Ultima oră

Ministrul de Externe vine astăzi în Vrancea

Ziarul de Vrancea
8 sep 2011 1781 vizualizări
Ministrul Teodor Baconschi îşi lansează astăzi la Focşani cartea „Creştinism şi democraţie”

Ministrul de externe al României, teologul Teodor Baconshi, va lansa astăzi la Inspectoratul Şcolar Judeţean lucrarea ”Creştinism şi democraţie”. Publicată la în 2010 la editura Curtea Veche Bucureşti, într-o colecţie coordonată de Mihail Neamţu şi Adrian Papahagi, volumul anunţă prin titlu conţinutul acestuia şi mai ales mesajul. ”Creştinism şi democraţie” nu este o simplă culegere de articole, ci un adevărat manifest al dreptei, aşa cum o spune autorul însuşi în nota care precede volumul: ”Cum poate arăta o cultură politică de inspiraţie creştin-democrată? Rîndurile de mai jos caută să răspundă acestei întrebări. A sosit timpul să recuperăm valorile care au construit Europa unită şi care i-au dat României moderne repere istorice de stabilitate: principiul demnităţii şi al libertăţii persoanei, munca temeinică, binele comun, tradiţia creştină, responsabilitatea civică, promovarea meritocraţiei în mediul politic, academic şi corporatist, respectarea patrimoniului cultural naţional, respectul pentru mediu sau toleranţa faţă de pluralitatea credinţelor.

Creştinism şi democraţie e deopotrivă un manifest către clasa de mijloc şi o pledoarie pentru recuperarea bunului simţ în spaţiul public”. Peste 40 de articole, grupate în 3 părţi (Convingeri politice; În căutarea binelui comun; Biserica în cetate) şi un epilog – Rolul democraţiei creştine în reconstrucţia dreptei româneşti – sînt argumentele prin care teologul Baconschi încearcă să construiască o ideologie a democraţiei creştine româneşti, cu o uşoară savoare liberală. Un volum mai mult decît incitant, cu cît pentru prima dată un înalt demnitar propune un proiect creştin-democrat în care Biserica nu mai este ţinută pe post de milog, la mîna Guvernului, ci este invitată la un parteneriat echilibrat, unde fiecare să aibă drepturi şi obligaţii. ”Creştinism şi democraţie” nu este platformă a PDL-ului, aşa cum s-ar putea înţelege, deşi Teodor Baconschi este membru fondator al Fundaţiei Creştin-Democrate,iar în volum autorul numeşte explicit PDL-ul ca partidul dreptei. Mai degrabă volumul poate fi citit în cheia lucrării ”A treia Forţă: România profundă” (Bucureşti, 2008), scrisă de Ovidiu Hurduzeu şi Mircea Platon, decît ca un manual de teorie politică. (Valentin MUSCĂ)

Ministrul va vizita biserica de lemn de la Valea Sării

Astăzi, de la ora 11.00, ministrul Teodor Baconschi va participa la o discuţie despre “Nevoia de valori în societatea romanească”. Evenimentul, organizat de Direcţia pentru Cultură şi Prefectură, se va derula la Inspectoratul Şcolar, intenţia declarată a celor două instituţii fiind aceea de încercare de delimitare de zona politicului, cel puţin în prima parte a zilei. “La finalul conferinţei, dl. Teodor Baconschi va acorda autografe pe volumul «Creştinism şi democraţie», Ed. Curtea Veche, 2010. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Fundaţia Creştin-Democrată şi va avea loc în Sala de Conferinţe a Inspectoratului Şcolar, începînd cu ora 11.00. După conferinţă, la ora 12.30, dl. ministru Baconschi va vizita Biserica de lemn «Cuvioasa Paraschiva» de la Matăcina – Valea Sării, monument istoric aflat în patrimoniul cultural naţional, recent restaurat”, se arată în invitaţia Direcţiei de Cultură. După partea culturală a zilei, ministrul va susţine şi o conferinţă de presă pe teme politice, la sediul PDL. (I. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Viorel Iancu, acum 4612 zile, 2 ore, 8 minute, 9 secunde
Domnule V R Musca, Bine ca nu ati venit la INTRUNIREA ELECTORALA. Domnul Baconschi a profitat de consfatuirea de la Ispectoratul Scolar, sau special aceasta a fost organizata pentru a fi aplaudaci citeste integral
db, acum 4612 zile, 19 ore, 41 minute, 3 secunde
Efortul domnului Baconschi trebuie apreciat in mod deosebit avand in vedere faptul ca dansul habar n-are nici de democratie, nici de crestinism si nici de ideologia de dreapta. Sa baigui ceva pe teme citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.