Ultima oră

Workshopul ”Cantus Mundi- Nicio școală fără cor” s-a desfășurat la Focșani

Alexandra TĂTARU
10 mar 2017 2802 vizualizări
Profesori de muzică și pasionați de muzică au participat la un workshop inedit de artă dirijorală corală u Programul Național Cantus Mundi este organizat de Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin"

Workshop-ul de dirijat coral s-a desfășurat la Focșani în zilele de 10-11 Martie 2017. O echipă de formatori Cantus Mundi au susținut primul modul dintr-o sesiune amplă de pregătire, aflată în desfășurare la nivel național. La sfârșitul lunii februarie, module de pregătire s-au desfășurat la Oradea și Sibiu, au continuat apoi, la începutul lunii martie, serii de pregătiri la Sfântu Gheorghe, Timișoara. Echipele de formatori se vor mai deplasa, tot în luna martie, la Constanța, Râmnicu Sărat, Baia Mare, Drobeta Turnu Severin, iar în luna mai la Arad.  Inițiat în anul 2011, de către dirijorul Ion Marin, pe baza voluntariatului membrilor Corului Madrigal, Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2014, devenind astfel, de la o simplă idee, o Direcție a instituției aflată în subordinea Ministerului Culturii, respectiv Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”.Cantus Mundi pune pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori și 250000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi. La 100 de ani de la Marea Unire, Programul Național Cantus Mundi, desfășurat de Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", își propune să existe coruri în fiecare școală din România”, au transmis coordonatorii proiectului.

Cursul oferă tuturor participanților noțiunile de bază pentru dirijat coral 

Participanții și-au însușit noțiunile de bază pentru dirijat coral și cunoștințele pentru înființarea și coordonarea unui cor

 Workshop-ul de la Focșani s-a desfășurat în incinta Colegiului Național “Unirea” și au participat numeroși profesori de muzică, profesori de religie, învățători, educatori și alți interesați de arta corală și dirijorală. Participarea a fost gratuită și a fost inclusă în programul de perfecționare al participanților. Organizatorii au transmis faptul că ”diploma oferită fiecărui participant la sfârșitul workshop-ului este atât un act util pentru profesie, cât și o amintire prețioasă. Cei înscriși în programul ”Cantus Mundi – Nicio școală fără cor” beneficiază de o bază extinsă de partituri on-line pe platforma Cantus Mundi, precum și de facilități disponibile exclusiv dirijorilor de cor. Programul se desfășoară în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Primăria Municipiului București și Corul Madrigal. Modulul de la Focșani a fost prezentat de Emanuel Pecingină, maestru co-repetitor al Corului Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”, împreună cu Delia Andronache și Silvia Maxim , membre ale celebrului ansamblu coral.Cursul oferă tuturor participanților noțiunile de bază pentru dirijat coral și cunoștințele pentru înființarea și coordonarea unui cor. De la informații despre anatomia umană, aparatul fonator, exerciții tehnice, vocalize, până la teorie muzicală, practică dirijorală, noțiuni care țin de interpretare, stil muzical și psihologia copilului, sesiunile de formare, oferite de echipele Cantus Mundi, pun bazele unei adevărate revoluții muzicale în domeniul cântului coral - toate acestea, la inițiativa dirijorului Ion Marin”, au precizat formatorii. În acest proiect sunt implicați peste 15 formatori, în afară de cei care lucrează la partea de logistică, fiecare formator având în ”grijă” cel puțin două județe ale țării, în medie cam 500-600 unități de învățămât: grădinițe, școli gimnaziale, licee. ”Am convingerea că toți copiii care fac muzică nu pot fi răi, dimpotrivă li se dezvoltă nivelul de comunicare la un nivel foarte înalt. Ne-am bucura dacă ora de muzică din școli va fi considerată mult mai importantă decât a fost până acum”, ne-a mărturisit Emanuel Pecingină, maestru co-repetitor al Corului Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin”. (A. TĂTARU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.