Ultima oră

Valori româneşti ale istoriei aviaţiei omagiate de ARPIA Focşani, după 7 ani de la înfiinţare

Ziarul de Vrancea
15 mar 2017 1206 vizualizări
ARPIA vrea să organizeze un miting aviatic la Focşani

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional Unirea Focşani va găzdui sâmbătă, 18 martie 2017, începând cu ora 10,30, un important eveniment istoric al aviaţiei vrâncene la care vor participa cadre militare în rezervă şi retragere din aviaţie dascăli ai zborului, tehnicieni, simpatizanţi şi tineri elevi, viitori piloţi, precum şi liceeni focşăneni, care vor avea posibilitatea de a se documenta în cunoaşterea nobilei meserii de aviator. Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” de la Boboc, judeţul Buzău, oferă studenţilor condiţii foarte bune în pregătirea lor pentru zbor, la standarde occidentale, căutând sâ implementeze în şcoală un model de pregătire asemănător celui american de instruire şi de adaptabilitate  la cazurile speciale ce ar putea fi asimilate uşor de piloţii noştri care au demonstrat de-a lungul istoriei aeronautice multă pasiune, curaj şi perseverenţă în executarea misiunilor.  Îmi amintesc cu plăcere şi cu multă nostalgie de primii paşi pe care i-am făcut acum aproape jumătate de secol (1969 – 1971) ca elev, absolvind Şcoala Tehnică Militară de Aviaţie „Traian Vuia” din Mediaş. Ca elevi aveam aveam o ţinută de instrucţie încheiaţi la copcă (cu vestoanele de doc sau postav), bocanci în picioare ca şi militarii în termen. Voinţa de a profesa această nobilă meserie ne făcea să trecem peste aceste condiţii, întâmpinam greutăţi în utilarea laboratoarelor de studiu chiar a distrugerii acestora, ca urmare a deselor inundaţii provocate de râul Tîrnava Mică, ce curgea prin spatele şcolii. Prin mutarea şcolii la Boboc s-a realizat o mai bună siguranţă pentru pregătirea tehnică de specialitate în domeniul aviaţiei. În toamna lui 1973 am venit pe Aerodromul de la Focşani. Atunci pe Boboc erau 9 escadrile. La Focşani s-a constituit la început o formaţiune de zbor, apoi a fost dislocată Escadrila a 9-a de la Boboc, al cărei comandat era colonelul Ion Enache, un foarte bun pilot care a lăsat funcţia de Şef de Stat Major de la Boboc pentru a fi instructor ( la manşă). S-a zburat cu YLIN – 526, IAR – 822, IAR – 823, Metoplanorul Ma – 28- SA şi ulterior la Esc a II-a IAK-ul 52 şi ESC a III-a a fost detaşată pe Bobobc cu IAR- 823.

Miting aviatic la Focşani

Pe 10 iunie 2017 încercăm să organizăm  pe Aerodromul Focşani un miting aviatic, cu intrare liberă. Organizatorul este cpt cdor. Iulian Başturea, preşedintele ARPIA Focşani, care, la 7 ani de la constituirea asociaţiei ( la 16 martie 2010 ), anunţă participarea unor reprezentanţi ai filialelor ARPIA din Buzău, Bucureşti, Bacău, Tecuci, Craiova, Galaţi, Braşov şi Cîmpia Turzii. Liceenii vrânceni vor avea posibilitatea să fie informaţi, să vizioneze filme din istoria aviaţiei, precum şi ultimele noutăţi aeronautice în alegerea acestei arme de elită „aviaţia” – benefică unei frumoase cariere. Suntem onoraţi de prezenţa la eveniment a generalului (retragere) Iosif Rus, preşedintele ARPIA, fost comandant al Aviaţiei Militare în perioada 1986-1990, a generalului Constantin Mereu, vicepreşedinte ARPIA.

M.M.P.(R) Ion Cernei, membru al Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) Focşani, iniţiator VRIA

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.