Ultima oră

Militarii care pleaca in Afganistan si-au facut conturi de Messenger

Ziarul de Vrancea
13 mar 2009 1389 vizualizări
Doar 13 din 14 militari au participat la ceremonialul de plecare in misiune u militarii au fost selectionati in urma unor teste riguroase, dupa care s-au antrenat timp de sase luni in Polonia si Tirgu Mures u daca inainte de ă€˜89 Armata era folosita la strinsul recoltei sau la canal, iata ca a venit timpul ca armata sa fie folosita pentru scopul ei primordial , ne-a spus unul dintre militarii ce vor decola spre Afganistan

Militarii de la Brigada 8 Artilerie Mixta "Al. I. Cuza" au participat ieri la ceremonialul de plecare in Afganistan a 14 militari focsaneni, care vor participa la o misiune dificila in teatrul de operatiuni din Orient, in perioada aprilie-octombrie. Scopul principal al misiunii este indrumarea, instruirea si consilierea militarilor din aceasta tara "fierbinte" si, daca va fi nevoie, chiar implicarea directa in operatiunile de asistenta umanitara.


"Stiu ca v-ati instruit temeinic, cunosc rezultatele obtinute de dumneavoastra, aspiratiile, dorinta de a invinge si mai presus de toate va cunosc determinarea de a duce la bun sfirsit aceasta misiune la inalte standarde de performante. Sinteti cei care prin profesionalism si devotament asigurati ducerea la indeplinirea responsabilitatilor asumate de Armata si Statul Roman", le-a transmis militarilor col. Lucian Lisneanu, reprezentantul Comandamentului Operational Intrunit din Buzau, cel care coordoneaza misiunile externe ale Armatei Romane. Si comandantul echipei operationale de consiliere si legatura a Armatei Nationale Afgane, lt. col. Cornel Dobre, le-a multumit colegilor. "Nu va fi o misiune usoara dar avem convingerea ca vom reusi sa ne indeplinim sarcinile incredintate prin mandat. Acum, la plecare, vreau sa le multumesc tuturor celor care ne-au spijinit si famililor vreau sa le multumesc anticipat pentru suportul moral de care ne vom bucura in urmatoarea perioada. Doresc ca la ceremonialul de sosire sa ne vedem in aceeiasi formatie, sanatosi si mindri ca ne-am indeplinit misiunea", a subliniat Cornel Dobre. Ceremonialul de ieri s-a desfasurat si in prezenta subprefectilor Ion Oprea si Sorin Hornea, a primarului Decebal Bacinshi, dar si a vicepresedintelui CJ, Dragos Birladeanu, care i-au incurajat pe militari.


Emotii pentru cei 14 militari


Cei 14 ofiteri si subofiteri, printre care si un medic, au fost selectionati in urma unor teste riguroase, cunoasterea limbii engleze fiind una din probele eliminatorii. Acestia s-au antrenat timp de sase luni in Polonia si Tg. Mures si urmeaza sa impartaseasca din experienta lor militarilor afgani. Totusi, la ceremonialul de ieri au participat doar 13 militari. "Au fost doar 13 pentru ca avem si alte probleme de rezolvat, iar cel de-al 14-lea a lipsit din motive obiective, avind treburi de rezolvat", a precizat lt. col Costel Dobre. La eveniment au luat parte si copiii, sotiile sau rudele militarilor. Chiar daca le va fi greu departe de cei dragi, militarii spun ca sint obisnuiti, pentru ca acestea sint avatarurile meseriei. "Sintem pregatiti pentru orice. Ce o sa fie acolo, o sa vedem! Sint militar de cariera, nu e prima data cind plec de acasa. Familia nu are legatura cu armata si am mai fost plecat, stind departe de cei dragi. Exista telefoane, internet, messenger prin care vom putea comunica cu familia in cele sase luni in care vom sta in Afganistan", a spus lt. col Costel Dobre, comandantul echipei care pleaca in misiune. Cele doua fete ale acestuia au stat aproape lipite de tatal lor, cit timp acesta ne-a oferit declaratii, aratind ca nu le va fi usor cu parintele plecat la mii de kilometri. De asemenea, daca unii dintre militari au mai fost in misiuni externe, altii pleaca pentru intiia oara. "Pentru mine este prima misiune in teatrul de operatii din Afganistan, dar consider ca sint bine pregatit pentru ca am fost instruit pe citeva continente, cu experinta internationala bogata. Sper ca echipa noastra sa poata demonstra ca sintem la acelasi nivel sau poate chiar mai sus decit aliatii nostri. Daca inainte de "˜89 armata era folosita pentru strinsul recoltei si pentru construirea de canale, iata ca a venit timpul ca armata sa fie folosita pentru scopul ei primordial, adica o prelungire a politicii nationale si internationale. Sotiile si familiile noastre sint antrenate pentru asa ceva", ne-a spus plutonierul adjutant Ion Chiru, consilierul comandantului echipei. Cei 14 militari vor mai astepta citeva saptamini pina cind aeronava Statului Major General ii va duce in Afganistan. Toti spera in primul rind sa se intoarca sanatosi, in conditiile in care, se stie, ca teatrul din Afganistan a devenit mult mai periculos decit cel din Irak. Atacurile talibanilor au ucis in ultima vreme mai multi militari romani, in conditiile in care tara orientala este dominata de sosele foarte proaste, multe dintre ele neasfaltate, lucru ce permite amplasarea minelor. Cei 14 militari au primit si binecuvintarea unui sobor de preoti, care a oficiat un serviciu religios. Toata asistenta a incheiat ceremonialul cu speranta ca in luna octombrie, toti cei 14 militari vor participa la apelul de sosire in patrie. (Raluca MANOLACHE, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.