Home | Actualitatea | „Romeo și Julieta”, varianta românească, la Tâmboieşti-Vrancea

„Romeo și Julieta”, varianta românească, la Tâmboieşti-Vrancea

Publicat de 9445 vizualizari 1 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Articol + foto preluate de pe site-ul ziuadeconstanta.ro Articol + foto preluate de pe site-ul ziuadeconstanta.ro

Fiul renumitului scriitor Cezar Petrescu şi o fată din Tâmboieşti-Vrancea protagoniştii unei iubiri sfârşite tragic

Cu aproximativ  77 de ani  în urmă, o poveste de dragoste având legătură cu judeţul nostru se sfârşea tragic. Teodor Cezar Peterescu, fiul din prima căsătorie a scriitorului Cezar Petrescu, a cunoscut-o pe Viorica Roman, originară din Tâmboieşti-Vrancea, la Piatra Neamţ. Amândoi erau tineri, iar ea, se spune, foarte frumoasă. Ceea ce-i în afara oricărui dubiu, este că Viorica Roman  i-a cucerit inima lui Teodor Petrescu. Acesta, rămas fără mamă, care murise, a fost nevoit să îşi urmeze tatăl la Bucureşti. Povestea spune mai departe că,    înainte  plece   în armată, Teodor Petrescu ar fi decis să-şi petreacă câteva zile la iubita sa la Tâmboieşti. Aici se povesteşte că  ar fi cerut-o în căsătorie pe Viorica Roman. Numai că a apărut imediat o problemă: cei doi   îndrogostiţi aveau nevoie, pentru a-şi desăvârşi intenţiile lor, de consimţământul părinţilor.
Din punct de vedere al părinţilor Vioricăi  Roman, iniţial totul părea a fi în  regulă. Aceştia erau de acord cu căsătoria fiicei lor cu bucureşteanul Teodor Cezar Peterescu. Au aflat însă-n scurtă vreme un am ănunt esenţial care avea să le  întoarcă acordul dat iniţial. Părinţii Vioricăi din Tâmboieşti-Vrancea au luat cunoştiţă de faptul că scriitorul Cezar Petrescu, tatăl lui  Teodor, se împotriveşte acestei uniuni. Explica ţia?! Cum scriitorul era celebru la vremea aceea în Bucureşti, se spune că el nu făcea un secret din  dorinţa  ca unicul său fiu să-şi găsească  o nevastă dintr-o categorie socială mai bună.


Pus  în faţa unei asemenea realităţi, iar dragostea pentru Viorica fiind fără alt remediu decât căsătoria din punctul de vedere al lui Teodor, tânărul a decis rupă legăturile cu tatăl său şi a revenit la Tâmboieşti-Vrancea, ferm deciso ia de nevastă. Avea însă aici să se  lovească de o opoziţie pe care iniţial n-o întâmpinase: cea a părinţilor fetei.
Puternic marcaţi de hotărârile părinţilor lor, cei doi îndrăgostiţi sau întâlnit, spun cunoscătorii întâmplărilor, o vreme, pe ascuns. Ajungând amândoi la concluzia că dragostea dintre ei nu poate avea nicio şansă de izbândă, în iulie 1940,Teodor şi Viorica au luat o decizie devastatoare. Astfel, tânărul şi-a omorât iubita, împuşcâd-o, chiar în curtea casei acesteia. Imediat după comiterea îngrozitoarei fapte, la rândul său s-a sinucis prin împuşcare. Teodor Petrescu şi Viorica Roman au fost înmormântaţi câteva zile mai târziu, unul lângă altul în cimitirul din Tâmboieşti-Vrancea cum arată şi  fotografia din deschiderea textului.
 
Tragica poveste ar fi fost trecută, se spune, cu vederea de presa vremii, din dorinţa lui Cezar Petrescu.

 

Articol + foto preluate de pe site-ul ziuadeconstanta.ro

Subscribe to comments feed Comentarii (1 publicate)

avatar
Laura 21-04-2017
Din cate mi-a povestit bunicul meu ( contemporan cu tinerii din articol) dupa ce Teodor a impuscat-o pe Viorica, n u in curte ci intr.-una din camerele casei in care ea locuia cu parintii ei, el n u a avut curajul sa se impuste. Atunci tatal fetei a luat si el o pusca si i-a zis : te omori tu sau te omor eu. In cele din urma tanarul s-a sinucis.
total: 1 | afişare: 1 - 1

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

  • Trimite unui prieten Trimite pe mail
  • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
  • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

    Ultimele stiri nationale

    Newsletter

    Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail