Ultima oră

Lipsa facilităţilor medicale pune Focşaniul în topul oraşelor în care nu ai vrea să trăieşti

Dana Lepădatu
27 mar 2017 8599 vizualizări
Focşaniul a reuşit performanţa de a se situa pe locurile fruntaşe în topul celor mai defavorizate oraşe din punct de vedere al facilităţilor medicale u doar Giurgiu stă mai prost decât noi în acest top u Focşaniul figurează de asemenea în topul oraşelor cu cel mai dezavantajos cost al vieţii

Focşaniul a reuşit iarăşi performanţa de a se situa pe locuri ”fruntaşe” în topul oraşelor în care nu ţi-ai dori să trăieşti. Potrivit unui studiu al Storia.ro, Focşaniul este în topul oraşelor defavorizate din punct de vedere al facilităților medicale. Dacă oraşul desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilităţi medicale din România, respectiv Oradea, are nu mai puţin de 16 spitale de stat si private, alături de alte peste 90 de cabinete private si zeci de farmacii, în Focşani există un singur spital de stat, Spitalul judeţean de Urgenţă “Sf. Pantelimon” şi nici o unitate medicală care ar putea să se apropie de ceea ce ar trebui să  fie un spital privat. Desigur, există mai multe clinici, care însă nu îşi merită pe deplin numele, multe din ele fiind simple laboratoare de analize medicale. La acestea se adaugă câteva cabinete stomatologice şi destul de multe farmacii. De asemenea, Focşaniul figurează şi în topul celor mai dezavantajoase orase din punct de vedere al costului vieţii, de data aceasta pe locul patru. Mai rău decât la noi se trăieşte în Reşiţa, Alexandria şi Vaslui. Sau cel puţin aceasta este percepţia respondenţilor sondajului Storia.ro.  

Moldova, la coada clasamentului în toate topurile

Focşaniul e în topul „aşa nu” şi atunci când vine vorba de costul şi calitatea vieţii

 Clasamentul celor mai avantajoase oraşe din punct de vedere al facilităţilor medicale continuă cu oraşele Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Baia Mare, Piteşti şi Cluj-Napoca. Capitala ocupă doar locul 9 în topul oraşelor cu cele mai bune facilităţi medicale din România. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase orase din punctul de vedere al facilităţilor medicale se numără Giurgiu, Focşani, Tulcea, Călăraşi, Constanţa, Bacau şi Vaslui. La nivel de regiuni istorice, Banat a fost desemnat de 8.332 de români ca fiind regiunea cu cele mai bune facilităţi medicale, fiind urmată de Maramureş, Crişana şi Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul percepţiei locuitorilor faţă de facilităţile medicale în oraşele şi cartierele lor a fost obţinut de Dogrobea, Moldova şi Muntenia. Zona Bucureşti şi Ilfov se află la mijlocul clasamentului. În general, oraşele cu un număr mare de locuitori, cu un Produs Intern Brut ridicat şi o rată a şomajului scăzută au fost considerate şi oraşele cu cele mai bune facilităţi medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase orase din punct de vedere al facilităţilor medicale au, în medie sub 100.000 de locuitori şi o rată a şomajului ridicată.

Braşovul, un oraş în care să tot trăieşti

Braşovul a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cel mai avantajos cost al vieţii din România, potrivit aceluiaşi studiu,  realizat de Storia.ro şi agenţia D&D Research. Cercetarea a analizat percepţia pe care românii o au asupra costului vieţii resimțit în oraşul şi cartierul în care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obţin. Clasamentul continuă cu oraşele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova, Bucureşti şi Iaşi. La polul opus, oraşele desemnate ca fiind cele mai dezavantajoase din punct de vedere al costului vieţii sunt Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani şi Brăila. Pentru realizarea clasamentului, participanţii studiului Storia.ro au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al costului vieţii, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Potrivit studiului, doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final. Chestionarele au fost completate de peste 170.000 de români. Studiul continuă şi în lunile următoare, lună de lună, fiind analizate răspunsurile oferite de români pe diferite capitole precum accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi sau accesul la instituţiile educaţionale. Mai multe informaţii despre acest studiu puteţi găsi pe pagina dedicată cercetării: Orase şi Cartiere din România.  (Dana LEPĂDATU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cetateanu, acum 2557 zile, 50 minute, 12 secunde
Mdaaaaa. Rusine, mare rusine. Am ajuns sa o traim si pe asta. Politicienii vranceni care ne-au promis de fiecare data marea cu sarea ne-au adus la sapa de lemn. Rusine noua- suntem peticitii Romaniei! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.