Home | Actualitatea | Expertele din dosarul Căprioara au fost achitate

Expertele din dosarul Căprioara au fost achitate

Publicat de 768 vizualizari 0 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Expertele din dosarul Căprioara au fost achitate

Sentinţa a fost dispusă de Curtea de Apel Bucureşti şi este definitivă. La fond, cele două experte fuseseră condamnate sub supraveghere.

O recentă soluţie a Curţii de Apel Bucureşti le achită definitiv pe cele două experte trimise în judecată de DNA pentru favorizarea infractorului, după expertiza realizată de acestea în dosarul în care a fost achitat definitiv şi Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea. "Admite apelurile formulate de apelantele-intimate-inculpate Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi Muşuroiu Elena Valentina împotriva sentinţei penale nr. 2461/25.10.2016, pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală în dosarul nr. 3469/3/2015. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată, numai în ceea ce le priveşte pe inculpatele Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi Muşuroiu Elena Valentina, şi, pe fond, rejudecând : (...) achită pe inculpata Cernea (Pintea) Ileana Roxana sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, (...) Înlătură, din minuta şi dispozitivul sentinţei penale apelate, aplicarea dispoziţiilor legale referitoare la soluţia de condamnare a inculpatei Cernea (Pintea) Ileana Roxana la pedeapsa principală de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (...) precum şi a dispoziţiilor legale subsecvente soluţiei de condamnare, privind aplicarea pedepselor complementare şi accesorii şi suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale. (...) achită pe inculpata Muşuroiu Elena Valentina sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, (...) Înlătură, din minuta şi dispozitivul sentinţei penale apelate, aplicarea dispoziţiilor legale referitoare la soluţia de condamnare a inculpatei Muşuroiu Elena Valentina la pedeapsa principală de 2 ani închisoare pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu (...) precum şi a dispoziţiilor legale subsecvente soluţiei de condamnare, privind aplicarea pedepselor complementare şi accesorii şi suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale. (...) cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cauzei în fazele de urmărire penală şi de cercetare judecătorească în primă instanţă rămân în sarcina statului. Înlătură, din minuta şi dispozitivul sentinţei penale apelate, aplicarea art (...) în baza căruia s-a dispus obligarea inculpatelor Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi Muşuroiu Elena Valentina la plata sumei de câte 1.000 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. (...) respinge, ca nefondat, apelul formulat de apelantul Parchetul de pe lângă Înalta Curte De Casaţie Şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 2461/25.10.2016, pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală în dosarul nr. 3469/3/2015. (...) Definitivă", este soluţia dispusă de Curtea de Apel Bucureşti. La fond, cele două fuseseră condamnate la câte doi ani de închisoare sub supraveghere.

Trei inculpaţi trimişi în judecată de DNA

Alături de cele două experte, în cauza soluţionată de DNA, mai fusese trimis în judecată şi expertul focşanean Liviu Macovei. Cei trei au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA în luna februarie 2015. Ileana Roxana Cernea (Pintea), experta desemnată de instanţă pentru a efectua expertiza contabilă în dosarul lui Oprişan, a fost trimisă în judecată  pentru săvârşirea infracţiunilor  de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual, în timp ce experta parte numită de preşedintele CJ Vrancea , Elena Valentina Muşuroiu,  a fost trimisă pentru pentru săvârşirea infracţiunilor  de complicitate la favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu. Cel de-a treilea inculpat din dosarul de fond a fost expertul focşănean Liviu Macovei, numit parte de către Valeriu Iacob, pentru complicitate la abuz în serviciu, achitat de prima instanta.  Conform procurorilor  anticorupţie, interesul judiciar al lui Marian Oprişan a fost acela de a se disculpa folosindu-se în acest sens de expertiza financiar contabilă. Elena Valentina Muşuroiu, reprezentantă a intereselor sale, a conceput expertiza în numele Ileanei Roxana Pintea, experta aleasă de instanţă, aşa încât să  acrediteze ideea că infracţiunile reţinute în sarcina clientului său nu există şi creând premisele exonerării acestuia de răspunderea penală. Conform concluziilor raportului de expertiză contabilă întocmit de către Muşuroiu Elena Valentina şi semnat de către Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi Macovei Liviu,  prin faptele inculpaţilor cercetaţi în dosarul nr. 271/231/2010  nu s-a creat niciun fel de prejudiciu. Cernea (Pintea) Ileana Roxana a arătat că a semnat raportul de expertiză contabilă întocmit de către Muşuroiu Elena Valentina, fără a cunoaşte argumentaţia pe care s-au fundamentat concluziile acestuia. Între timp, în dosarul de la Cluj, s-a dispus achitarea definitivă a inculpaţilor, iar cele două instanţe, de fond şi apel, au înlăturat concluziile expertizei care face obiectul dosarului de la Bucureşti. Acum, după decizia instanţei de apel, şi cele două experte au fost achitate definitiv. (G. SAVA) 

 

Subscribe to comments feed Comentarii (0 publicate)

total: | afişare:

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail