Ultima oră

Octavian Vieru a fost demis de la conducerea APIA

Ciprian Fânaru
20 mar 2009 3445 vizualizări
Cu toate ca are simpatii portocalii, acesta a fost ras de ministrul pesedist al Agriculturii, Ilie Sirbu Liberalul Octavian Vieru, directorul Agenţiei de Plati si Interventie în Agricultura (APIA) Vrancea, a fost demis ieri din functie.

Decizia i-a apartinut ministrului Agriculturii, Ilie Sirbu, care a dat afara 18 directori din conducerea centrala, dar si pe cei 42 de directori de la nivel local, motivind ca nu a fost respectat termenul de incepere a platilor la hectar catre fermieri. Cele 42 de persoane destituite de ministru sint directorii executivi ai centrelor judetene ale APIA, Sirbu mai precizind ca trei dintre directorii demisi la nivel judetean au fost promovati in structura centrala. Analiza activitatii APIA desfasurata la inceputul lunii februarie la Ministerul Agriculturii a evidentiat deficiente in activitatea institutiei precum intreruperi dese ale sistemului informatic si suprapuneri de atributii la nivelul aparatului central al institutiei, ceea ce a condus la ineficienta. Tot atunci, directorul general APIA, Dan Gherghelas, a demisionat din functie. Si tot in februarie, Vrancea a fost printre judetele nominalizate ca ar fi acceptat la plata dosare continind declaratii false cu privire la terenurile detinute de fermieri. La acel moment, Vieru a minimalizat acuzatiile, si a sutinut ca APIA are competente limitate de verificare a dosarelor intocmite de fermieri pentru accesarea fondurilor europene.

Vieru nu va contesta demiterea

Seful APIA Vrancea neaga insa ca mutarea ar putea avea la baza si motivatii legate de politica si sustine ca nu va merge in instanta pentru a contesta decizia. "N-am primit nici o instiintare, deocamdata. Daca aceasta e decizia, probabil vine in urma modificarilor aduse la legea 188/1999, care reglementeaza activitatea functionarilor si este valabila la nivel national. Nu este nici o problema daca voi fi inlocuit. Ce pot sa zic e ca ma voi conforma ordinelor venite de sus. Nu sint membru al PD-L, pentru ca functionarii nu pot sa fie inscrisi intr-un partid, dar nimeni nu spune ca nu ai voie sa simpatizezi cu o anumita grupare", ne-a declarat Octavian Vieru, sustinut de PNL sa ocupe aceasta functie. Cu toate ca ministrul Agriculturii declarase anterior ca subventiile la hectar pe 2008 trebuiau platite incepind cu 19 martie, regulamentele comunitare prevad ca statele membre trebuie sa plateasca subventiile pina la 30 iunie 2009, pentru platile aferente lui 2008. "Am demis, joi, 42 de directori ai APIA de la nivelul local si 18 de la centru, pentru ca nu au respectat termenul stabilit de 15 martie pentru inceperea platilor la hectar. Le-am dat si un ragaz de patru zile, dar dinsii mi-au spus ca au nevoie de trei saptamini. Nu pot accepta un asemenea termen pentru ca ne batem joc de niste oameni (fermierii- n.r.)", suna explicatia demiterii exprimata de ministrul Ilie Sirbu. Procedura prevede ca pentru ocuparea postului de director, APIA trebuie sa organizeze concurs, dar cel mai probabil scaunul va fi ocupat ca si pina acum de o persoana care are sustinerea unui partid de la putere. Un nume deja vehiculat este cel al lui Petrache Riciu, seful Serviciului de Examinare a cererilor. APIA este institutia care gestioneaza banii de la UE, dar si administreaza fonduri de la bugetul de stat alocate fermierilor. In Vrancea exista sase centre APIA locale, care functioneaza la Focsani, Adjud, Panciu, Dumbraveni, Nanesti si Vidra. (Ciprian FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 7 ore, 27 minute, 45 secunde
daca sirbu vrea ca apia sa fie condusa de un prost la vrancea la gasit prost scolit pe strungurile de la ish la 35 de ani trimis de turnatorii sefii sa ia diploma de vacar zootehnist ramas vacar si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.