Ultima oră

Peste 1,3 milioane de litri de vin botezat in Vrancea

Raluca Manolache
16 mar 2009 1967 vizualizări
Valoarea vinurilor vrincene confiscate de politisti se ridica la 1.675.000 euro u licorile au fost retrase de pe piata si s-au lasat cu 16 dosare penale u politistii au evitat sa spuna la ce agenti economici s-au gasit probleme, vina planind astfel asupra tuturor

Vrincenii par maestri in falsificarea vinului si a bauturilor pe baza de vin facind astfel profituri de milioane de euro. Acest lucru a fost scos la iveala de controlul realizat de politistii bucuresteni care au intrat in alerta saptamina trecuta dupa ce in Capitala a fost descoperit vin facut din alte ingrediente decit struguri si care provenea din Vrancea. In zilele de 12-14 martie, specialistii Directiei de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au desfasurat o razie pentru prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor ilegalitati in domeniul producerii si comercializarii vinurilor si a altor bauturi alcoolice. La actiune au luat parte si comisari ai Garzii Financiare, specialisti din Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Viti-vinicol din Ministerul Agriculturii si inspectorii Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor. La cele 52 de puncte de lucru apartinind unui numar de 18 agenti economici s-au gasit 1,3 milioane de litri de vin alb si rosu, 405 mii litri bauturi fermentatie linistite si 11 mii litri bauturi tip Florio, Bitter Fernet care ar putea fi contrafacute. Au fost luate peste 200 de probe pentru expertizare. "Actiunea a fost fundamentata pe constatari anterioare care au indicat ca pe piata de consum exista situatii in care se vind vinuri contrafacute provenind din zona vinicola Vrancea si pe concluziile organelor statului abilitate sa efectueze supravegherea si controlul activitatii in acest domeniu, fiind semnalata prezenta colorantilor, aromelor si indulcitorilor de sinteza, neincadrarea in tipul de vin declarat, caracteristici organoleptice necorepunzatoare", ne-au transmis reprezentantii IGPR. Razia s-a soldat cu 16 dosare penale in care sint continuate cercetarile pentru fapte de evaziune fiscala si falsificarea sau substituirea de vinuri ori alte bauturi. Politistii au evitat sa spuna la ce agenti economici s-au gasit probleme, vina planind astfel asupra tuturor producatorilor. Valoarea bauturilor care erau vindute drept licori veritabile se ridica la 7,140 milioane de lei, mai precis circa 1,675 milioane euro. întreaga cantitate a fost indisponibilizata in vederea confiscarii si, in functie de rezultatele analizelor de laborator, ar putea fi distrusa. De asemenea, pentru nerespectarea dispozitiilor legale de natura administrativa au fost aplicate opt amenzi in valoare de 100.000 lei.


Licori retrase de pe piata


Oamenii legii au prezentat si citeva aspecte gasite pe teren, fara a da nume insa. Asa se face ca administratorul unei firme vrincene a produs si imbuteliat 200.000 litri "vin de masa", fara a avea autorizatie de antrepozit fiscal si nici documentele care sa ateste de unde a procurat materia prima folosita. La o persoana fizica autorizata care a comercializat "vin de masa" vrac contrafacut, a fost indisponibilizata cantitatea de 11.500 litri bautura din sortimentul vindut anterior, cercetarile fiind continuate sub suspiciunea de falsificare de vinuri. De asemenea, la punctul de lucru al unei alte firme a fost indisponibilizata in vederea confiscarii 11.200 litri bautura alcoolica aromatizata tip Bitter si Florio, care nu respecta normele cu privire la imbuteliere si etichetare. Totodata s-a dispus retragerea de pe piata a 9.800 litri de bautura de tip Fernet, un bitter italian fabricat din plante. Pentru nereguli pe linia de fabricare, firma a fost sanctionata cu 6.000 lei. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 26 minute, 57 secunde
cei mai mari falsificatori de vin sunt in gugesti , jaristea ,odobesti...
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.