Ultima oră

La Bordești are loc ediția a II-a a simpozionului ”Bordești - Brâncoveanu”

Mihai Boicu
26 apr 2017 966 vizualizări
Simpozionul are loc la biserica brâncovenească din Bordești, construită cu peste 300 de ani în urmă și pictată Pârvu Mutu, cel mai renumit pictor de biserici din acea perioadă

Joi are loc la Bordești ediția a II-a a simpozionului ”Bordești – Brâncoveanu”, în incinta bisericii brâncovenești ”Adormirea Maicii Domnuuli”. La simpozion au fost invitați să participe cu lucrări elevi de gimnaziu și de liceu, dar și cadre didactice pasionate de cercetarea științifică. Domeniile pentru temele comunicărilor au fost arheologie, istorie medievală românească, istorie locală, spiritualitate creștină, tradiții populare. Lucrările premiate vor fi publicate într-un vomul colectiv. De organizarea acestui simpozion se ocupă profesorul Ionuț Bercaru, un pasionat cercetător al istoriei locurilor, care s-a implicat activ în ultimii ani la punerea în voaloare a bisericii brâncovenești din Bordești. ”Simpozionul este organizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Bordești, în parteneriat cu cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Direcția pentru Cultură Vrancea, Parohia ortodoxă Bordești și școlile gimnaziale Bordești și Popești. Cu ocazia simpoziului va fi organizat și o expoziție de carte din domeniile de interes”, a spus profesorul Ionuț Bercaru. Mănăstirea Bordeşti a fost ctitorită între anii1698-1699 de Căpitanul Mănăilă, dregător al lui Constantin Brâncoveanu. Biserica se remarcă prin arhitectura brâncovenească şi prin pictura care împodobeşte interiorul acesteia, creaţia unui maestru al epocii, pictorul Pârvu Mutu, cel mai renumit pictor de biserici din acea perioadă. Mănăstirea are un rol important în zonă pentru scurt timp, fiind închinată ca metoc Episcopiei Buzăului la 1742 şi apoi mănăstirii Băbeni pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea. După secularizarea averilor mănăstireşti şi retragerea călugărilor greci care populau mănăstirea, biserica devine biserică de mir a obştii din Bordeşti. Degradarea determinată de cutremure şi alunecări de teren face ca biserica să fie părăsită în anul 1911. Biserica este declarată monument istoric prin decret regal la 10 martie 1915. Lucrările de restaurare au început în anul 1993 şi s-au finalizat în decembrie 2010. Până acum, biserica brâncovenească nu a fost sfințită de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. În anul 2015,  aici a fost oficiată o slujbă religioasă,  cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la declararea ca monument istoric. (M. B.)

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gigi , acum 2528 zile, 5 ore, 24 minute, 53 secunde
Marele scriitor Ionut Bercaru este total paralel cu credinta, dar se foloseste pentru a-si atinge scopurile.
un coleg, acum 2528 zile, 5 ore, 37 minute, 32 secunde
Activitate de parada!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.