Ultima oră

Ajutoare financiare pentru crescătorii de porci şi producătorii de tomate

Mihai Boicu
9 ian 2017 1163 vizualizări
Anual, Guvernul va stabili o listă cu produse deficitare pentru care producătorii primesc sprjin financiar, după cum propune Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) propune acordarea unui ajutor financiar pentru crescătorii de porci şi producătorii de tomate, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul ministerului. Începand cu anul 2017, Guvernul stabileşte anual lista produselor deficitare pentru care se aplică programe de susţinere prin aplicarea de scheme de ajutoare de minimis/ajutoare de stat. Pentru acest an, carnea de porc şi tomatele ar putea fi produsele deficitare, dacă ordonanţa Ministerului Agriculturii va fi aprobată în forma propusă. Pentru crescătorii de porci suma este ”echivalentul în lei a 10.000 de euro pentru 200 capete porci graşi crescuţi în exploataţia beneficiarului de la care se obţine o producţie de minimum 20 tone carne, în urma sacrificării în abatoare autorizate. Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 50 euro/cap”. La tomate ajutorul financiar este echivalentul în lei a 3000 euro pentru 1000 mp spaţii protejate de la care se obţine o producţie de minimum 2 kg tomate/mp, justificată cu documente fiscale. Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 3 euro/mp. Pe langă concurenţa produselor din import, embargoul impus Federaţiei Ruse a afectat indirect producătorii romani, arată reprezentanţii Ministerului Agriculturii. „Deşi înainte de anul 2014 Romania nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole în Federaţia Rusă, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat în mod indirect producătorii romani din cauza surplusului de produse existent pe piaţa UE. Ca urmare, scăderi severe ale preţurilor au fost înregistrate chiar şi în perioade în care acestea ating în mod normal varful de sezon”, se arată în expunerea de motive a ordonanţei. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.