Ultima oră

Festivalul de la Naruja: oi dresate, muzica, voie buna, mici si bere

Mihai Boicu
27 iun 2011 3013 vizualizări
localnicii s-au dat in scrinciob, in vreme ce taranul sarac de la Cimpineanca a defilat la Naruja cu oile sale dresate, Frumusica si Vasilica u politicienii au lipsit de la festival, insa oamenii au facut politica in jurul micilor si au ascultat muzica populara

Oamenii s-au adunat ieri cu mic cu mare in centrul comunei Naruja pentru a participa Festivalul "" Concurs Interjudetean de Muzica Populara "Comoara Vrancei". Evenimentul este unul de traditie pentru zona de munte a judetului avind in vedere ca a ajuns la a XXIX-a editie. Tarabele pline cu maruntisuri, muzica populara, dar si gratarele mici si navetele cu bere au adus buna dispozitie localnicilor de pe Valea Zabalei. Manifestarea a fost lipsita de prezenta politicienilor de la judet, probabil pentru ca nu a avut nici o miza electorala. Locatia aleasa pentru sarbatoare a fost plina de tarabe cu maruntisuri printre care oamenii au circulat toata ziua in cautare de chilipiruri. Startul manifestarii a fost dat de primarul Cristian Pantus, in timp ce oficiile de prezentator au fost facute de actorul Sorin Francu. Acestia, la fel ca alte persoane importante pentru comunitate, au primit insigne jubiliare cu ocazia implinirii a 100 de ani de activitate culturala in Naruja si a 75 de ani de la infiintarea Caminului Cultural. La startul competitiei s-au inscris nu mai putin de 43 de solisti vocali, grupuri vocale, solisti si grupuri instrumentale. Pentru fiecare categorie au fost oferite premii, fondurile fiind asigurate de Consiliul Judetean. Juriul care a stabilit cistigatorii a fost condus de Valentin Marin, redactor sef la Antena Satelor.


Oaia Frumusica si berbecul Vasilica au facut show


In afara muzicii populare, un punct de atractie al serbarii a fost prezenta inedita a lui Constantin Craciun, "taranul sarac din UE", asa cum se autointituleaza. Acesta a venit insotit la Naruja de oaia Frumusica si berbecul Vasilica, ambele animale fiind dresate sa faca spectacol. Frumusica a impresionat publicul dupa ce s-a remarcat tragind un carucior dupa stapinul sau, in timp ce berbecul s-a impuns cu acesta. "Taranul sarac" a organizat si un concurs pentru cele mai batatorite miine, intitulat "Cu miinile murdare", in care o oferit, impreuna cu sindicatul Propact, premii in malai si batura: "Malaiul e pentru femei, vinul pentru barbati si femei, iar tuica doar pentru barbati", ne-a spus pe un ton glumet "taranul sarac". Nici copiii nu au fost uitati la serbarea de la Naruja. Ionel Tafta, din Vrincioaia, a venit la festival cu un scrinciob pus in miscare de un cal, dar si cu mai multe topogane gonflabile. Copiii nu s-au lasat insa influentati de "mastodontii" plini cu aer si au preferat tot vechiul scrinciob din lemn. La fel ca in fiecare an, o impresie deosebita au facut-o la festival costumele populare purtate de concurenti. Pe linga acestia, buna dispozitie a mai fost intretinuta de Ansamblul "Tara Vrancei" si indragita solista de muzica populara Geta Postolache. O serbare populara, "Hora satului", a fost organizata duminica si la Ruginesti. La eveniment au participat foarte multi locuitori din zona, dar si fii ai comune care s-au intors cu aceasta ocazie pe meleagurile natale. Pe linga festival a avut loc si un tirg anual. La fel ca la Naruja, nici un politician nu si-a stricat duminica pentru a fi in mijlocul localnicilor. "Sintem deja la XV-a editie si de acum incepe sa fie traditie. Odata ce am intrat in calendarul festivalurilor, continuarea manifestarii tine de vointa oamenilor. Cred ca serbarea de astazi a fost cea mai reusita din cite au fost datorita numarului mare de participanti", ne-a spus primarul Constantin Alexe. (Mihai BOICU)








Lista cistigatorilor Festivalului Interjudetean "Comoara Vrancei"


Solisti vocali


Locul I Mihaela Profir, Scoala Populara de Arte Focsani

Locul II Catalina Maciuca, Scoala Populara de Arte Focsani

Locul III Maria Cosmina Cornea, Nistoresti

Mentiune Izabela Trifan, Reghiu


Grupuri vocale


Locul I Mugurasii din Paltin

Locul II Grupul Vocal Naruja

Locul III Grupul vocal de fete Reghiu

Mentiune Grupul Vornicii din Paulesti


Grupuri instrumentale


Locul I Buciumasii adulti din Spulber

Locul II Taraful lui Dudu din Naruja

Locul III Grupul de Cimpoiesi din Nistoresti

Mentiune Formatia de fluierasi adulti din Paltin


Solisti instrumentisti


Locul I Constantin Coroiu din Paltin, caval

Locul II Gheorghe Maciuca din Spulber, bucium

Locul III Stanciu Ion din Nistoresti, cimpoi

Mentiune Chirica Ion din Nereju, fluier






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.