ultimele zile au crescut debitul pe raul Zăbala,care a rupt din nou drumul spre Nereju u cum mai este puţin pană la alegeri, şeful Consiliului Judeţean face promisiuni electorale în privinţa acestui drum u viiturile venite pe Zăbala sunt favorizate de defrişările din munţi, iar asta trec cu vederea toate autorităţile u tot ieri, cinci pescari au fost salvaţi din mijlocul raului Trotuş, după ce s-au dus la braconaj u nu am scăpat de necazuri întrucat Institutul Naţional de Hidrologie a instituit alertă de inundaţii pentru raul Putna

Ploile căzute în judeţ în ultimele zile au creat nenumărate probleme: au inundat gospodării, au distrus drumuri, iar cinci oameni s-au aflat în pericol de moarte ieri, după ce au rămas izolaţi pe un petec de pămant în mijlocul raului Trotuş, langă Adjud. Se pare că erau la braconaj. Nu am scăpat de problemele create de ape, întrucat Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit avertizare cod galben pentru raul Putna, în aval de staţia hidrometrică de la Colacu, comuna Valea Sării. Avertizarea este în vigoare pană sambătă, la ora 16.00. „Avertizarea este valabilă şi pentru unii afluenţi de grad inferior ai raului şi pe cursurile de apă necadastrate. Situaţia hidrometeorologică va fi urmărită în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice şi poluări accidentale””, a informat aseară Prefectura. Avertizarea arată că Putna ar putea genera inundaţii din cauza debitului mărit ca urmare a ploilor căzute, mai ales că preia apele de pe raul Zăbala, care au creat deja probleme. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a instituit încă de joi permanenţa, la toate primăriile din judeţ, iar edilii fac naveta la cursurile de apă cu probleme. Aseară, raul Putna stătea să dea pe afară în zona de campie. Duşurile instalate la Plaja Putna de la Vanători erau inundate, iar localnicii priveau îngrijoraţi la puhoaiele venite de la munte.

Zăbala a luat iar vreun milion de euro

În zona de munte a judeţului s-au înregistrat valori record ale precipitaţiilor, de 87,5 litri/metru pătrat, după cum a informat Serviciul de Gospodărire a Apelor. Aşa se face că raul Zăbala a rupt ieri dimineaţa din nou carosabilul în comuna Spulber pe o distanţă de 60 de metri liniari.

 

Foto 2:Asa arata drumul rupt in urma cu o luna

Cu o lună în urmă tot raul Zăbala a distrus acelaşi drum judeţean DJ 205 D cateva sute de metri mai sus. Cei patru mii de oameni care trăiesc în cele două comune, Spulber şi Nereju, s-au speriat că vor retrăi momentele de la Paşte cand au stat cateva zile izolaţi, pană cand autorităţile au reuşit să îl facă circulabil parţial. Cu o lună în urmă trăgeai cu "puşca" după autorităţi pentru că spuneau că este sărbătoare şi nu se lucrează. Cum ne aflăm în plină campanie electorală, ieri au venit toţi şefii de instituţii deconcentrate, în frunte bineînţeles cu preşedintele CJ, Marian Oprişan. Toată lumea îmbrăcată la costume, cu cravate elegante la gat, privea ruptura de drum şi căuta soluţii. Camerele video ale televiziunilor erau şi ele “la datorie”. Noul prefect Octavian Vieru a spus că s-a organizat o şedinţă ad-hoc a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a rezolva problema rapid. "Am avut o şedinţă operativă la faţa locului pentru a constata şi vedea situaţia ca atare. Vom lua măsurile urgente pentru a rezolva problema în timp record", a spus prefectul Vieru, asistat de Oprişan. Între timp două comisii vor face evaluarea pagubelor în următoarele zile.


S-au doborat copaci pentru a improviza un drum

Soluţia pentru rezolvarea temporară a problemei s-a făcut prin defrişarea unor copaci şi nivelarea terenului pentru a putea face un drum de trecere. Ca şi de Paşte au fost caţiva şoferi ghinionişti care au rămas izolaţi. Unul transporta alimente pentru aprovizionarea magazinelor din zonă. "Stau de doua-trei ore aici şi cred că ajung la noapte acasă. Dacă aveam camionul plin de marfă într-o oră vindeam tot, oamenii vroiau marfă, dar de unde. S-au gandit că vine sambătă şi duminică şi le este frică că nu se face drumul şi le trebuie mancare", ne-a spus unul din şoferii izolaţi din cauza ruperii drumului. Oamenii s-au obişnuit cu astfel de situaţii şi se descurcă aşa cum pot. La faţa locului au ajuns de dimineaţă muncitorii de la Vega '93 care au muncit toată ziua pentru a putea reface legătura cu cele două comune izolate. "De dimineaţă de la ora 9 (n.r ieri) lucrăm. A fost dificil! Cand s-a făcut informarea nu aveam utilaje disponibile, a trebuit să le aducem de la alte lucrări. Asta este ca să se poată circula acum, facem un drum improvizat, dar lucrarea trebuie refăcută din nou, consolidată", ne-a spus unul din maistrii de şantier.

Trebuie recalibrată albia raului Zăbala

Aflat la faţa locului, preşedintele CJ s-a lansat în promisiuni de campanie, mai ales că valea Zăbalei este fieful său electoral. Oprişan a spus că va face “cel mai modern drum judeţean din ţară din DJ 205 D”, promisiune pe care a făcut-o însă şi în 2008 şi pe care a luat-o Zăbala. "Pînă nu regularizăm şi nu recalibrăm albia raului Zăbala vorbim degeaba despre drum. S-a întamplat de Paşte, s-a întamplat acum. Marţi, în şedinţa Consiliului tehnico-economic la Ministerul Mediului va fi aprobată calibrarea şi regularizarea raului Zăbala. După finalizarea investiţiei Guvernul ne va aloca sumele necesare privind finalizarea acestui drum care nu va mai avea probleme cu apa, va fi un drum trainic 60 de ani. Pană la finalul verii anului 2013 acest drum va fi unul din cele mai moderne drumuri judeţene din Romania", a spus Oprişan. Ce nu spune Oprişan este că pe acest drum s-au mai investit bani buni, dintr-un împrumut bancar contractat de Consiliul Judeţean, lucrările fiind făcute de firma asfaltatorului Dorinel Umbrărescu. La vremea respectivă, în 2008, an electoral, asflatarea unui kilometru de drum a costat nu mai puţin de un milion de euro. Aleşii judeţului speră însă că alegătorii vor avea memoria scurtă şi îi vor mai lăsa încă patru ani în fruntea bugetului. Cat despre Oprişan, cand reporterii noştri au întrebat de trăinicia drumului de la Nereju ne-a acuzat că punem “întrebări tendenţioase”.  (S. VRÎNCEANU, A. IVAN)

 
Foto 3 :Aseară, raul Putna stătea să dea pe afară la plaja de la Vanători

  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ionelia, acum 4320 zile, 19 ore, 6 minute, 23 secunde
Normal ca se da vina pe ploile torentiale...dar nu spune nimeni despre munca de "doi bani" care a fost facuta de conducatorii nostri,care acum se asteapta sa fie votati in continuare si aduc citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.