Ultima oră

“Un zambet de Crăciun” sau cum o singură persoană poate face diferenţa

Dana Lepădatu
7 dec 2016 814 vizualizări
Cătălin Lupu, un tanăr care şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei şi adolescenţei în casele de copii, vine în ajutorul copiilor nevoiaşi, încercand să le ofere „Un zambet de Crăciun”

FCătălin Lupu, tanărul crescut la casa de copii, întinde de nou o mană de ajutor copiilor instituţionalizaţi, dar  nu numai. Marţi, la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”, Cătălin lupu a demonstrat încă o dată că o persoană poate face diferenţa. Din proprie iniţiativă, Cătălin Lupu a reuşit să organizeze un adevărăt spectacol de caritate, numit simbolic „Un zambet de Crăciun” şi dedicat copiilor nevoiaşi şi din centrele maternal ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea. Pentru ei, Cătălin Lupu a reuşit să mobilizeze mai multe şcoli şi instituţii din Focşani, dar şi numeroşi sponsori din judeţ, care au dăruit dulciuri, rechizite, hăinuţe, produse de igienă şi foarte multe jucării celor prezenţşi în sala Ateneului, care cu această ocazie a devenit neîncăpătoare. “Asistăm astăzi la cea de-a şaptea iniţiativă a tanărului Cătălin Lupu, iniţiativă orientată către tinerii beneficari ai sistemului de asistenţă socială şi nu numai. Iniţiativa sa de astăzi este intitulată simbolic “Un zambet de Crăciun”. Cătălin a reuşit să mobilizeze forţe impresionante şi să strangă daruri pentru aceşti tineri, reuşind să le aducă un zambet acum în prag de sărbătoare. Îi mulţumim pentru ceea ce face, pentru că este de fiecare dată alături de ei, îi sprijină şi reprezintă un adevărat model pentru aceştia”, ne-a declarat Adina Lăscan, purtător de cuvant al DGASPC Vrancea. Beneficiarii acestui proiect sunt tineri din centrele maternale judeţene din Focşani, Dumbrăveni şi Panciu, dar şi copii din familii nevoiaşe. Gandul său s-a îndreptat şi înspre o familie din Vărsătura, Jariştea, a căror copii se numesc Neculai şi Nicoleta.

Două luni de muncă pentru un zambet

Sala Ateneului a devenit neîncăpătoare, foarte mulţi copii numărandu-se printre beneficiarii cadourilor oferite de Cătălin

Cătălin ne-a declarat că a fost nevoie de două luni pentru a pune pe picioare acest proiect, care nu va fi ultimul de acest fel. El a fost ajutat şi de două verişoare din Italia şi Danemarca. Acest proiect este rezultatul unui vis, aşa cum spune Cătălin, şi al experienţei sale de viaţă. „Am avut un vis de ziua mea în februarie. Am visat viaţa pe care am avut-o eu pe vremea cand eram la Casa de Copii, m-am simţit trist şi m-am gandit cum aş putea să le fac viaţa mai fericită celor care au rămas în leagănul de copii. Nu credeam că voi ajunge şi la a şaptea ediţie şi le mulţumesc pe această cale celor care mi-au fost alături”, ne-a declarat Cătălin Lupu. Cătălin nu este la prima iniţiativă de acest fel. De cand a plecat din Centrul de copii, el a desfăşurat mai multe campanii orientate către copii nevoiaşi, în special cei din centrele de copii. Demersul său are o puternică motivaţie altruistă, el dedicandu-şi timpul în totalitate activităţilor de voluntariat. Prin forţe proprii, a reuşit să termine liceul la seral, iar în prezent, Cătălin este în anul I la şcoala sanitară, unde studiază pentru a deveni asistent medical. Prin perseverenţă a reuşit să câştige încrederea, simpatia şi aprecierea celor care l-au cunoscut şi a reuşit să mobilizeze mulţi oameni de bine în proiectele sale.

Forţa exemplului este molipsitoare

Cătălin Lupu nu este singurul tanăr plecat din sistem şi care nu i-a uitat pe cei rămaşi în casele de copii. Exemplul lui Cătălin a fost mobilizator şi pentru o altă tanără, care a reuşit să facă prin forţe proprii şi în urma unei mobilizări pe facebook, 26 de pachete pe care le-a împărţit marţi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuro-Psihică din Coteşti. Mariana este o fostă beneficiară a sistemului de protecţie a DGASPC, iar la 18 ani şi-a exprimat dorinţa de a ieşi din sistem şi a luat singură viaţa în piept. Acum, Mariana lucrează la un supermarket în Mărăşeşti şi locuieşte într-o garsonieră pe care a reuşit să şi-o amenajeze singură. Exemplele lui Cătălin şi al Marianei ar trebui să ne dea de gandit multora dintre noi, mai ales că se apropie Crăciunul, un moment în care putem fi toţi mai buni cu semenii noştri aflaţi în nevoie. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.