Ultima oră

VIDEO!!!!A plecat în război ca să scape de datorii! Un soldat din Vrancea şi-a pierdut picioarele în Afganistan

Raluca Manolache
4 mai 2012 22069 vizualizări
Plutonierul-adjutant Florinel Enache executa o misiune de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, cînd a fost rănit de un dispozitiv exploziv improvizat, îngropat acolo de talibani u vestea a venit ca o “bombă” pentru familia militarului care locuieşte în comuna Gura Caliţei u tot ce îşi doreşte soţia lui este ca Florinel să se întoarcă sănătos acasă, însă veştile de la spitalul Langman nu sînt îmbucurătoare u colegii militarului sînt îngrijoraţi şi spun că este posibil ca soldatul să rămînă fără ambele picioare, dacă va fi salvat de medici

 Spaimă, deznădejde dar şi licăr de speranţă în sînul unei familii din Vrancea! Un militar de la Batalionul 280 Infanterie din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focşani a fost rănit grav în Afganistan, ţară care pune din ce în ce mai multe probleme cînd vine vorba de securitatea trupelor NATO dislocate acolo de mai mult de zece ani. Plutonierul-adjutant Florinel Enache, aflat în misiune în provincia Zabul, în sudul Afganistanului, la graniţa cu Pakistanul, executa o misiune de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, în momentul în care a fost rănit de un dispozitiv exploziv improvizat. „Subofiţerul, care executa o misiune de cercetare terestră şi securizare a unui obiectiv pe autostrada A1, a suferit răni grave în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. Militarul a fost evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman, unde personalul medical depune toate eforturile pentru salvarea vieţii sale”, se arată într-un comunicat al MApN. Vestea a venit ca o “bombă” pentru familia militarului care locuieşte în Vrancea, comuna Gura Caliţei. Se pare că militarul a fost rănit foarte grav şi şi-a pierdut ambele picioare în urma deflagraţiei. În plus, i-a fost afectată şi zona abdominală, însă o echipă internaţională de medici încearcă să-l ţină în viaţă.

A plecat ca să scape de datorii

După producerea incidentului, militarii au mers imediat acasă la acesta pentru a-i anunţa familia  despre cele întîmplate. Lămîiţa Enache, soţia militarului rănit, era la cîmp, la săpat, în momentul în care a primit vestea de la colegii soţului său. Trezită cu jurnaliştii la poarta casei, femeia nu a dorit să comenteze situaţia şi să dezvăluie informaţii referitoare la soţul ei. Tot ce îşi doreşte aceasta este să îşi vadă bărbatul sănătos acasă. “Îl aştept să vină sănătos acasă, aşa cum a plecat. Că-i de bine, că-i de rău, vom afla mai tîrziu”, a spus femeia, care şi-a păstrat calmul. Şi pentru vecini sau rude, vestea a căzut ca un şoc. Mătuşa bărbatului a aflat vestea de la televizor. Vasilica Lăzăroiu spune că Florinel Enache se afla la prima misiune în Afganistan şi şi-a dorit să plece pentru a mai putea scăpa de datorii. “Au venit cei de la armată, dar nu ne-au spus despre ce este vorba. Au luat un vecin şi i-a dus în cîmp. Acolo au găsit-o pe ea, i-au dat nişte pastile şi nu vrea să vină acasă. Cum o fi, măcar să trăiască. Este un băiat bun, nu fuma, nu bea, făcea orice în casă. Mai avea trei luni şi venea acasă”, a spus printre lacrimi mătuşa soldatului rănit.

La prima misiune i-au fost “distruse” picioarele

Militarii care au plecat în Afganistan primesc solde infime în comparaţie cu riscurile la care se supun. Astfel, diurna unui soldat angajat cu contract este de 70 de euro, iar a unui ofiţer, de 90 de euro. Pe lîngă diurnă, aceştia primesc un salariu dublu în ţară, pe perioada misiunii. Subofiţerul din Vrancea- Gura Caliţei, care are un băiat la liceu, se afla la prima misiune în Afganistan. Acesta şi-a mai dorit în trecut să plece în misiune, dar cererea sa a fost refuzată. “Dacă aveam nevoie de el, venea şi ne salva. Ce mai suflet de băiat... Am auzit că este accidentat. Au venit aceşti domni de la armată. I-au distrus picioarele”, a povestit Tudora Duţă, vecina familiei greu încercate. Şi primarul din Gura Caliţei a primit vestea ca un şoc. “Am rămas fără cuvinte. Îl ştiam un băiat sănătos, la 44 de ani, cu multă putere de muncă. Nu ne aşteptam să se întîmple aşa ceva. O familie destoinică, cu multe calităţi. Îl aşteptăm acasă”, ne-a spus Dragoş Bîtculescu.

Riscuri la orice pas

600 de militari din Vrancea sînt în cel mai fierbinte punct de pe glob, Afganistan, acolo unde încearcă să instaureze un regim democratic, sub egida Nato. Este vorba despre militarii Batalionului 280 din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” care şi-au început misiunea în provincia Zabul la începutul anului, unde situaţia de securitate este destul de instabilă. Soldaţii vrînceni asigură securitatea infrastructurii şi a populaţiei din provincia Zabul, unde insurgenţii sînt încă foarte activi şi lansează adesea atacuri asupra forţelor internaţionale de securitate. Luna aprilie a fost una de foc în Afganistan pentru că în urma atacurilor s-au soldat cu 47 de morţi, dintre care 36 de insurgenţi. Cel puţin şase atacuri au vizat sediul Parlamentului afgan, sediul Preşedinţiei, principala bază a Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) şi mai multe ambasade occidentale din Kabul. Şi în această săptămînă s-a petrecut un atentat sinucigaş în Kabul la scurt timp după plecarea lui Barack Obama, preşedintele Americii, din Afganistan. Un kamikaze a lovit cu maşina-capcană intrarea principală a clădirii Green Village, provocînd moartea a cinci trecători afgani şi a unei gărzi de securitate. Atacul s-a produs după ce Barack Obama le-a promis americanilor "o nouă zi" după mai mult de un deceniu de război în Afganistan. El a mai semnat şi un acord de parteneriat strategic împreună cu omologul său afgan, Hamid Karzai, încadrînd condiţiile unei prezenţe a soldaţilor americani în această ţară pînă în 2024. În misiunile din Irak şi Afganistan din ultimii ani au fost răniţi mai mulţi soldaţI din Vrancea, doi dintre aceştia rămînînd cu infirmităţi. Cei mai mulţi, patru, au fost răniţi în misiunile din anul 2009. În Irak a murit şi un soldat vrîncean care s-a sinucis în baza militară cu pistolul din dotare. (Raluca MANOLACHE)

Pe platforma web tv a ziarului nostru puteţi urmări şi un material video despre povestea soldatului vrîncean care şi-a pierdut picioarele în Afganistan.

Un jandarm a plecat în Afganistan

Un ofiţer al Inspectoratului de  Jandarmi Judeţean Vrancea, selecţionat în urma promovării testelor specifice de cunoştinţe de specialitate, examinarea medicală, probe fizice şi de limbă străină, face parte din al treilea detaşament ce va fi dislocat în teatrul de operaţii din Afganistan. El va acţiona pentru o perioadă de şase luni în misiunea de instruire NATO (NTMA - NATO Training Mission Afganistan). Este vorba despre locotenent Cristinel Roşu, 28 ani, absolvent al Academiei de Poliţie "Al. I. Cuza" – armă Jandarmi şi este cadru al IJJ Vrancea din anul 2007. (R. M.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.