Home | Actualitatea | Excursie la Vizantea-Livezi

Excursie la Vizantea-Livezi

Publicat de 7315 vizualizari 3 comentarii
Dimensiune text: Decrease font Enlarge font
Excursie la Vizantea-Livezi-Fotoreportaj de Silvia Vrinceanu Nichita Excursie la Vizantea-Livezi-Fotoreportaj de Silvia Vrinceanu Nichita

Fotoreportaj de Silvia Vrinceanu Nichita

Când am timp îmi place să hoinăresc prin satele vrâncene și să fotografiez oameni, locuri, case, copaci, detalii peste care se așează praful timpului. Ieri(n.r. duminică 17.04.2017), drumul m-a purtat printre dealuri înflorite către Vizantea-Livezi, o așezare plină de farmec, de unde izvorăsc ape miraculoase, pe nedrept uitate, chiar și de către localnici, de care mi se făcuse dor.

 Tanti Maria

 Pe drum am întânit-o pe Maria Ignat, o țărancă vrednică dar tare modestă, încălțată cu gumari, ce se întorcea pe jos, cu traisa-n mână, “de la o odaie”. În trupul mărunțel parcă era zugrăvit tot destinul femeii din Țara Vrancei: hâtră, muncitoare, cumpătată, modestă, care nu pregetă, supusă și credincioasă totodată. Am întrebat-o de ce nu ia autobuzul. “Mai țânem de bani că-s tari puțâni!”, așa mi-a răspuns.

 

La Vizantea am auzit pentru prima dată cucul anul acesta chiar în timp ce culegeam Ciuboțica-cucului, am văzut cum ninge cu petale de flori, am băut apă din izvorul fostei mănăstiri, am stat de vorbă cu localnicii și m-am plimbat printre ruinele fostei ctitorii voievodale. Am văzut nou amestecat cu vechi, bogăție lângă sărăcie, bun gust lângă kitsch, mizerie lângă curățenie exemplară. Vreau să vă arăt în imagini doar ce mi-a plăcut dar o să vă spun ce nu mi-a plăcut. Toate apele, toate șanțurile, toate râpile sunt inundate cu gunoaie, în special deșeuri din plastic. Cum apele sunt de regulă curgătoare, oamenii cred – probabil - că le vor spăla și duce mai departe mizeria, însă în realitate toate aceste deșeuri nu fac decât să polueze și să urâțească un sat frumos. În goana după nou și mare, mai toate casele vechi și mici sunt părăsite.

Căsuța lui Ion Băsnoiu

Mi-a plăcut în mod special căsuța lui Ion Băsnoiu, acum decedat, o gospodărie așa cum, din păcate, mai vezi pe la muzeul satului. Vecinii spun că bătrânii s-au dus la Domnul iar de casă nu mai are grijă mai nimeni. În prima zi de Paști oamenii stăteau singuri pe la porți, cu telefoanele mobile pe la urechi, semn că cei dragi nu prea au venit acasă de sărbători.
În comuna Vizantea-Livezi se află fosta mănăstire Vizantea, “monument istoric de arhitectură de interes național”. Se spune că ar fi cea mai veche vatră monahală din toată Vrancea, care a prins viață pe la 1590, în timpul domnitorului Petru Șchiopul. Ansamblul monumental cuprinde biserica nouă „Sfânta Cruce”, turnul cloponiță și zidul de incintă. Despre bătrânul zid de incintă aș vrea să vă spun că este într-o stare deplorabilă, inundat de nepăsare și de tot felul de mărăcini, urzici și vegetație uscată printre pietrele căzute. M-a durut sufletul să văd că fosta curte domnească este lăsată în paragină, de parcă nu s-ar fi făcut nimic din 1916, când armatele austro-ungare au ars din temelii tot așezământul. Doar cățeii părintelui, legați chiar lângă ruinele bolții monahale, țin la distanță curioșii de zidul de incintă și de leasa de porumb ridicată chiar în spatele bisericii. Nicăieri nicio explicație despre ilustrul trecut al acestor locuri de legendă de pe valea Vizăuțiului. Singurii interlocutori sunt oamenii veniți să aprindă lumânări la morminte și un cârd de curcani gălăgioși, un fel de “gâște de la Capitoliu”. În ciuda tristei realități, mă gândesc că este o adevărată minune că aceste ruine ale mănăstirii fortificate au supraviețuit până astăzi, ca să le putem vedea și noi. Așa că dacă aveți câteva ceasuri libere, mergeți la Vizantea-Livezi să le vedeți printre vișinii și merii înfloriți! Natura este impresionantă, poienile pline de flori, iar oamenii sunt bucuroși să vă spună o vorbă bună.
                                                                                                                                                                                                                  Hristos a Înviat!

 

Silvia Vrinceanu Nichita 

 


Foto:Biserica de piatră din Vizanea

Foto:  Biserica cea mare, constuită în stil grecesc, este închinată Sfintei Cruci 

Foto:Intrarea principală în biserică


Foto:Casă tradițională  

Foto: Comunitatea este în doliu după ce un tânărde 26 de ani a murit într-un accident 

Foto:Rândul la apă

Dacă vrei să ai flori la fereastră nu contează că nu ai ghivece frumoase

Rațe la pârâu

Foto:Ciuboțica-cucului

Foto:Păpădie cât cuprinde

Pășuni și fânețe înflorite

Troița ridicată în memoria eroilor din localitate

Foto:Întru slava eroilor

Foto:Copac înflorit

Primăvara pe deal

Pomi înfloriți

Foto:Vizantea Livezi

Am cules un buchet generos de Ciuboțica Cucului

Merișor

#Epitaf

Oamenii s-au făcut luntre și și-au făcut punte

Localnice venite "de la mort"

Fântână aproape părăsită

Intrarea în curtea fortificată a bisericii

 

Mi-a plăcut în mod special căsuța lui Ion Băsnoiu, acum decedat, o gospodărie așa cum, din păcate, mai vezi pe la muzeul satului. Vecinii spun că bătrânii s-au dus la Domnul iar de casă nu mai are grijă mai nimeni

Adăpatul cailor

Curcanii înfoiați din gospodăria casei parohiale

 

Punte peste pârâu

 

Fotoreportaj preluat de pe contul de facebook  Silvia Vrinceanu Nichita

 

 

Actualizare:

Părerea Primarului comunei Vizantea-Livezi despre problemele care apar în fotoreportaj

Primarul comunei Vizantea-Livezi recunoaște toate problemele pe care le are comunitatea pe care o administrează din iulie 2016 și a început numeroase acțiuni de rezolvare a acestora. ”Gunoaiele reprezintă într-adevăr o problemă majoră, o problemă pe care am rezolvat-o parțial și nu vom înceta până nu vor dispărea toate. Încă din vara anului trecut, am demarat acțiunea de strângere a gunoaielor de pe șosele, pârâuri, șanțuri etc. Am constatat că este o problemă și cu faptul că oamenii nu au unde să ducă gunoaiele, de aceea am montat anul acesta 20 de pubele de capacitate mare pentru gunoi selectiv (plastic, hârtie, fier, sticlă). Mă bucur să văd că localnicii au devenit receptivi, dovadă fiind că pubelele devin pline destul de rapid. Primăvara aceasta am demarat și curățenia de primăvară. În timpul campaniei am strâns peste 5 camioane de gunoi pe care l-am transportat la groapa de gunoi de la Brăila. De asemenea, am votat în Consiliul Local un regulament de păstrare a curățeniei, am stabilit și amenzi pentru cei care nu-l respectă și am montat panouri de avertizare în toată comuna. Apoi am cărat pământ și am salubrizat zonele afectate. Am făcut campanii de informare în fiecare sat și le-am explicat sătenilor această problemă. Sperăm ca în scurt timp să nu mai vedem gunoi pe nicăieri. Mă deranjează această problemă a gunoiului și, în calitate de primar, voi face tot ce pot, în colaborare cu toți cetățenii comunei, pentru a avea o comună curată și frumoasă”, ne-a explicat primarul Dragoș Ciubotaru despre gunoaiele care se pot vedea pe raza comunei Vizantea-Livezi.

Biserica nu deține documente de proprietate pe teren și clădiri

Primarul comunei Vizantea-Livezi ne-a dat lămuriri și cu privire la starea Mănăstirii Vizantea și spațiul din jurul acesteia.  ”S-a deschis o linie de finanțare a monumentelor de clasa B, din fonduri europene, categorie în care este inclusă și Mănăstirea Vizantea. Primul lucru pe care l-am facut în calitate de primar, încă din vara anului trecut, a fost să chem un consultant, să analizăm posibilitatea depunerii unui proiect pentru reabilitare și conservare mănăstire dar, din păcate, ne-am lovit de o problemă neașteptată. Biserica nu deține documente de proprietate pe teren și clădiri, ele sunt înregistrate doar în registrul agricol.
 

Subscribe to comments feed Comentarii (3 publicate)

avatar
viorel i. iancu 20-04-2017
HRISTOS A INVIAT!
Cred ca astfel trebuie sa arate un articol despre o localitate din judetul nostru, Vrancea,
FELICITARI DEOSEBITE!
Este necesara mai multa grija fata de fosta manastire, dar sa nu lasam numai pe seama parohului si a Primariei. Trebuie sa intervina si judetul cu subordonarile sale, dar si cu legaturile superioare.
MULTUMIM.
SA NE TRAITI!
avatar
19-04-2017
Ciubotica cucului=splendida floare de primavara.Totul e frumos,merita sa fie vazut.
avatar
aurel 19-04-2017
Horticultor destept ca noaptea...popul fructifer o fi o specie de....vrej,nu copac...vai de tine..
total: 3 | afişare: 1 - 3

Spune-ţi părerea despre acest articol!

Te rog să introduci codul din imagine:

Caută articole

 • Trimite unui prieten Trimite pe mail
 • Versiune pentru imprimantă Versiune pentru imprimantă
 • Versiune text Versiune text

VOTEAZĂ ACEST ARTICOL

0

Soarele răsare: 6.13
Soarele apune: 20.07

Calendar ortodox: Sfinții Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif din Maramureș; Sfinții Mucenici Pasicrat și Valentin de la Durostorum
Calendar catolic: Ss. Fidel din Sigmaringen, pr. m. *; Maria a lui Cleofa şi Salomea; Egbert, călug

Maxima zilei: „Pentru orice rău există două leacuri: timpul şi tăcerea.” — Alexandre Dumas
    

Curs BNR:
1 Euro – 4. 5441 lei
1 Dolar American (USD) – 4. 2456 lei

Ultimele stiri / locale

  Ultimele stiri nationale

  Newsletter

  Daca doresti sa primesti zilnic fluxul cu cele mai importante stiri din editia on-line a Ziarului de Vrancea inscrie-te aici cu adresa ta de e-mail