Ultima oră

Poliţia locală şi reprezentanţii DSVSA susţin că au găsit nereguli la padocul Asociaţiei “Prietenii Animalelor”

Alexandra TĂTARU
13 feb 2017 3196 vizualizări
Padocul situat peste drum de adăpostul municipalităţii va fi desfiinţat ca urmare a unei Hotărari de Consiliu local .Justificarea măsurii radicale ar avea la bază neregulile găsite de poliţia locală şi reprezentanţii DSVSA la faţa locului .Acestea ar fi determinat consilierii să ia primele măsuri.În replică voluntarii care au sesizat problema cainilor fără stăpan spun că nu au nicio legătură cu Asociaţia “Prietenii animalelor” şi se dezic de cei care nu respectă regulile .Ei consideră că este necesară o campanie de sterilizare a cainilor

Un nou control efectuat de poliţia locală şi reprezentanţii DSVSA a avut loc la adăpostul Asociaţiei “Prietenii Animalelor” la începutul lunii februarie. Conform iniţiatorilor acestuia controlul a fost reluat pentru că, la prima vizită a respectivilor verificatori de la începutul lunii ianuarie, preşedinta asociaţiei, Valeria Lungu, nu ar fi fost de găsit. Un SMS disperat în primele zile din februarie, către redacţia Ziarului de Vrancea, anunţa că au venit buldozerele să dărame padocul unde erau adăpostiţi 170 de caini. Alarma nu s-a dovenit  întocmai reală, acolo fiind prezente, de fapt, autorităţile cu scopul declarat de  a face o altă evaluare a condiţiilor în care sunt ţinute animalele. Reamintim că, în urma pretinselor nereguli stabilite la adăpostul privat în luna ianuarie, consilierii locali, în şedinţa CL, au votat revocarea unei Hotărâri din 2014 care acorda un teren asociaţiei pentru construirea unui padoc din cauza nerespectării obligaţiilor contractuale. Astfel, asociaţiei i s-a acordat termenul de 30 de zile să stabilească soarta animalelor şi, dacă se acceptă, să le transfere în padocul municipalităţii situat peste drum de cel privat. 

 

Bogdan Matişan: “Prietenii animalelor sunt prieteni cu ghilimelele de rigoare” 

 

Consilierul PSD, Bogdan Matişan, susţine prietenii animalelor "ar trebui să-şi treacă şi ghilimelele în statut pentru că numai prieteni nu sunt aceştia ţinand cont că acolo nu există condiţiile de trai decente pentru acestea".

La adăpostul din Goleşti s-au adus cuşti din lemn pentru caini 

“Probabil că aţi citit şi în presă, probabil că unii dintre dvs. aţi văzut şi personal, care sunt condiţiile de trai a acestor animale în padocul Primăriei şi în padocul acestei asociaţii, numită Prietenii animalelor. Eu pun ghilimelele la prieteni. Sper ca legea să-i tragă la răspundere pe dânşii pentru că nu au grijă de animalele lor şi nu pe noi, care încercăm cu eforturi susţinute de la bugetul local să întreţinem acest spaţiu pentru animalele fără adăpost”, a spus Bogdan Matişan în şedinţa C.L.. 

 

Care au fost neregulile găsite în luna ianuarie 

După prima vizită la padocul Asociaţiei “Prietenii Animalelor”, Poliţia Locală Focşani a întocmit o notă de constatare pe care a trimis-o Primăriei. Din această notă, prezentată de primarul Misăilă în şedinţa publică a C.L., reies  foarte multe nereguli. În primul rand, “dimensiunile în plan nu respectă prevederile proiectului avizat prin autorizaţia de construire nr. 372 din 28 august 2015”. Cu alte cuvinte, au ocupat  600 mp în plus la cei 1000 m.p. autorizaţi. O altă constatare a fost că “adăpostul este amplasat la o distanţă mai mică de 20 m, respectiv, 7 m. faţă de calea ferată, nerespectând acordul de principiu dat de Sucursala Regională Căi Ferate Galaţi”. De asemenea, s-a mai constatat că “amenajarea adăpostului nu respectă prevederile OG nr.155/2001 privind aprobarea Programului de gestionare a câinilor fără stăpân cu modificările şi completările ulterioare, Anexa nr.1;  animalele nu sunt separate pe criterii de sănătate, vârstă, sex, agresivitate; cuştile nu sunt delimitate prin pereţi care să împiedice scurgerea apei şi a dejecţiilor de la o cuşcă la alta; nu a fost identificat nici un vehicul pentru transportul câinilor; vasele pentru alimentare nu au fost aşezate aşa încât câinii să nu poată urina sau defeca în ele; au fost observate recipiente din plastic  amplasate direct pe sol sau cu bucăţi de gheaţă în ele; nu s-a realizat şi nu s-a menţinut curăţenia în incinta padocului, fiind identificate şi fotografiate resturi de materii fecale atât pe cuşti,  cât şi la intrare; pentru culcuşurile câinilor nu sunt folosite prosoape, cutii de carton, pături, ci aşternuturi din paie; conform art.2 din OG nr.155/2001 nu sunt respectate prevederile privind afişarea unui program orar stabilit de cel puţin 4 ore în fiecare zi”, s-a arătat în nota de constare întocmită de Poliţia Locală. Primarul a mai expus şi alte motive pentru care s-a luat hotărarea de a abroga vechea hotărare din 2014 şi de a desfiinţa acel adăpost. Asociaţiei i s-au aplicat amenzi contravenţionale şi i s-a adus la cunoştinţă preşedintei că eliberarea voluntară a cainilor pe stradă se constituie infracţiune pedepsindu-se cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. 

Un nou control în luna februarie, alte nereguli 

Verificarea la Adăpostul privat – Asociaţia Prietenii Animalelor – Adăpost Laika situat în extravilan Focşani s-a efectuat în echipă mixtă cu Poliţia Locală Focşani în baza adresei nr 502/27ianuarie2017 înregistrată la DSVSA Vrancea cu nr 959/27.01.2017 în prezenţa preşedintei Valeria Lungu. În urma verificărilor au fost găsiţi în adăpost 147 caini microcipaţi şi identificaţi ca aparţinand Asociaţiei Prietenii Animalelor în urma citirii cu cititorul de microcipuri. După spusele organelor de control, animalele prezentau stare de întreţinere corespunzătoare fiind distribuiţi în boxe de cazare numerotate de la 1-17, ceea ce nu se constatase la primul control.

Totuşi, “au fost identificate cateva boxe de cazare, construite recent care nu îndeplinesc condiţiile de cazare şi sunt improprii rulării acţiunii de curăţare şi dezinfecţie”, se mai arată în constatare. Au mai fost găsite şi alte nereguli legate de modul de hrănire a animalelor, distribuirea hranei şi a apei, igienizarea spaţiilor de cazare, precum şi supravegherea acestora. În urma aspectelor sesizate (lipsa hranei şi apei), organele de control au aplicat o amendă contravenţională adăpostului privat Asociaţia Prietenii Animalelor conform Legii 205/ 2004 republicată , art 5 alin(1) a) în valoare de 1000 lei art 26., urmand ca factorii responsabili “să dezasambleze boxele identificate ca spaţii neconforme respectandu-se proiectul tehnic autorizat, să se asigure hrană şi apă la discreţie, să se igienizeze periodic spaţiile de cazare şi să se respecte legislaţia în vigoare privind adopţia animalelor”, mai specifică agenţii. După desfiinţarea padocului privat, cainii trebuie replasaţi sau daţi spre adopţie. Primăria s-a arătat dispusă să preia aceşti caini şi să-i adăpostească în padocul municipalităţii, dar decizia cu privire la soarta animalelor după desfiinţarea adăpostului va fi luată tot de Asociaţie.

 

Voluntarii  care au sesizat problema cainilor fără stăpan spun că nu au nicio legătură cu Asociaţia “Prietenii animalelor”

 

Voluntarii care au încercat să semnaleze deseori neregulile şi legate de animalele fără stăpan, chiar şi a celor de la adăpostul public, spun că se implică doar în calitate de iubitori simpli ai animalelor şi nu în calitate de membri ai Asociaţiei luată în vizor de municipalitate. Aceştia se dezic de cei care nu respectă regulile. “Noi suntem voluntari care dorim să dăm o mană de ajutor. Strangem donaţii de la oamenii de bună credinţă şi colaborăm cu ONG-uri din ţară şi străinate. Dorim să încurajăm adopţiile şi nu suntem de acord cu eutanasierea. Faptul că suntem zi de zi la padocul municipalităţii este cu atat mai mult o dovadă că nu suntem membrii asociaţiei respective. Noi suntem voluntari liberi”, ne-a declarat Iulia Vişan, unul dintre voluntarii implicaţi în problema cainilor fără stăpan. Aceiaşi voluntari, bănuiţi de municipalitate că ar avea legătură cu padocul privat, au semnalat în timpul primului viscol faptul că mulţi căţeluşi îngheaţă de frig şi riscă să moară de foame în adăpostul de la Goleşti. Însă, acţiunile acestora au generat doar confuzie şi atat. Voluntarii au precizat că nu doresc conflicte, ci doar să salveze animalele. Tot ei au iniţiat numeroase campanii de strangere de donaţii şi au asigurat padocului municipalităţii suplimente de hrană, cutii şi cuşti pentru caini, pături şi alte obiecte necesare protejării animalelor. În colaborare cu ONG-uri din străinătate, voluntarii doresc să demareze o campanie de sterilizare a cainilor, în special în mediul rural, puii fiind deseori abandonaţi la marginea oraşului. Campania de sterilizare ar fi singura soluţie, după spusele acestora, care ar diminua considerabil numărul cainilor fără stăpan.

Primarul Misăilă spune că trebuie propuse soluţii concrete, nu doar să se prezinte o listă de idei, şi că nu poate opri eutanasierea acestora cat timp cadrul legal nu permite acest lucru. (A.T.)

Campanie de sterilizare gratuită la Campineanca

Prima campanie de sterilizare gratuită demarată de voluntarii iubitori de animale va începe la Cîmpineanca.

“Primăvara se culeg ghiocei, nu căţei”, spun voluntarii şi consideră foarte necesară această sterilizare. Astfel, stăpanii de animale sunt aşteptaţi în zilele de 22 şi 23 februarie 2017, la fosta şcoală din satul Pietroasa-Campineanca pentru sterilizarea gratuită a cainelui sau a pisicii. Condiţia necesară este ca animăluţele să nu fie hrănite cu 12 ore înainte şi să se recupereze la căldură. În urma acestei sterilizări, spun cei implicaţi, nu vor mai exista puiuţi abandonaţi. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
elvis, acum 2626 zile, 11 ore, 40 minute, 2 secunde
este un lucru ft. bun sterilizarea numai asa vor disparea abuzurile fizice asupra animalelor si nu vor mai fi nici in strada si nici nu vor mai fi in pagoguri sau adaposturi- golesti etc este nevoie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.