Ultima oră

Opoziţia crede în victoria taberei ”nu” la referendumul din Turcia

Ziarul de Vrancea
13 mar 2017 565 vizualizări
In ciuda unei campanii dominate de tabăra preşedintelui Erdogan, sondajele opoziţiei arată un rezultat strans la consultarea programată pe 16 aprilie

Liderul opoziţiei turce Kemal Kiliçdaroglu se declară convins că turcii vor respinge extinderea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi avertizează că o victorie a taberei ”da” în referendumul de pe 16 aprilie va aboli democraţia din ţară. ”Rezultatul va fi «nu», pentru că au apărut întrebări inclusiv în electoratul AKP”, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (islamo-conservator, la putere), a declarat într-un interviu pentru AFP Kiliçdaroglu, preşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat).
Turcii sunt chemaţi să se pronunţe pe 16 aprilie asupra unei reforme constituţională care să instaureze un sistem prezidenţial ce suprimă postul de premier şi îl autorizează pe preşedinte să numească miniştrii şi să intervină în mod direct în domeniul judiciar. Potrivit liderilor turci, revizuirea constituţională, care i-ar putea permite lui Erdogan să rămână la putere până în 2029, este necesară cu scopul de a dota Turcia cu un Executiv puternic, capabil să înfrunte provocări economice şi de securitare. Însă opoziţia estimează că ea va acorda prea multă putere preşedintelui, deja acuzat de o derivă autoritaristă. ”Echilibrul între judiciar, Executiv şi Legislativ se va pierde în întregime”, declară Kiliçdaroglu, care conduce CHP din 2010. ”Cele trei puteri vor fi reunite în mâna preşedintelui”.
”O persoană cu atât de multă putere şi influenţă va pune în pericol viitorul Turciei”, avertizează el, subliniind că ”această putere nu i-a fost acordată nici măcar lui Mustafa Kemal Atatürk”, fondatorul Turciei moderne. CHP este partidul creat de Atatürk şi care se prezintă  apărătorul valorilor republicii laice şi moderne fondate în 1923.

Spaţiul public acordat în campanie opoziţiei este limitat

Potrivit lui Kemal Kiliçdaroglu, născut în 1948, într-o familie modestă din estul Anatoliei, acest proiect ameninţă democraţia turcă. ”Dacă justiţia nu este independentă, dacă organele Legislativ şi Executiv pot fi puse sub control, asta înseamnă că nu va mai exista democraţie”, subliniază el, privind ferm prin ochelarii săi rotunzi. Opoziţia critică de asemenea organizarea referendumului în timpul stării de urgenţă, instaurată după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie, de când 43.000 de persoane au fost arestate, iar peste 100.000 au fost destituite sau suspendate inclusiv în universităţi, magistratură, presă.
Aproximativ zece membri ai celui de-al doilea cel mai important partid de opoziţie (HDP, prokurd), inclusiv cei doi copreşedinţi ai acestuia, se află de asemenea în detenţie, acuzaţi de susţinerea sau apartenenţa la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat drept organizaţie teroristă de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE). Ankara justifică aceste epurări prin lupta împotriva terorismului, însă voci critice denunţă o reprimare vizând opoziţia. ”Dacă Guvernul vrea un referendum democratic, un referendum asupra căruia lumea să nu aibă îndoieli, acest referendum nu ar trebui să se desfăşoare în timpul stării de urgenţă”, declară Kemal Kiliçdaroglu.
Spaţiul acordat opoziţiei în campania în vederea referendumului este limitat. Preşedintele şi premierul său îşi multiplică mitingurile în apărarea taberei ”da”, prin discursuri care sunt transmise în mod sistematic în direct la televiziune.

Pericol pentru “toate ţările democratice”

Retorica aleasă de tabăra ”da” se bazează, în parte, pe diabolizarea opozanţilor textului, care ar face jocul ”teroriştilor” şi ”puciştilor”. În campania sa, CHP a ales un afiş în care apare un copil ce stă lângă un soare colorat, însoţit de mesajul ”Pentru viitorul meu, nu”. Kiliçdaroglu spune că partidul vizează în special femeile, prin acţiuni din uşă în uşă, într-o încercare de a convinge cât mai mulţi cetăţeni. ”Noi vrem să le lăsăm copiilor noştri o Turcie cu o democraţie dezvoltată, un sistem judiciar independent şi o presă liberă să scrie şi deseneze”, declară acest economist, care prezintă astfel axa campaniei partidului său.
Rezultatul referendumului se anunţă strâns. Presa proguvernamentală publică cu regularitate sondaje care acreditează tabăra ”da” pe primul loc, în timp ce sondajele publicate de presa de opoziţie preconizează o victorie a taberei ”nu”. În opinia lui Kiliçdaroglu, "dacă structura democratică a Turciei se prăbuşeşte”, acest lucru ameninţă nu doar Turcia şi partenerii săi direcţi, ci ”toate ţările democratice”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.